Na Hradeckém slunovratu zahrají Dan Bárta & Illustratosphere, Zrní či Vltava

05.04.2018 08:10 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Nejhvězdnější program (v tom nejlepším slova smyslu) ve své historii, ale také dva zámky jako z pohádky, vybranou gastronomii, vlastní víno i rodinnou pohodovou atmosféru, to vše nabízí kulturní lahůdkářství zvané Hradecký slunovrat. Festival, který si za pouhé čtyři roky existence získal značnou prestiž i divácký zájem. Dan Bárta & Illustratosphere, Zrní, Iva Bittová s Vladimírem Václavkem, Vltava, Longital, Živé kvety, Jaroslav Hutka, Gerald Clark (Jihoafrická republika) nebo Zapaska (Ukrajina), to jsou hvězdní interpreti a také jasná záruka kvality.

Ovšem Hradecký slunovrat je známý také tím, že jeho publikum rádo objevuje nová a neznámá jména. A tak se například pořadatelé nemusí bát zařadit na největší scénu přímo před koncert Dana Bárty vystoupení nepříliš známé písničkářky Cat se svou kapelou. Pro mnohé diváky bude jistě objevem koncertní senzace loňského léta 1flfsoap, světově znějící Ostraváci Places, nadžánrová kapela Noir Voir nebo The Odd Gifts, výborný indie pop s texty, které se vyjadřují k současnému dění. Velmi aktuální je také nejnovější deska "Neboj" písničkáře Jakuba Čermáka, vystupujícího pod pseudonymem Cermaque.

Na žánry si skutečně na Hradeckém slunovratu nehrají, a tak se v zámeckém areálu, kde by se dal genius loci doslova krájet, můžete setkat s jakoukoli muzikou, kterou organizátoři považují za kvalitní - od elektroniky až třeba k folklóru. A co by z hudebního programu doporučil šéf festivalu Vašek Müller? "Cokoli. Spolu se Zdenkem Svánovským, který se také podílí na dramaturgii, si stojíme za každým bodem programu, takže je opravdu těžké něco vypíchnout. Ale rád bych upozornil na velmi početný projekt Beránci a vlci, který je naprosto výjimečný nejen v kontextu české world music. Velká spousta muzikantů na pódiu a ještě větší počet různých nástrojů, propojení několika kapel od jazzmanů ke krojovanému ženskému sboru, a všechno má svůj smysl, své neoddiskutovatelné místo. Jsme velmi rádi, že teprve druhé vystoupení početného projektu, za nímž stojí Marian Friedl a Jitka Šuranská, proběhne právě na Hradci."

Salon Mechtilde. Tak se od letošního roku bude jmenovat souhrnně všechen nehudební program Hradeckého slunovratu. Diskuze, přednášky, výstavy nebo projekce dokumentárních filmů budou mít za patronku Mechtilde Lichnovskou, manželku hraběte Karla Maxe Lichnovského, od jejíž smrti uběhne letos v červnu přesně šedesát let. Ve svém životě se věnovala podpoře kultury a společenského života, přátelila se se spisovateli, mysliteli či malíři a sama napsala sedmnáct knih. Upozorňovala na nebezpečí nacismu a Adolfa Hitlera, proto byly její knihy v nacistickém Německu na černé listině. Tato výjimečná, moderní a emancipovaná žena milující svobodu a oplývající kritickým myšlením i vysokou inteligencí byla ztělesněním toho, co se Hradecký slunovrat snaží naplňovat.

Co je pro nás připraveno v Salonu Mechtilde, nám ozřejmí Magdaléna Hájková, do jejíž kompetence tato část programu spadá: "Můžete se těšit na zajímavý mix velmi odlišných témat I osobností. Věnovat se samozřejmě budeme i samotné osobě Mechtilde, o které nám povypráví Michal Berg, na jehož podnět byla tato scéna věnována právě kněžně Lichnovské. Nejvýraznějším bodem programu bude bezesporu architekt, herec a spisovatel David Vávra, se kterým se na festivalu setkáme hned několikrát, ať už v rámci přednášky s názvem '10 kroků architektury Davida Vávry', prostřednictvím jeho pořadu 'Šumné stopy', nebo při čtení poezie u sochy nad Bílou věží. O roli veřejnoprávních médií v kultuře si budeme povídat s vedoucí kulturního zpravodajství Českého rozhlasu Michaelou Veteškovou. Součástí budou samozřejmě i různé výstavy (např. Jaromír 99, Jaroslav Hutka) a novinkou v programu bude třeba i slam poetry. Odpromítáme několik dokumentů, chybět nebudou ani osobní setkání s muzikanty a dalšími zajímavými osobnostmi."

Festival bývá oceňován také za vychytanou gastronomickou nabídku, dokonce se mezi ohlasy z loňského ročníku objevovaly charakteristiky ve stylu "gastrofestival s výbornou muzikou". Chybět nebude ani již tradiční festivalové cuvée, vyrobené ve špičkovém Vinařství Krásná hora. Tentokrát budou moci diváci ochutnat bílou i červenou variantu, již tradičně s line-upem festivalu na etiketě. Pro všechny návštěvníky zámku bude opět volně přístupný hudební program na Welcome scéně mimo placenou zónu festivalu. Do něj vybrali dramaturgové Ondra Oborný a Milan Tesař z mnoha desítek přihlášených čtrnáct kapel, které si svou kvalitou nezadají s těmi vystupujícími na hlavních scénách. Za všechny jmenujme třeba projekt Jaryna Janka s názvem Z pramene Radbuzy nebo dvě kapely, o nichž se v současnosti hodně mluví - Kazachstán a skupinu, jejíž název vlastně nikdo neumí vyslovit - Sækədʒəwiːə.

Více se o festivalu dozvíte na webu www.hradeckyslunovrat.cz. Vstupenky včetně množstevních slev lze zakoupit zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY