Limitovaná rocková jistota

10.12.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Album americké skupiny No Doubt "Rock Steady" vyšlo sice už před hodnou řádkou dní, nyní se ale na trh dostává limitovaná edice desky, na níž naleznete kromě několika remixů i tři videoklipy. Více se dozvíte z naší recenze.
6/10

No Doubt - Rock Steady (Limited Edition)

Skladby: CD1 - Intro, Hella Good, Hey Baby, Making Out, Underneath It All, Detective, Don’t Let Me Down, Start The Fire, Running, In My Head, Platinum Blonde Life, Waiting Room, Rock Steady / CD2 - Hey Baby (Stank Remix), Hey Baby (The Homeboy Mix), Hella Good (Rogers’s Release Yourself Mix), Ex-Girlfriend (The Psycho Ex Mix), Hey Baby Video, Hella Good Video, Underneath It All Video
Celkový čas: 49:14 + cca 30 min.
Vydavatel: Universal
Jakousi podivnou náhodou se na MusicServeru v pravý čas neobjevila recenze poslední desky No Doubt. "Rock Steady" sice vyšlo o pěkných pár pátků dříve, ale vydavatel si usmyslel, že úspěšnou desku podpoří podruhé. V současnosti tak můžeme v obchodech narazit na "Rock Steady (Limited Edition)", kterýžto disk doputoval i do naší redakce. Nejprve se tedy podívejme stručně na zoubek vlastnímu albu, abychom v zápětí sepsali něco málo o bonusech.

No Doubt byli vždy řazeni mezi rockové soubory, ačkoli ne všechno z toho, co připravili a natočili, odpovídalo kytarové škatulce. "Rock Steady" se vzdálilo zcela. Rockových pecek najdeme na desce skutečně poskrovnu - šlapající "Platinum Blonde Life" a juchavou "Don’t Let Me Down", oboje měl na starosti Ric Ocasek (ten ošklivý ex-přítel Julie Roberts, pamatujete?). Tyto skladby patří zároveň k tomu nejpříjemnějšímu, co disk nabízí. Abychom ale nebyli nespravedliví, je třeba dodat, jaké jsou další "vrcholy" alba - rozhodně taneční, melodická vychytávka "Making Out", na níž spolupracovala skupina s Williamem Orbitem, pak ještě plouživá "Waiting Room" s backgroundovými vokály jeho veličenstva Prince, reggaem a world music načichlá "Start The Fire" a konečně diskotéková "Hella Good". Výše zmíněné písně tvoří pomyslnou kostru desky, na níž jsou ve zbývajících padesáti procentech nalepeny mírně nadprůměrné pop-rockové písně, které ovšem nenabízejí nic nového.

Jak jsem slíbil v prvním odstavci, několik vět věnuji také bonusům. Ty jsou zařazeny na samostatný disk, takže "Rock Steady (Limited Edition)", jak bystrým čtenářům jistě došlo, je dvojalbum. Doplňková část sestává ze čtyř remixů a tří klipů. Z tanečních předělávek upoutá jednak "Hey Baby - Stank Remix" s hostujícími Outkast, jednak výtečná úprava "Hella Good" od Rogera Sancheze. Videa jsou k písním "Hey Baby", "Hella Good" a "Underneath It All". Celkově je bonusové CD uděláno zajímavě, zvláště když vezmeme v potaz, že není zcela tradiční, aby se v rámci limitované edice vydávalo druhé album. Bude záležet pouze na ceně, kterou Universal zvolí jako koncovou. Pokud by totiž měla překročit tu původní, ztrácí tento dvoudisk jakýkoli smysl.

Jestliže bychom měli zhodnotit vlastní "Rock Steady", doťukáme se k nadprůměrné desce, která dozajista splní své základní poslání - pobaví a potěší. Nic víc od ní ani nelze očekávat. No Doubt se pustili do zdánlivých experimentů, ale ve skutečnosti vsadili na osvědčené postupy a žánry, které dělají z alba sice relativně různorodý kotouček, ale ve stejné míře také jednoduchý až líbivý. Atraktivita "Rock Steady (Limited Edition)" tkví pochopitelně v solidním bonusovém cédéčku. Jestli je ovšem natolik přitažlivým produktem, abyste za něj vydávali pět set korun, nechám na vás, milí čtenáři.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY