Marpo má nejžádanější desku v Česku, rádiový éter nadále opanují Chinaski

13.03.2018 17:24 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Marpo má tento týden svou stopu v čele albové i rádiové hitparády. Z nuly rovnou na vrchol totiž zamířil s očekávanou novou deskou "Dead Man Walking" a v singlech nadále vede hit jeho bývalé kapely Chinaski "Potkal jsem tě po letech". Na jeho nahrávání se ještě podílel.
Chinaski - Není nám do pláče
© facebook interpreta
RÁDIA - Minulý týden se na stupních vítězů sešly hned tři domácí singly. Tentokrát se přece jen do první trojice vešla i cizojazyčná píseň, česká hudba je ale stále v přesile v poměru dvě ku jedné. Chinaski obhájili minule nabyté prvenství a s "Potkal jsem tě po letech" přidávají druhý vavřín. Mandrage dvojkou znovu vylepšují své maximum a už teď je jasné, že se "Motýli" zařadí k jejich největším hitům.

Bronz urval Luis Fonsi. Mysleli jste si, že na tohoto portorického zpěváka se po loňském vtíravém hitu "Despacito" zase rychle zapomene? Pak se začněte smiřovat i s variantou, že jste se spletli. Duet s Demi Lovato "Échame la culpa" kolo co kolo stoupá a reálně hrozí, že Fonsiho zase budeme slýchat celé léto. Miliarda přehrání videoklipu na YouTube hovoří za vše.

Do top desítky se dostala dvě nová jména. Německý DJ a producent Wankelmut s "I Keep Calling" na devítce reprezentuje svět elektroniky, Brit Tom Walker s "Leave A Light On" pro změnu desátým místem dokazuje, že dojímavé mužské hlasy stále hýbou světem.

V minulých týdnech jsme kritizovali nedostatečný počet novinek v žebříčku. Blýská se ale na lepší časy. Poměrně vysoko, na sedmadvacátém místě, startuje Justin Timberlake s jednou z těch povedenějších písní z jinak nevýrazné desky "Man Of The Woods". Přesto je vzhledem k typicky americkému zvuku singlu "Say Something" překvapením, že po něm naše rádia sáhla. Na padesátém třetím místě začíná australský popový supertalent Troye Sivan s "My My My!" a o čtyři pozice níže se usídlili The Weeknd a Kendrick Lamar s "Pray For Me".

Uspěla ale i jedna česká novinka. Respektive částečně česká. Písničkář Jakub Ondra se totiž v singlu "Reasons To Love You" spojil s italským producentem, který si říká 2Choice. Pětačtyřicáté místo lze považovat za nadějný start.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Chinaski - Potkal jsem tě po letech
  2. Mandrage - Motýli
  3. Luis Fonsi feat. Demi Lovato - Échame la culpa
  4. Ofenbach & Nick Waterhouse - Katchi
  5. Kryštof - Zůstaň tu se mnou (Za sny)
  6. Selena Gomez & Marshmello - Wolves
  7. Pink - Beautiful Trauma
  8. Avicii & Sandro Cavazza - Without You
  9. Wankelmut & Björn Dixgard - I Keep Calling
  10. Tom Walker - Leave A Light On

    Marpo - Dead Man Walking
    © facebook interpreta
    ALBA - Není pochyb o tom, že Marpo zažívá dosavadní vrchol kariéry. Rapper, který před pár týdny vstoupil do Kristových let, vystoupí 19. května v O2 areně, přičemž vstupenky se prodávají velmi dobře. Novinkou "Dead Man Walking" navíc dokázal zopakovat úspěch dva roky staré nahrávky "Lone Survivor" a debutovat na prvním místě albové hitparády. Deska, která je dle jeho vlastních slov spojením rapu, country, nu-metalu i popu, by ho pro svou multižánrovost mohla dostat ještě blíž k fanouškům, kteří hip hop běžně neposlouchají.

    Medailisté z minulého týdne se všichni propadli o jeden stupínek níže. Na dvojku tedy klesl Ed Sheeran s "Divide", na trojku Imagine Dragons s "Evolve" a další zástupce českého rapu Ektor se tentokrát na pomyslné pódium pro tři nejlepší nevešel. S "Alfa" je bramborový. V Top 10 nalezneme ještě jednu rapovou desku - Ego bere s "Precedens" sedmičku. Ještě někdo pochybuje, že tento dříve okrajový žánr zcela prorostl do mainstreamu?

    Další novinky obstaral Supraphon se svými kompilacemi. Osmnácté místo je vyhrazeno pro kolekci "Country Gold 60. & 70. léta", o tři příčky níže najdeme výběr "Semafor Komplet 1989 - 2015". A zahraniční nová muzika? Sedmadvacátý odstartoval v Česku tak populární Moby. Název jeho desky "Everything Was Beautiful, and Nothing Hurt" odkazuje ke knize "Jatka č. 5" Kurta Vonneguta a jeho obal zdobí kozí hlavy.

    A první padesátku uzavírají Pet Shop Boys, kteří jsou nesmírně oblíbení i v redakci musicserveru. Reedici jejich třetí desky "Introspective/Further Listening 1988-89" ještě na šedesátém sedmém místě následuje rozšířená verze studiové dvojky, vydaná pod názvem "Actually/Further Listening".

    Top 10 - alba:
    1. N Marpo - Dead Man Walking
    2. Ed Sheeran - ÷ (Divide)
    3. Imagine Dragons - Evolve
    4. Ektor - Alfa
    5. Jaromír Nohavica - Poruba
    6. Camila Cabello - Camila
    7. Ego - Precedens
    8. ▲ 1968 / 50 hitů roku naděje a ztráty
    9. Pink - Beautiful Trauma
    10. Traktor - Prach a vzduch

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 10. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY