TOP 10 klipů Jordana Haje a Givinara Kříže - od Emmy Smetany přes Kapitána Dema až po Tomáše Kluse

06.03.2018 10:02 - Hana Bukáčková | foto: Jan Kuča

V poslední době nefrčí jiná režisérká dvojka než Jordan Haj a jeho bratránek Givinar Kříž. Tihle dva stojí za vydařenými klipy Kapitána Dema, Emmy Smetany či Vypsané fiXy. Do jejich práce se nejde nezamilovat. Je výrazná, přitom na míru interpretům. Připomeňme si deset jejich dosavadních největších zářezů.

Kapitán Demo - Trendsetter

Italsko-český multimilionář Kapitán Demo (alter ego hudebníka Jiřího Buriana) vydal loni úspěšné album "Bez kloboku Boss", které mu vyneslo několik nominací na hudební ceny Anděl. Nejúspěšnější a nejhranější pecka z desky byla jednoznačně "Trendsetter", ke které byl svérázný klip - jak jinak taky -, ve kterém se utahuje z pseudocelebrit, které se na instagramových účtech považují za tvůrce stylu. Samotný Demo udává trend v ohozu z modrých ikeáckých igelitek. Dobře mu sekundují jeho kumpáni Jordan Haj alias ProGram a Givinar Kříž jako Givi Kross s mišmašem oblečení a svérázným humorem. Klip se natáčel na Kapitánově zámku Loučeň. Po sociálních sítích měl snímek velký dosah a písnička se svojí výraznou melodií a ujetým textem zabodovala u mladých posluchačů.


Tomáš Klus a Tamara Klusová - A pak

Sice to vypadá, že se Tomáš Klus v poslední době věnuje hlavně plození dětí a koncertování, bezpochyby ale stále také skládá písničky. V současné době pracuje na novém albu. Za poslední rok a půl přišel se singly "Dobré ráno" a s duetem "A pak", který nazpíval se svojí ženou Tamarou a v kterém dávají neprvoplánově na odiv svoji lásku. Tomáš Klus rozhodně nepatří mezi zpěváky, kteří by se vyžívali v produkčně náročných videoklipech. Song "Dobré ráno" oficiální klipovou podobu ani neměl, a přesto se z něj stal hit. Klip "A pak" je protkaný Klusovými nočními můrami, kdy musí přihlížet tomu, že Tamara je místo něho s jeho kytaristou Jiřím Kučerovským či že se mu jiné dívky snaží vecpat do pozornosti a přesvědčit ho, že jsou tou jeho Tamarou. V klipu nechybí i sny, které ukazují Tamaru a Tomáše ve svatebním indiánském oděvu, vše končí spokojeným Tomášovým probuzením vedle své milované.


Vypsaná fixa - Limity

Vloni na Hromnice vydala kapela ze San Piega svoji osmou studiovku s utajeným názvem, který měli fanoušci sami vyluštit v osmisměrce na obalu desky. Z "Tady to někde je" našly svoji klipovou podobu písně "Robí Valentýn", "Siky Romero", "Klid, mír a ticho", ale také "Limity". Ty byly jakousi první klipovou vlaštovkou z nové desky, kapela výsledek promítla fanouškům přímo na samotném křtu. Snímek je inspirovaný příběhem Alenky v říši divů, která objevuje nové světy, které se jí otevírají po vstupu do velkého dortu. Do role hlavní hrdinky obsadili režiséři Noemi Bursíkovou Jacques, dceru známých politiků.


Emma Smetana - No Fire

Přesně rok poté, co v roce 2016 vydala Emma Smetana své debutové album "What I’ve Done", přišla s videoklipem k písni "No Fire". Tu nazpívala se svým partnerem Jordanem Hajem, který si v klipu po jejím boku zahrál. Snímek se natáčel v Londýně, kam vyrazili s párměsíční dcerkou Lennon Marlene. Video drží krok se světovými trendy a je přes svoji pestrost velmi svěží a zanechává diváka bdělého. Černobílé záběry se prolínají s barevnými, v nichž sledujeme zamilovaný pár při různých činnostech. Výsledek svou náladou místy může připomínat klip Kláry Vytiskové "Survival".


Smrtislav - Kondolence

Skladba "Kondolence" pochází z debutové desky Smrtislava "Notorickej samotář". Nový videoklip pojednává o zprvu nevinné svatbě, která se naprosto vymkne kontrole. Svatební veselí, které si nejvíc užívá ženich stvárněný bulvárním rejpalem Pavlem Novotným (role mu sedne jak ušitá), se zvrhne v dost dekadentní večírek, během kterého mu v klíně tančí známá pornoherečka Lady Dee. V klipu se mihne i herec Jiří Bartoška. Pointa je jistou odplatou za mládí díky svatebnímu daru od Tuzexe - Smrtislava. A nebyl by to Smrtislav, kdyby nám tím vším nenasadil brouka do hlavy, proč a pro koho ona spešl zásilka měla být určena.


Kapitán Demo - Kdo to má

Skladbu si jako ústřední píseň vybrali i tvůrci hokejového seriálu "Lajna", a tak se v klipu objevili krom Kapitána Dema a jeho crew i ústřední protagonisté seriálu - Jiří Langmajer, Zdeněk Piškula a Hana Vágnerová. Děj se odehrává (vzhledem k zaměření seriálu) na ledě, v hokejovém prostředí. V samotné písni však Kapitán Demo dává nahlédnout do zákulisí tuzemského showbusinessu, kde se "vždycky najde nějakej místní Pablo Escobar". Samozřejmě s notnou dávkou nadsázky. A jak jsme u Dema zvyklí, nechybí v klipu ani praštěné kostýmy, viz obří maketu nosu, která jede taky svoji lajnu.


Emma Smetana - Velvet Dress

Prvotina režisérského dua je i přes tento fakt značně povedená. K písni "Velvet Dress" vznikl na Kolínsku videoklip ve stylu hollywoodského westernu šedesátých let. Zahrál si v něm producent desky Jiří Burian či Jordan Haj. Psychedelické obrazové efekty, které snímek provázejí, vznikaly postaru. Povedený vizuál ale není výjimkou a jde ruku v ruce s dějem, v němž drží padouch Don Benzona nevinnou Princessu Novu jako rukojmí. Plány se mu ale chystá zhatit Juan Dresina... Pro záchranu zpěvačky tak padne nejeden lidský život.


Republic of Two - My Serenade

"My Serenade" je druhým singlem z úspěšného alba "Back To The Trees", kterým o sobě melancholická dvojka Jiří Burian a Mikoláš Růžička aka Republic Of Two dala vědět. Příběh je jistým melodramatem o osamocené noci, kdy se vám některé věci nevydaří tak, jak byste si přáli, a tak si chcete užít pár chvil, kdy se oddáte jen vnitřním pocitům - přesto však chcete být v určitém kontaktu se svým okolím. Hlavní roli ztvárnila Andrea Miltner a svoji serenádu tancem za svitu měsíce si náležitě užila.


Kapitán Demo - Kamion předjíždí kamion

Do třetice všeho dobrého a zlého - Kapitán Demo. Pokud jste řidiči či cestující na našich silnicích, jistě dobře znáte situaci, kdy se předjíždějí kamiony. První klip z loňské desky situoval Burian na parkoviště. Zde zpívá a tančí se svou početnou crew včetně dětského souboru s příznačným názvem Alimenty. Snímek provází legenda, podle níž Kapitán Demo koupil od závodnické legendy Frankieho Vojtíška kamion a vydal se se svojí crew sám závodit.


Peter Pan Complex - Scissors

Na závěr nesmí chybět troška té vlastní polívčičky v podobě projektu obou režisérů Peter Pan Complex, v němž je Jordan Haj frontmanem. V roce 2016 natočili černobílý působivý videoklip k písni "Scissors" z debutového alba. Natáčení probíhalo za účasti tří různých kameramanů ve třech různých českých městech. Cílem bylo vytvořit fiktivní osamělé město vymykající se času i prostoru.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY