Rosewood Brothers hrají typický jižanský blues rock - jen jsou z trochu jiného jihu

19.01.2018 14:30 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Nahraďte whiskey ouzem, místo New Orleans dejte Athény a deltu Mississippi vyměňte za Sarónský záliv. Tak z tohohle prostředí přicházejí alboví debutanti Rosewood Brothers, kteří ve slunečném Řecku hrají krystalicky čistý jižanský blues rock té nejvyšší možné kvality. Jejich album se jmenuje "Soul Blossom".
9/10

Rosewood Brothers - Soul Blossom

Skladby: a Child Of Nations, Dog's Day (In a Princess' Yard), Ariadne's Thread, The Sons of Isaac, Me We, 20' Ride, Crab Eyes Creeper, Lightnin', Drifter, Rusty Nail Blues
Vydáno: 24.11.2017
Celkový čas: 47:01
Vydavatel: Self-released
Rosewood Brothers měli až dosud na svém kontě EP "Homemade Music" a jeden singl, tyto nahrávky vyšly v letech 2011, respektive 2012. Na plnohodnotné album museli čekat dalších pět let. A posun od starších zářezů je zřejmý.Tito Řekové se sice inspirují ledaskde, přesto je jejich blend (když už jsme výše zmínili ty alkoholy) svým způsobem velmi unikátní. Čerpá ze všech možných žánrových zdrojů, přesto je tam jakýsi jižanský - ale jinak jižanský než u Američanů - feeling.

Úvod desky, song "A Child Of Nations", jako by vypadl ze starších alb Marka Lanegana. Hlas frontmana Josepha Kiritsise má v sobě onu temnou naléhavost i uvěřitelnost, kytara, která se příjemně prolíná s lehounce středomořskou mandolínou, dotváří atmosféru. Rosewood Brothers se nepouštějí do žádných složitostí. Soustředěně budují atmosféru na základě repetitivní struktury poměrně krátkých slok, které postupně zahušťují a zahušťují až do zašpiněného kytarového sóla.

Jinde svoje riffy staví na základech vybudovaných Lynyrd Skynyrd či Molly Hatchet ("Ariadne's Thread" přidává trochu toho mytologického oparu, ale na deskách výše zmíněných jižanů by se určitě neztratila), nechávají kytary proplétat do harmonicky zajímavých výsledků, stejně tak jako zdvojené vokály (Ride). A vedle prokreslených skladeb dovedou jít i na prostou bluesově-gospelovou dřeň. Závěrečná "Rusty Nail Blues" stojí na hutném rytmickém spodku ve slokách a na refrénu nahrazeném sekanou kytarou a řvavou harmonikou.

Ono obroušení zvuku na dřeň je ostatně nejslyšitelnějším posunem, kterým tito pánové za pět let od poslední vydané nahrávky prošli. Zmizela totiž trubka, která EP "Homemade Music", byť dovedně ukrytá za kytary, přece jen trochu zjemňovala a dodávala soulové podtóny. Nepříliš výrazné, ale přítomné byly. A jak se ukazuje tady, Řekům svědčí spíše syrověji podaný styl, který stojí na hutné rytmice a tvrdých kytarách.

Občas přijde to nejméně očekávatelné překvapení z té nejméně pravděpodobné strany. Deska "Soul Blossom" Rosewood Brothers má přesně takové parametry: Mladý, energický blues rock, který má velký potenciál. A zvláště když pochází z takové nebluesové exotiky, jako je Řecko.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY