BijouTerrier na třetí desce "Spaceshit Captain" nechybí energie ani text o ho*ně

25.01.2018 16:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Slovenská punkrocková partička BijouTerrier vydala zkraje roku své třetí album "Spaceshit Captain", kterým má šanci konečně prorazit i na českém trhu. Na jaře u nás navíc absolvuje společné turné s Cocotte Minute, na kterém novinku náležitě představí.
8/10

BijouTerrier - Spaceshit Captain

Skladby: Intro, Veverica, Pozri, Spaceshit captain, Imagine, Čau čau, Súdna sieň, Babi, Dovolenka, Bažiny smutku, Vydala sa za Kubánca, MS v člověče nezlob se, Zaseknutý turniket, Váňa z Vorkuty
Vydáno: 12.1.2018
Celkový čas: 40:16
Vydavatel: vlastní náklad
Debut z roku 2011 "Ladies And Gentlemen" odstartoval kariéru jedné z nejúspěšnějších a nejzajímavějších slovenských kapel poslední doby. Ani druhým albem "In Autumn" z roku 2013 nešlápli BijouTerrier vyloženě vedle, byť nenabídlo tak silný materiál jako prvotina. Třetí počin "Spaceshit Captain", na který se čekalo dlouhé čtyři roky, je ovšem návratem v plné síle. Nechybí mu potřebná dávka humoru, která patří k hlavním přednostem kapely, ani punkrocková energie a živelnost.

K hlavním pilířům formace se řadí také zpěvačka Zita Rigondeaux, která svým naturelem dokáže nejen na živých koncertech strhnout i toho největšího suchara. Vokálně opět vypomohl i lídr Horkýže Slíže Kuko, který v kapele pravidelně hostuje. Tentokrát si s BijouTerrier zanotoval v poslední písni "Váňa z Vorkuty", kde si společně utahují z ruské kultury.

Na první poslech asi nejvíce zaujme nejúdernější a nejvtipnější pecka "Čau čau". V ní dochází k drsnému slovnímu souboji mezi zpěvačkou Zitou a slovenským rapperem Strapem. Během telefonátu, v rámci kterého domlouvají možné hostování, se totiž oba slušně neshodnou a vymění si své pocity z toho druhého. V mnohém tahle parádní skladba připomene jeden ze starších hitů "Neser!".

Není to ale jediná píseň, která utkví v paměti hned na první poslech. Skvělý je i asi nejtvrdší kus na novince "Dovolenka". Hudebně přívětivé, ovšem textem provokativní jsou "Bažiny smutku". Problémy zlatokopky pak řeší skvělá "Vydala sa za Kubánca".

Titulní "Spaceshit Captain" si posvítí na jeden ožehavý vesmírný problém: "Kapitán vesmírnej lode má v pláne zistiť, koho lieta hovno po raketopláne, asi nám predvádza pomalé salto, ktorý z vás bol naposledy a neupratal to." V písni "Pozri" zase skvěle popisují odlišné pohledy na cestování - zatímco Zita si užívá krás, které vidí z okna, Strýco kveruluje a nadává.

BijouTerrier ale nejsou jen kopií slavnějších Horkýže Slíže, jsou samostatnou jednotkou, která umí skloubit humor, mnohdy drsný, s energickou punkrockovou hudbou. Na novince "Spaceshit Captain" se jim to povedlo podobně jako na skvělém debutu. Snad i díky jarnímu koncertnímu turné po Česku se jim podaří zanést semínko zájmu o svou hudbu i u našeho publika.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY