Grammy ovládl na celé čáře Bruno Mars, favorit Jay-Z propadl

29.01.2018 07:17 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Všech šest nominací na ceny Grammy proměnil v noci z neděle na pondělí Bruno Mars. Stal se tak jednoznačným vítězem jubilejního šedesátého ročníku. Bodoval i rapper Kendrick Lamar, který vyhrál ze sedmi příležitostí pětkrát, avšak výhradně v žánrových kategoriích. To jeho kolega Jay-Z, který od poroty vyfasoval hned osm příležitostí, odešel ve standardních kategoriích s prázdnou. Útěchou mu nakonec bylo aspoň ocenění za celoživotní přínos.

Kendrick Lamar
© facebook interpreta
Mars ovládl hlavní kategorie - Album, Nahrávku i Song roku. Povedlo se mu to s deskou "24K Magic" a stejnojmennou písní a také singlem "That's What I Like". Další tři gramofónky přidal v r'n'b kategoriích.

Kendrick Lamar uspěl v hiphopových kláních. Převzal trofej za Rapové album roku "DAMN.", hned třikrát zvítězil se songem "HUMBLE." a poslední triumf si připsal díky spolupráci s Rihannou v "LOYALTY.". Pomyslnou bitvu o rapového krále tak jednoznačně vyhrál právě třicetiletý rodák z Comptonu, kdežto zkušenější Jay-Z zůstal daleko za očekáváním.

Tony Bennett
© facebook interpreta
V nabité konkurenci nováčků zvítězila Alessia Cara. Jednadvacetiletá zpěvačka tak proměnila alespoň jednu ze svých čtyř nominací. V popových kategoriích zabodoval Ed Sheeran, jeho deska "Divide" se stala Nejlepším popovým albem a singl "Shape Of You" se může pochlubit označením Nejlepší popový sólový výkon. Nejlepším popovým tradičním albem bylo vyhlášeno "Tony Bennett Celebrates 90". Už jednadevadesátiletý Bennett převzal svou dvacátou Grammy.

Posmrtně vyhrál Leonard Cohen, kterého porota ocenila v kategorii Nejlepší rockový výkon za "You Want It Darker". Nejlepší rockový song natočili Foo Fighters a jmenuje se "Run", Nejlepší rockové album "A Deeper Understanding" mají na svědomí The War On Drugs, v žánru country dominoval Chris Stapleton s "From A Room: Volume 1", The Weeknd si se "Starboy" podmanil souboj urban alb.

Lady Gaga
© facebook interpreta
Vyhlášení v newyorské Madison Square Garden moderoval James Corden, u nás známý hlavně díky Carpool Karaoke z jeho late night show. Během večera vystoupili například U2, kteří zahráli na řece Hudson blízko Sochy Svobody. Za jedno z nejdojemnějších je považováno vystoupení trojlístku Eric Church, Maren Morris a Brothers Osborne jako pocta obětem masakru na country festivalu v Las Vegas. Hold Tomu Pettymu vzdali Chris Stapleton a Emmylou Harris.

Zazpívali také Elton John a Miley Cyrus, Kesha, Lady Gaga, Sam Smith, Pink, Luis Fonsi a Daddy Yankee a mnoho dalších. Kompletní výsledky najdete na webu Grammy.

Výběr z vítězů:

Album roku: Bruno Mars - 24K Magic
Nahrávka roku: Bruno Mars - 24K Magic
Song roku: Bruno Mars - That's What I Like
Nejlepší nový interpret: Alessia Cara
Nejlepší popové album: Ed Sheeran - Divide
Nejlepší popový sólový výkon: Ed Sheeran - Shape Of You
Nejlepší rockový song: Foo Fighters - Run
Nejlepší rockové album: The War On Drugs - A Deeper Understanding
Nejlepší rockový výkon: Leonard Cohen - You Want It Darker
Nejlepší urban album: The Weeknd - Starboy
Nejlepší r'n'b album: Bruno Mars - 24K Magic
Nejlepší rapové album: Kendrick Lamar - DAMN.
Nejlepší tradiční popové album: Tony Bennett Celebrates 90
Nejlepší country album: Chris Stapleton - From A Room: Volume 1


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY