Remixová deska "Figure" uzavírá další fázi tvorby Vök

17.06.2018 14:05 - Dan Hájek | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Islandské skupině Vök se podařilo nesmazatelně se zapsat do povědomí mnoha posluchačů, ty české nevyjímaje. Coby uzavření další kapitoly jejich tvorby vyšla remixová variace "Figure". Pětice tracků zde odkrývá další hudební roviny. Je elektroničtější, ctí však zasněnost původních verzí.
7/10

Vök - Figure - The Remixes

Skladby: Polar (Ripperton Remix), Figure (Wax Wings Remix), Breaking Bones (Rephlekt Remix), Hiding (Demian Licht Remix), Hiding (Marconi Union Remix)
Vydáno: 19.01.2018
Celkový čas: 29:57
Vydavatel: Nettwerk

Loňský debut "Figure" rezonoval v mnoha ohledech: našel si své zastánce a představil Vök jako určitě naděje islandské hudby. V mezičase pánové a dáma hodně koncertovali, opustil je kytarista Ólafur Alexander Ólafsson a před nedávnem vypustili informaci, že pracují na něčem novém. "Figure - The Remixes" je tedy ohlédnutím za jedním dějstvím v jejich fungování. Pětice tracků dostala elektronický háv a nenápadně vplouvá do výraznějších rytmů. Ze singlů se tu však objevuje (překvapivě) jen ten poslední - "Breaking Bones".

V kreativitě zašel nejdál Ripperton, který přetvaroval "Polar" v pulsující klubový track, Wax WIngs vnořil titulní "Figure" do experimentálnějších vod a Islanďan Rephlekt smíchal zmíněnou "Breaking Bones" do své vize spojení The xx a Buriala. A výsledná hypnotizující temnota jí dost sluší. Závěr patří dvěma úpravám "Hidden", ty víceméně ctí její celkovou zasněnost a pohrávají si s fragmenty ambientu. Remixová alba byla hitem zejména osmdesátých let minulého století, ale mají smysl i v dnešní době. Pro Vök má i tato kolekce určitou symboliku a formaci přináší možnosti, kam se případně posunout v následné činnosti.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY