Sevendust na albu "All I See Is War" věnovaném válce potemněli

22.05.2018 18:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Sevendust jsou trestuhodně opomíjená parta. Americká formace stála u zrodu nu-metalu, na jehož vývoji se významně podílela, a za počin "Kill The Flaw" byla dokonce nominována na cenu Grammy. Zejména u českých fanoušků jsou Sevendust přesto neznámým pojmem. Zvrátí to novinka "All I See Is War"?
7/10

Sevendust - All I See Is War

Skladby: Dirty, God Bites His Tongue, Medicated, Unforgiven, Sickness, Cheers, Risen, Moments, Not Original, Descend, Life Deceives You, The Truth
Vydáno: 11.5.2018
Celkový čas: 45:35
Vydavatel: Rise Records
Pořadové číslo dvanáct zdobí aktuální desku "All I See Is War" americké rockmetalové formace Sevendust, která počátek svého působení datuje k roku 1994. Atlantská parta po boku Korn, Limp Bizkit či Linkin Park tvořila zaoceánskou scénu moderního metalu, později zaškatulkovaného jako nu-metal či crossover metal. Postupným vývojem však podobně jako ostatní zmiňovaní od nu-metalových kořenů pomalu, ale jistě odstupovala a svůj rukopis proměnila až do současné podoby, kterou lze nejlépe charakterizovat jako moderní hard rock či lakonicky alternativní metal.

Novinka je na poměry Sevendust zvukově temná, zemitá, přesto melodická až klidná. Ne tak textově. Verše se často věnují aktuální politické nestabilitě ve světě, což charakterizuje třeba úvodní song "Dirty": "Nejsem cizinec v této věci zvané válka." Dynamická skladba v sobě snoubí údernost dosavadní tvorby skupiny i jistou zatěžkanost, která je charakteristická právě pro dvanáctou nahrávku Sevendust. Z kolekce ční také asi nejvíce heavy palba "Risen" s mohutným riffováním a výbušným zpěvem lídra formace Lajona Witherspoona.

Desce se bohužel nevyhnuly ani slabší momenty jako "Not Original" či "Moments", které v kontextu alba i tvorby skupiny ničím nevyčnívají a nemají šanci utkvět v paměti posluchače. Ale tento neduh trápil americkou formaci prakticky na každém jejím počinu.

Zatímco minulou řadovku si kapela produkovala sama, tentokrát si do studia pozvala renomovaného producenta Michaela Basketteho, který pracoval třeba na letošní sólovce "Year Of The Tiger" Mylese Kennedyho i na dalších deskách Alter Bridge. Snad právě Baskette vtiskl novinkové kolekci onen hard rockovější náboj. Třeba z pecky "Medicated" jeho rukopis přímo sálá.

Zvukově se Sevendust posunuli od poslední úspěšné studiovky "Kill The Flaw" zase o krůček dál a poodhalili, jakou cestou by se mohli v budoucnu zase ubírat. Přece jen už toho vydali docela dost a právě takové pokusy působí nesmírně osvěžujícím dojmem. Sympatické na této partě tak je nejen stabilní sestava, která je stejná jako v době svého založení, ale i snaha nepřešlapovat na jednom místě. Jako reprezentativní počin ovšem "All I See Is War" nezasvěceným fanouškům doporučit nelze.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY