Věda promluvila: Příznivci The Smiths jsou neurotici, kdo fandí Björk, rád experimentuje

26.03.2018 14:02 - Lukáš Turner | foto: facebook interpreta

Pokud jste fanoušci The Smiths, jste pravděpodobně neurotičtí. Jestliže preferujete Björk nebo Toma Waitse, prahnete po nových zážitcích. A pokud máte rádi Marilyna Mansona, nebudete moc příjemní. K takovým závěrům došla společná studie facebookových likes Stanfordské univerzity a Psychometrického centra v Cambridge z roku 2015. Ano, ta studie, o které se teď mluví v souvislosti s aférou Cambridge Analytica.

Ty samé metody, které určovaly, kdo bude volit Donalda Trumpa, tak ještě předtím zkoumaly vztah mezi osobností člověka a hudebním vkusem. Dle závěrů výzkumu nejvíce otevření lidé dávali like Tomu Waitsovi nebo Björk, zatímco fanoušci Luka Bryana či Jasona Aldeana jsou konzervativní. Ti, kteří mají rádi Gucci Mane a Waka Flocka Flame, jste extrovertní. A největšími netykavci jsou fanoušci Marilyna Mansona, Rammstein, Placebo a Judas Priest. Fanoušci Mansona a Placebo spolu s fanoušky The Smiths, Bring Me The Horizon a Escape The Fate patří navíc i mezi největší neurotiky.

Studie z roku 2015 využívala na FB aplikaci myPersonality. Jednalo se o 100 otázek vytvořených Psychometrickým centrem, které posuzovaly lidskou otevřenost, svědomitost, extroverzi, spokojenost a neurotičnost. Na 70 tisíc respondentů povolilo této aplikaci přístup nejen ke svým účtům, ale i k účtům těch, které měli v přátelích. Vědci studovali, jak rysy osobnosti souvisejí s tím, čemu dají respondenti like. Díky tomu mohli vytvořit model, který předvídá chování jedince výhradně podle facebookového palce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY