Dubnové Free Mondays budou rockové s příměsí experimentální elektroniky

31.03.2018 10:38 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Pondělky budou v dubnu patřit převážně kytarám. Hned zkraje si dáme trochu psychedelického rocku v podání německých The Loranes. Následující týden je vystřídají hlubší plochy od Polar Circles ze Švýcarska. Abychom to vyvážili, v půlce měsíce přivezou svůj electropop doplněný intenzivním hlasem rakouští Leyya.

2. duben The Loranes (DE), Rocket Engines (CZ)
tags: rock'n'roll

Zdá se, že The Loranes jsou schopni tvorby pouze v extrémních podmínkách. Jedete na plný plyn, nebo prostě vystoupíte. Když se v roce 2015 objevila skupina poprvé na scéně se svým debutem "Trust", měli za sebou její členové pouze velmi krátký čas strávený ve zkušebně. Druhé album "2nd" pak nahráli snad během pár dní. Nejvíc na ně sedí škatulka rocku, kde se psychedelie potkává s neo-heavy-blues. Plavete v moři distorzí, ale mezi tím vším se chytáte melodií. Jedno je jisté, v Roxy to bude hodně hard a hodně nahlas.

Rocket Engines vznikli před téměř patnácti lety ze zbytků kapely Kanál 95. Původní sestava se za ty roky hodně obměnila, a tak mimo jediného původního člena (Boy-Zero aka bastard) doplňuje aktuální členskou základnu kytarista Casey (Jakub Kořínek), Standa Hunal na bicí a Filip Rafaj na basu. Poslechněte si směsici pravého rock-n-rollu, boogie, punku a psychedelie.

9. duben Polar Circles (CH), Sergeant Jammer (CZ)
tags: indie, alternative

Polar Circles ze švýcarského Laussane si nevybrali své jméno náhodou. Zformovali se v roce 2012 během blizardu, který zrovna bičoval jejich krajinu. Vydání prvního EP, které vyšlo pouhých pár měsíců od založení, jim přineslo velmi dobrou reputaci ve francouzské části domovské země. To vedlo k tomu, že své druhé studiové album už nahrávali pod supervizí multiplatinového producenta Sama Williamse, který spolupracoval například s Plan B, Supergrass nebo The Noisettes. V poslední době se lehce odklonili od původního energického rocku a začali víc experimentovat. Proto očekávejte tvorbu více zasněnou, hlubší a hodně atmosférickou.

Ohrnuté kalhoty. To je zásadní znak uskupení Sergeant Jammer, pražské indie-rockové kapely, která tak prosazuje svou hudební nezávislost. Najdeme v ní čtyři chlapce: Lukáše, Míru a dva Martiny. Na scéně působí přibližně rok, za který stihli odehrát koncerty v hlavním městě i mimo něj. Před pár měsíci vydali singl "Forever" z připravovaného EP, které je již za dveřmi.

16. duben Leyya (AT), Break Falls (CZ)
tags: electronic, electropop

Rakouské duo Leyya se objevilo a zazářilo velice rychle. Začalo to s prvním releasem na konci roku 2014. Singl "Drowning In Youth" byl ten, který rozvířil stojaté vody domácí scény. Pak už stačilo jen vydat EP "Superego" a úspěch i u zahraničích posluchačů na sebe nenechal dlouho čekat. Leyya se dočkali podpory ze všech stran. Hráli je například na BBC Radio 1, a jak už to tak u úspěšných hitů bývá, dočkali se i použití v několika reklamách. Jejich tvorba je čistý electropop na té nejvyšší úrovni. Intenzivní hlas a precizní barevné videoklipy dělají z tohoto projektu budoucí superstars.

Break Falls je čtyřčlenná dívčí kapela, která hraje více či méně emocionálně vydíravé songy, jejichž melodie si vás lehce podmaní. Budou vás provázet i ve dnech následujících. Tato genderově nevyvážená kapela s mírným nádechem emancipace se pyšní průměrným věkem dvacet a půl. Životní období, které jejich tvorbě neklade přílišné meze. Trváte-li na žánrovém ohraničení, dalo by se tvrdit, že pokud má jejich hudba k nějakému stylu blízko, byl by to nejspíše indie pop. Ačkoliv byly z počátku dívky v nesnázích, postupem času se jejich tóny rozezněly a doladily, až se zvěčnily na jejich debutovém albu "You Are" v prosinci 2016.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY