Nové desky 21/2018 - od CHVRCHES přes Shawna Mendese po Snow Patrol

29.05.2018 07:07 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Tento týden se už můžete opět těšit na známá jména. S novými deskami se přihlásí stále populárnější CHVRCHES , folk-popový Shawn Mendes nebo rockoví Snow Patrol. Českou scénu reprezentují Poletíme?, Tereza Kerndlová nebo Michal Hrůza. Zpestření v podobě unplugged živáku přináší zase Biffy Clyro.
Pokud se v pondělí 21. května vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

CHVRCHES - Love Is Dead (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: synth pop / indietronica

CHVRCHES - Love Is Dead
CHVRCHES se po úspěchu prvních dvou alb na počátku loňského roku vrhli na to s číslovkou tři a už v únoru prosákla do médií informace, že na něm budou spolupracovat s Davem Stewartem. Není sice úplně jasné, zda se na třinácti písničkách člen slavných Eurythmics nakonec podílel, nicméně na konci roku skotské trio prozradilo, že novinku "Love Is Dead" si poprvé nebudou produkovat nezávisle vlastními silami, ale nechají si vypomoct. Sáhli po Gregu Kurstinovi, jehož služeb v minulosti využili Beck, Adele, Kelly Clarkson, Sia či Paul McCartney. V jedné písničce jim pak navíc vypomohl i člen The National Matt Berninger. Jak je patrné z prvních singlů, které v nejrůznější podobě naleznete na jejich YouTube profilu, svůj styl příliš nezměnili. Ověřit si to budete moci i naživo, pokud navštívíte festival Aerodrome, kde formace vystoupí 29. června. Pokud se vám novinka zalíbí, můžete hledat i verzi na vinylu.


Shawn Mendes - Shawn Mendes (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / folk pop

Shawn Mendes - Shawn Mendes
Je to pár měsíců, co jsme psali o posledním albu Shawna Mendese, kterým byl záznam vystoupení "MTV Unplugged". Vzhledem k tomu, že se koncert znovuobnovené série na půl šťávy odehrál už vloni v září, mohl se kanadský zpěvák plně věnovat přípravě svého třetího alba. S jeho názvem si hlavu příliš nelámal a pojmenoval ho jednoduše po sobě samém. S písničkami to ale bylo výrazně lepší, a tak jich nabídne svým příznivcům hned čtrnáct, včetně těch, které s ním napsali Ryan Tedder, Julia Michaels, Ed Sheeran či americká muzikantka a Mendesova dlouholetá spolupracovnice Teddy Geiger, která se významně podílela i na jejich produkci. Na desce si i zazpívala, dalším hostem byl zpěvák Khalid a v roli producenta i John Mayer. Co z toho vzniklo, zjistíte díky řadě ukázek ve videosekci jeho webu.


Tip týdne

Joshua Redman - Still Dreaming (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz

Joshua Redman - Still Dreaming
Americký saxofonista Joshua Redman si za své poslední album "Nearness" vysloužil nominaci na Grammy, a tak příznivci jazzu napjatě čekají, s čím přijde tentokrát. Pro inspiraci k nahrání novinky "Still Dreaming" šel ke svému otci Deweymu Redmanovi a jeho kapele plné hvězd Old And New Dreams. Jejími členy byli doprovodní muzikanti Ornetta Colemana kornetista Don Cherry, kontrabasista Charlie Haden a bubeník Ed Blackwell. Joshua Redman si po tomto vzoru pozval k nahrávání trumpetistu Rona Milese, kontrabasistu Scotta Colleyho a bubeníka Briana Bladea. S nimi natočil osm skladeb, z nichž šest je zbrusu nových a dvě jsou předělávky - jedna od Hadena a druhá od Colemana. Více informací, seznam skladeb a první ukázky můžete hledat na stránkách vydavatelství Nonesuch. Vzhledem k žánru není překvapením, že "Still Dreaming" bude k sehnání i na vinylu.


Biffy Clyro - MTV Unplugged - Live At Roundhouse, London (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Biffy Clyro - MTV Unplugged - Live At Roundhouse, London
Skotská rocková formace Biffy Clyro uspořádala v listopadu loňského roku akci, ze které se nakonec stala neobvyklá hudební událost. V londýnském Roundhouse vůbec poprvé předvedli akustické verze svých hitů. Vedle známých kousků jako "The Captain", "Bubbles" nebo "Opposite" zazněla také předělávka od Beach Boys "God Only Knows" a také úplná novinka "Different Kind Of Love". Krátkou ochutnávku z kouzelného večera si můžete pustit na stránkách MTV.com.


Poletíme? - Chce to hit! (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock / jazz / punk

Poletíme? - Chce to hit!
Zatímco v minulosti Poletíme? vydávali jedno album co dva roky, v případě toho pátého s názvem "Chce to hit!" potřebovali dvojnásobný čas. Svůj podíl na tom má jistě i to, že formace prošla personálními změnami. Svým fanouškům to ale vynahrazuje hned šestnácti novými písničkami, jejichž autorem je především frontman kapely, charismatický výtvarník Rudolf Brančovský. Nahrávalo se ve studiu Davida Kollera v Mikulově se zvukovým mistrem a producentem Jiřím Topolem Novotným a Ecsonem Waldesem, který se postaral o mastering. A co kapela sama na novém albu slibuje? Kupříkladu banjo, punk, melancholie, vtip i romantiku v jednom nebo barevnou náladu, svižnou rytmiku a důraz na vtipné, poetické a přímočaré texty. Lepší obrázek si uděláte z ukázek na stránkách vydavatelství Supraphon.


Snow Patrol - Wildness (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

snow patrol - wildness
Se sedmou studiovou deskou přichází rocková formace Snow Patrol. "Wildness" je prvním albem, na kterém kapela spolupracovala s Johnnym McDaidem. Ten si již získal status plnohodnotného člena se stálým místem v lineupu Snow Patrol. Nutno podotknout, že novinka měla vyjít původně v roce 2016, nicméně frontman Gary Lightbody se v té době rozhodl všechny už připravené písně zahodit a začít znova. To ostatně vysvětluje tu několikaletou proluku mezi posledními deskami. Album obsahuje deset skladeb, přičemž čtyři z nich můžete znát už z rádia. Trailer k nahrávce najdete na YouTube.


Štefan Margita - Mapa lásky (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: šanson

Štefan Margita - Mapa lásky
Štefan Margita je pravidelným hostem předních světových operních scén, ale v minulosti nabídl ve svém podání také světové evergreeny, slavné muzikálové melodie či vánoční písničky. Nyní v tomto pokračuje a na novém albu "Mapa lásky" se s příznivci podělí o svoji náklonnost k Francii a šansonům. Mezi dvanácti skladbami najdete již u nás známé šansonové adaptace, jako je třeba "Máma" původně v podání Marie Rottrové. V jejich případě slovenský zpěvák ponechal již existující texty z pera Jiřiny Fikejzové, Pavla Kopty, Pavla Cmírala, Hany Zagorové, nebo Vojtěcha Nýdla, zatímco u ostatních si nechal napsat verše zcela nové. Ty mu Gabriela Osvaldová, Ľubomír Feldek, Martin Chodúr nebo Václav Kopta tvořili přímo na míru a vedle přebraných písní pak pro tuto kolekci vznikly i dvě původní skladby s hudbou Ondřeje Soukupa a Martina Chodúra. Margita si do studia pozval i několik hostů, jako je Zlata Adamovská, Hana Zagorová a Miroslav Žbirka. Specialitou pak je titulní píseň, která je pojatá jako virtuální duet s Hanou Hegerovou. Nejen jeho ukázku můžete slyšet na stránkách vydavatelství Supraphon.


Michal Hrůza - V Rudolfinu (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Michal Hrůza - V Rudolfinu
Michal Hrůza oslavil vloni dvacet let na české hudební scéně. Jednou z forem oslavy tohoto výročí byl také speciální koncert v pražském Rudolfinu, který se uskutečnil na začátku října. Na pódiu slavné koncertní síně ho doprovodil jedenapadesátičlenný ženský symfonický orchestr Bon Art Pops Symfonica pod taktovkou Martina Hyblera, padesátičlenný dětský sbor Coro Picollo a k nim se coby hosté připojily zpěvačky Lenka Dusilová, Klára Vytisková a Olga Königová. Nyní záznam tohoto koncertu vychází pod názvem "V Rudolfinu". Jak to tam vypadalo, zjistíte z krátké ukázky na YouTube.


BTS - Love Yourself 轉 'Tear' (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop / EDM / pop / alternativní r'n'b

BTS - Love Yourself 轉 'Tear'
Zřejmě nejslavnější představitelé korejského popu, chlapecká skupina BTS, se vrací po dvou letech s novou deskou, kterou nazvali "Love Yourself 轉 'Tear'". Zařadili na ni celkem jedenáct písniček, v nichž se zcela odklonili od k-popu a výrazně se pohybují mezi hip hopem a alternativním r'n'b, mezi něž dále mixují pop, elektronickou taneční hudbu a prvky tropical housu a synth popu. Na nahrávce se opět podílel jejich dvorní producent Pdogg a coby hosta na desce přivítali Stevea Aokiho. První ukázky z alba BTS sdílí na svém YouTube a vy můžete zkoumat, proč jen na předobjednávkách alba prodali bezmála jeden a půl milionu kopií.


John Powell - Solo: Star Wars Story (soundtrack) (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba

John Powell - Solo: Star Wars Story (soundtrack)
Do kin tento týden vstoupil další snímek odvozený od legendární ságy "Hvězdných válek". Jedná se o příběh mladého Hanse Sola, který režíroval Ron Howard a ve kterém hlavní roli ztvárnil Alden Ehrenreich. Scénickou hudbu k tomuto snímku dostal na starost John Powell, kterého můžete znát z práce na filmech "Jak vycvičit draka", "Pán a paní Smithovi" nebo ze série o agentovi Jasonu Bourneovi. Na stejnojmenném soundtracku hudbu rozdělil do celkem dvaceti skladeb, z nichž ta první s názvem "The Adventures Of Han" pochází z pera Johna Williamse.


Tereza Kerndlová - S tebou (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / r'n'b

Tereza Kerndlová - S tebou
Více než tři roky připravovala Tereza Kerndlová a její tým páté album "S tebou". Všech jedenáct skladeb je autorských, přičemž šest z nich nazpívala v češtině a zbytek v angličtině. O podstatnou část písniček se postaral osvědčený autor Chris Neal, který se tentokrát zapojil ještě jako producent. Ke spolupráci se jim ovšem podařilo získat i australského producenta Grahama Marshe, který v minulosti pracoval na Grammy oceněných albech Ludacrise, Cee Lo Greena a Bruna Marse. Třetím do party pak byl Ondřej Turták aka ODD známý ze spolupráce s ATMO Music nebo s Lipem. Součástí alba jsou pochopitelně i loňské singly "Přibliž mě blíž" a "Presumpce neviny", jejichž videoklipy sdílí Tereza Kerndlová na svém YouTube profilu.


Vladimír Mišík - Životní režim - Bigbít 1976-2010 (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock / blues

Vladimír Mišík - Životní režim - Bigbít 1976-2010
Po výborně přijaté kolekci balad Vladimíra Mišíka "Královský večer" z roku 2014 přichází na řadu sestava songů různorodě svižných. Nečekejte však obyčejný výběr bez ladu a skladu. Zpěvák, autor a kytarista v jedné osobě totiž vybral písně a sestavil je v pořadí nikoli chronologicky nebo abecedně, ale podle jeho vztahu k nahrávkám z posledních více než čtyřiceti let a citu pro jejich souhrnné poslouchání. Najdete tu tak písně ze sedmi Mišíkových alb z období 1976 až 2010. Vedle titulní skladby nechybí "Taxůvka", "Bazar", "Jednohubky", "Šmajdák", "Jam session" nebo "Cajun", tedy rockové skladby s flamengovským šmakem, národem milované klasické poloakustické mišíkovky, typické hořkosladké blues i zábavně funkční skoro reggae či skoro jigy. Stránky Supraphonu nabízejí kompletní seznam skladeb a také jejich ukázky.


Dále vychází:

Abchordis Ensemble - Dies Irae - Sacred & Instrumental Music From 18Th Century Naples (Sony Music)
Balvin J. - Vibras (Universal)
Biffy Clyro - Mtv Unplugged - Live At Roundhouse, London (2Lp+Cd+Dvd) (Warner Music)
Biffy Clyro - Mtv Unplugged - Live At Roundhouse, London (Cd / Dvd) (Warner Music)
Bland - Each Bend I Pass (Warner Music)
Grand Design - Viva La Paradise (Bertus)
Haevn - Eyes Closed (Warner Music)
Haevn - Eyes Closed (Limited Edition) (Warner Music)
Leonard Rose - Leonard Rose - The Complete Concerto And Sonata Recordings (Sony Music)
Lucifer´s Aid - Reconstruction (Bertus)
Monument - Hellhound (Bertus)
Monument - Hellhound (Box set) (Bertus)
Různí - Fit Hits 2018 (Universal)
Růzmí - Ska & Reggae Classics (Warner Music)
The Nectars - Sci-Fi Television (Warner Music)
The Royal Wedding - The Official Album (Universal)
Voces Suaves - Come To My Garden: Sacred & Secular Renaissance Love Songs (Sony Music)
Witchsorrow - Hexenhammer (Universal)

Vychází na vinylu:
Biffy Clyro - Mtv Unplugged - Live At Roundhouse, London (Warner Music)
Camila Cabello - Camila (Sony Music)
Grave Digger - Witch Hunter (Warner Music)
Haevn - Eyes Closed (Warner Music)
Chvrches - Love Is Dead (Universal)
Janis Ian - Aftertones (Remastered) (Sony Music)
Janis Ian - Between The Lines (Remastered) (Sony Music)
Janis Ian - Miracle Row (Remastered) (Sony Music)
Janis Ian - Night Rains (Remastered) (Sony Music)
Janis Ian - Stars (Remastered) (Sony Music)
Joshua Redman - Still Dreaming (Warner Music)
Lovelytheband - Everything I Could Never Say... (Sony Music)
Madonna - The Immaculate Collection (Warner Music)
Mirai - Konnichiwa (Universal)
Monument - Hellhound (Bertus)
Ryo Fukui - Mellow Dream (Bertus)
Ryo Fukui - Scenery (Bertus)
Saxon - Crusader (Warner Music)
Saxon - Denim And Leather (Warner Music)
Shawn Mendes - Shawn Mendes (Universal)
Snow Patrol - Wildness (Universal)
Spock'S Beard - Noise Floor (Sony Music)
Sting & Shaggy - 44/876 (Universal)
Stone Temple Pilots - Stone Temple Pilots (Bertus)
The Nectars - Sci-Fi Television (Warner Music)
Tom Petty - Wildflowers (Warner Music)
Various - Soul Weekender (Sony Music)
Witchsorrow - Hexenhammer (Universal)
Xavier Rudd - Storm Boy (Warner Music)

Reedice:
Grave Digger - Heavy Metal Breakdown (Warner Music)
Grave Digger - Witch Hunter (Warner Music)
Janis Ian - Aftertones (Remastered) (Sony Music)
Janis Ian - Between The Lines (Remastered) (Sony Music)
Janis Ian - Miracle Row (Remastered) (Sony Music)
Janis Ian - Night Rains (Remastered) (Sony Music)
Janis Ian - Stars (Remastered) (Sony Music)
Saxon - Crusader (Warner Music)
Saxon - Denim And Leather (Warner Music)
Sweet - Desolation Boulevard (New Extended Version) (Sony Music)
Sweet - Funny, How Sweet Co Co Can Be (Sony Music)
Sweet - Give Us A Wink (New Extended Version) (Sony Music)
Sweet - Off The Record (New Extended Version) (Sony Music)
Sweet - Sweet Funny Adams (New Extended Version) (Sony Music)
Sweet - The Lost Singles (Sony Music)
Sweet - The Rainbow (Live) (Sony Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY