Smyslně éterický orchestr intimity Rhye rozněžní MeetFactory

03.06.2018 16:26 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Šlo o vzletnou, romantickou serenádu, když se Rhye rozezvučeli poprvé. Nyní se v továrně rozprostře očistná lázeň sestávající se z dojmů, které za sebou zanechá ukončený vztah. Rhye vypráví o proměně, sebrání sil a opětovném nalezení potěšení ze života. Mike Milosh se svým komorním ansámblem si zas jednou omotá MeetFactory kolem prstu 12. června.

Na přebalech obou jeho alb se skví zaprášená černobílá fotografie, na níž je decentním tahem vyobrazen půvab ženského těla. Zatímco na debutovém "Woman" (2013) je portrétovaná v extatické poloze odevzdaná, na aktuálním "Blood" se od dekoltu odklonila a schoulila do sebe. Za těmito intimními portréty stojí právě Milosh, který jimi ilustruje to, o čem promlouvají skladby uvnitř. Tlumená, vyvážená hra světel a stínů je dále poznávacím znakem živých vystoupení Rhye. Jako by vizuálně strohé nasvícení korunovalo tajuplnost, která se line zpoza sametové plenty zasněného, kolébavého hlasu. Neuchopitelnost a předně éteričnost Miloshova pěveckého vyjádření, nadále svůdného, i když zarmouceného, je příčinou bezprostředního okouzlení. I význam samotného pojmenování skupiny je hádankou - kromě Miloshe jej zná jen jeden další člověk, a ostatním tedy alespoň napovídá, že by bylo k rozlousknutí vedle znalosti numerologie potřeba i magického jazyku enochiánštiny.

Tvorbou Rhye se prolíná touha udělat něco výjimečného, přitom ale zůstat u jednoduché myšlenky, prostého sdělení. Takovou vizi Mike Milosh začal kout před lety s dánským multiinstrumentalistou Robinem Hannibalem, ten však záhy po dokončení prvního alba projekt opustil. Následovalo turné, během něhož se Milosh vykoupil z okovů labelu, a od té chvíle, obklopen různě velkým uskupením dalších muzikantů, si s nomádskou vytrvalostí dělá věci po svém. Violoncella, housle, klávesy, kytary. V únoru vydané "Blood" těží ze zkušeností s koncertováním, které výsledné album činí živelnějším, učesanějším. V tom nejlepším slova smyslu se toho od posledně tolik nezměnilo, uvádí jedna z recenzí, zatímco druhá dodává, že atmosféra je nastolená zřetelně: ladná a odlehčená. "Rhye se vypořádává s úskalím lásky jako nikdo jiný, jde o otázku života a smrti rozehranou na zvukové paletě pestřejší než kdy dřív," dodává magazín Clash.

Podobně jako tenkrát na podzim před třemi lety v sladkobolných písních není tolik důležitý příběh jako jeho podání. Rhye po třech letech poodkryjí v MeetFactory svou tvář. Stane se tak, když nám úterního večera 12. června pustí do žil svou "Blood". Zasnít se, odevzdat se druhému, nechat svět okolo chvíli ledabyle plynout. Vstupenky jsou k dispozici v klasických předprodejích nebo přímo na stránkách MeetFactory.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY