Na koncertě Michal Tučný, přátelé & Anka Chřestýš zahrají i Kateřina Marie Tichá, Ondřej Ruml či František Nedvěd

15.03.2018 13:35 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Vzpomínkový koncert Michal Tučný, přátelé & Anka Chřestýš, který se uskuteční 26. dubna v pražské Lucerně, má již konkrétní podobu. Zahrají mimo jiné František Nedvěd, Tomáš Linka, Míša Tučná, Ondřej Ruml nebo Kateřina Marie Tichá.

Letos na podzim tomu bude třicet šest let, kdy došlo v poměrech tehdejšího socialistického Československa k neobvyklé hudební události. Přicestovala americká country zpěvačka Rattlesnake Annie, aby natočila společné album s hvězdou naší country scény Michalem Tučným s názvem "Anka Chřestýš a Poslední kovboj". Vzpomínkový Koncert Michal Tučný, přátelé & Anka Chřestýš se playlistem bude věnovat převážně období od vzniku tohoto skvělého alba.

Prvotním hybatelem spolupráce mezi MT a Ankou byl Josef Spěváček, nadšený fanoušek české i americké country hudby. Právě jeho napadlo v 1981 poslat článek o Michalovi Tučném včetně jeho nahrávky "Poslední kovboj" do nashvillského časopisu Country Hotline News. A právě na základě zveřejnění tohoto článku napsala Rattlesnake Annie v roce 1982 panu Spěváčkovi a nabídla vystoupení a natočení společné desky s Michalem Tučným. Dne 27. září 1982 dosedlo na dráhu ruzyňského letiště letadlo s Annie a jejím manželem. Vítal je Michal Tučný spolu s textařem Zdeňkem Rytířem. "Byl to vzrušující a tajuplný pocit, když naše letadlo přistálo v Praze. Všechno bylo šedivé, nikde nesvítila žádná světla, nikde nebyly nápisy, jen policisté v nevýrazných uniformách," vzpomíná Rattlesnake Annie.

Společná deska "Anka Chřestýš a Poslední kovboj" vznikala rychle. Natočila se v pražském studiu Mozarteum mezi 4. a 22. říjnem roku 1982. Vyšlo v prosinci 1983. Na tuto dobu vzpomíná i Martin Mikuláš, zpěvák a kytarista kapely BlueGround a dětská herecká hvězda filmů "Zlatí úhoři" a "Lásky mezi kapkami deště". "Příjezd zpěvačky Rattlesnake Annie do Československa na počátku osmdesátých let minulého století byl v oblasti naší country music jak zjevení. Na konci sedmdesátých let mnoho informací o slavných amerických hvězdách nebylo dostupných, kromě ruského špiona Deana Reeda, několika alb Dvorany slávy a koncertu Johnnyho Cashe v roce 1978 byli fanoušci zahraniční country odkázáni na vysílání zahraničních rozhlasových stanic a poslech šumících kopií nahrávek šířených mezi fajnšmekry. Na začátku osmdesátek pak přišel skvělý film 'Coal Miner's Daughter (První dáma country music)' o kariéře slavné Loretty Lynn a oficiálně vyšlo i pár desek countryových umělců. V této době se zde objevila Anka Chřestýš, pamatuji se na její účinkování v Televizním klubu mladých s Michalem Tučným, Zdeňkem Rytířem a kapelou Tučňáci. Byl to pro mne zážitek, pamatuji se, jak moc se mi to líbilo. O Ance Chřestýš jsem tehdy nevěděl vůbec nic, ale pamatuji se, že jsem spolupráci 'americké zpěvačky' s mým hrdinou Michalem Tučným považoval za něco naprosto výjimečného. Teprve po letech jsem se dozvěděl, že již v té době Anka Chřestýš patřila do nashvillské první ligy."

Kromě americké country hvězdy Rattlesnake Annie, která bude mít v rámci galakoncertu i svůj samostatný písničkový blok, si největší hity Michala Tučného zahrají a zazpívají hvězdy současné country i populární hudby. Během vzpomínkového večera vystoupí František Nedvěd, Tomáš Linka, Petr Kocman, Allan Mikušek a Míša Tučná. Mimo svůj žánr si udělají hudební výlet do oblasti country Ondřej Ruml, Jiří Zonyga, Kateřina Marie Tichá, Leona Černá Stříbrná a další. Každý z umělců si v doprovodu kapely BlueGround zazpívá dvě až čtyři skladby z rozsáhlého hitového repertoáru Michala Tučného. Více informací se budete dozvídat na www.michaltucny.cz  a FB. Vstupenky jsou k dispozici na www.ticketpro.cz.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY