Nové desky 1-2/2018 - od Camily Cabello přes The Dog Fight po Joea Satrianiho

15.01.2018 07:29 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Začátek roku bude především ve znamení debutu Camily Cabello, velkých desek rockové hudby v čele s novinkou Joea Satrianiho nebo nahrávky Corrosion Of Conformity a také klasiky českých i vídeňských filharmoniků. Jazz připomene Dr. Lonnie Smith, představíme americko-anglické trio sestavené v Česku The Dog Fight a s třetí deskou se hlásí i BØRNS.
Pokud se v pondělí 15. ledna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Camila Cabello - Camila (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / latin pop

Camila Cabello - Camila
Kdo trochu sledoval druhou řadu amerického X Factoru a tedy i vznik a následný vývoj Fifth Harmony, nemohl si nevšimnout, že Kubánka Camila Cabello na sebe strhává o něco větší pozornost než ostatní členky. Potvrdilo se to časem, kdy už pouze sólo hostovala ve skladbách Shawna Mendese a Machine Gun Kellyho. Vzrůstající zájem o ní a také její snahy o větší podíl na tvůrčím procesu vedly k tomu, že před rokem skupinu opustila. Ve chvíli, kdy se z jejího singlu "Havana" stal hit bodující prakticky po celé zeměkouli, bude její debut "Camila" velmi horkým zbožím. Původně měl vyjít o něco dříve, ovšem právě úspěch singlu přinutil její tým, v němž najdete jména jako Frank Dukes, Jesse Shatkin, Boi-1da, Gianni Giuliani, Pharrell Williams, Skrillex, T-Minus nebo The Futuristics k určitému přepracování. Díky tomu na něm neuslyšíte první sólo singl zpěvačky "Crying In The Club", ale i tak "Havanu" doplnilo deset dalších songů, přičemž Camila Cabello se velmi úzce podílela na jejich autorství i produkci. Většinu z nich již sdílí v různé podobě na svém VEVU.


Joe Satriani - What Happens Next (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Joe Satriani - What Happens Next
Světově uznávaný kytarista Joe Satriani funguje na hudební scéně nějakých třicet let a rozhodl se, že se na novince "What Happens Next" vydá novým směrem. V pořadí šestnáctá studiová deska přináší dvanáct skladeb, se kterým mu pomáhali baskytarista Glenn Hughes a bubeník Chad Smith. Produkci obstaral Mike Frase, který stojí za každou nahrávkou AC/DC od roku 1990. Ukázky každé z nových písní najdete na stránkách internetového obchodu Amazon.com.


BØRNS - Blue Madonna (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie pop / psychedelický pop

Børns - Blue Madonna
Americký hudebník Garrett Clark Borns, který si už od svého druhého alba "Dopamine" říká jednoduše BØRNS, přichystal pro své fanoušky třetí desku nazvanou "Blue Madonna". Dvanáct písniček, které na novinku zařadil, se pohybují na hraně indie popu a psychedelie s lehkými vlivy elektroniky. BØRNSovi s jednou písničkou vypomohla také Lana Del Rey. Vzhledem k tomu, že je z alba venku již pět singlů, můžete nemalou část nahrávky slyšet i vidět na zpěvákově VEVU.


Avatar - Avatar Country (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: melodický death metal

Avatar - Avatar Country
Švédská melodická death metalová formace Avatar vydává své sedmé studiové album. Deska nese název "Avatar Country" a její produkci dostal na starost Jay Ruston. Jeho práci můžete znát z nahrávek Stone Sour, Anthrax nebo Steel Panther. Z rádií můžete znát první singlovou skladbu "A Statue Of The King". Vznikl k ní i videoklip, kterým se můžete pokochat na YouTube.com. Kromě tohoto kousku obsahuje nahrávka dalších devět skladeb. Pokud si je budete chtít poslechnout i naživo, máte možnost 2. dubna v pražském Lucerna Music Baru, kam kapela zavítá v rámci koncertního turné.


Black Veil Brides - Vale (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal / glam metal

Black Veil Brides - Vale
Populární americká formace Black Veil Brides vydává po pěti letech své páté studiové album. Deska dostala do kolébky název "Vale" a podle slov frontmana Andyho Biersacka se fanoušci mají na co těšit: "Je to naše nejkomplexnější nahrávka a máme z ní obrovskou radost! Spolupracovali jsme na ní s producentem Johnem Feldmannem a musí říct, že šlo opět o obrovskou zkušenost. Jsem ze všech skladeb prostě nadšený." Latinský překlad názvu nahrávky znamená "být silný, být dobrým člověkem". A jak zpěvák dodává, přesně to je poselstvím celého alba. "Rádi bychom inspirovali naše fanoušky, aby byli sami sebou a přijali svou individuální osobnost," prozradil ještě lídr. Ukázky k poslechu najdete na webu Blabbermouth.net.


Corrosion Of Conformity - No Cross No Crown (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock

Corrosion Of Conformity - No Cross No Crown
Třináct let uplynulo od té doby, co Pepper Keenan nahrál poslední album s Corrosion Of Conformity. Novinka "No Cross No Crown" je tedy pro fanoušky hard rockové a metalové scény velkým a opravdu dlouho očekávaným reunionem. Na nahrávání nového materiálu dohlížel John Custer. Na desku se dostalo celkem patnáct skladeb. Podle dosavadních recenzí se kapele povedlo vytvořit minimálně plnohodnotného nástupce poslední společné desky. Ukázku v podobě kousku "Wolf Named Crown" najdete na YouTube.com.


Tip týdne

Jiří Bělohlávek/Česká filharmonie - Bedřich Smetana: Má vlast (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba

Jiří Bělohlávek/Česká filharmonie - Bedřich Smetana: Má vlast
Ačkoli nás dirigent Jiří Bělohlávek v loňském roce opustil, práce, kterou odvedl s Českou filharmonií, ještě zdaleka nevydala všechny své plody. Vedle velmi oblíbeného Antonína Dvořáka, nezapomněl ani na dalšího významného českého skladatele Bedřicha Smetanu. S Českou filharmonií jako jedno ze svých posledních děl natočil jeho "Mou vlast" a zařadil se tak po bok ostatních legend, jako jsou Václav Talich, Rafael Kubelík, nebo Karel Ančerl. Ukázky z tohoto zpracování naleznete na stránkách vydavatelství Decca Classics.


The Dog Fight - The Dog Fight (Tranzistor)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock / indie pop

The Dog Fight - The Dog Fight
The Dog Fight tvoří dva Američané a jeden Brit, kteří se potkali v Praze a kápli si do noty a společně s dvěma českými muzikanty dali dohromady kapelu. Těmi třemi cizinci jsou Ian Kelosky, Guy Bennett a Matt Petrarca a k nim se přidali baskytarista Jiří Durovič a bubeník Marcel Kroulík. Devět písniček, které pro desku připravili, se pohybuje na hranici indie rocku, a indie popu s jemnou příchutí šedesátých a sedmdesátých let. Vy jste je mohli slyšet na našich stránkách v exklusivní předpremiéře.


Dr. Lonnie Smith - All In My Mind (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz

Dr. Lonnie Smith - All In My Mind
Jeden z nejvýznačnějších hráčů na elektronické varhany Hammond B3 Dr. Lonnie Smith je po svém návratu pod křídla legendárního labelu Blue Note i ve svých pětasedmdesáti mimořádně aktivní. Dva roky po albu "Evolution" je tu s živou nahrávkou "All In My Mind". Sedm skladeb, které na ni zařadil, nahrával společně se saxofonistou Louem Donaldsonem a najdete mezi nimi například "JuJu" Waynea Shortera, "50 Ways To Leave Your Lover" Paula Simona, "On A Misty Night", kterou proslavil John Coltrane, nebo jeho vlastní kompozici "Alhambra". Ukázky všech nabízí Supraphonline.cz.


Augustin Hadelich - Paganini . 24 Caprices (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba

Augustin Hadelich - Paganini . 24 Caprices
Italský houslista Augustin Hadelich je již ve svých třiatřiceti letech velmi respektovaným instrumentalistou. Před dvěma roky získal svoji první Grammy a nyní čeká, zda mu nepřibude další. Nečeká ale nikterak pasivně a přidává pro příští rok další želízko do ohně v podobě alba "Paganini . 24 Caprices". Jak je patrné, z díla slavného italského virtuosa si vybral a nahrál dva tucty jeho capriccií, z nichž některé představil již na svém YouTube.com kanále. Jeho umění, ovšem v díle Beethovena a Mendelssohna, si budete moct vychutnat i při jeho březnové návštěvě Prahy.


Oscar Benton - I Am Back (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: blues

Oscar Benton - I Am Back
Holandský bluesový zpěvá Oscar Benton utrpěl před deseti lety velké poškození mozku, po kterém už to vypadalo, že nikdy nebude zpívat. Ovšem při jeho narozeninové oslavě před dvěma roky zpěvák z ničeho nic vstal a zazpíval Sinatrovu "My Way" tak, že se přítomným tajil dech. Tuhle událost podchytil jeho přítel, bluesový kytarista Johnny Laporte, který přestavěl jeho pokoj na nahrávací studio, a výsledkem tohoto činu je deska "I Am Back", na níž najdete hned dvanáct, převážně bluesových písniček. První ukázky naleznete ve video sekci jeho webu.


Riccardo Muti & Wiener Philharmoniker - Neujahrskonzert 2018 (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba

Riccardo Muti & Wiener Philharmoniker - Neujahrskonzert 2018
Je tu leden a s ním již tradiční záznam novoročního koncertu Vídeňské filharmonie. Již popáté v historii těchto koncertů ji vedl italský dirigent Riccardo Muti. Repertoár opět obstarali rakouští skladatelé, především z rodu Straussů. Mezi ně se vklínili už jen Franz von Suppé a Alphons Czibulka. Titul bude vycházet hned ve třech vlnách. Aktuálně bude k dispozici na CD a v digitálních formách. Video podoba na DVD a Blu-ray bude k dostání o čtrnáct dní později a vydání na vinylu se dočkáme až v půlce února. Malou ukázku z koncertu představuje na YouTube.com vydavatelství Good Music.


Gérard Depardieu - Depardieu Chante Barbara (Live) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: šanson / francouzský pop

Gérard Depardieu - Depardieu Chante Barbara (Live)
V únoru to bude rok, co jsme vám představili album "Depardieu Chante Barbara", které slavný herec Gérard Depardieu nahrál coby poctu své kolegyni a přítelkyni, zpěvačce Barbaře. Nyní nám předkládá jeho živou podobu, na níž se podílel taktéž francouzský klavírista Gérard Daguerre. Oproti studiové verzi, kterou mimochodem v balení najdete také, je ta koncertní bohatší hned o pět skladeb. Letmý náhled na ni nabízí německý Amazon.


Různí - 2018 Grammy Nominees (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: různé

Různí - 2018 Grammy Nominees
Je to už několik týdnů, co byly oznámeny nominace na výroční šedesátý ročník Grammy, a tak došlo i na již tradiční kompilaci. "2018 Grammy Nominees" nabídne celkem jednadvacet písniček vybraných z nominovaných titulů, interpretů a skladeb. Vedle sebe se tu tak poskládaly písničky, které mají na svědomí Bruno Mars, Kelly Clarkson, Luis Fonsi & Daddy Yankee Feat. Justin Bieber, Kendrick Lamar, Lorde, Childish Gambino, Jay-Z, Zedd & Alessia Cara, Lady Gaga, Imagine Dragons, Portugal. The Man, The Chainsmokers & Coldplay, P!nk, Logic Feat. Alessia Cara & Khalid, Julia Michaels, Kesha, Chris Stapleton, Little Big Town, Thomas Rhett Feat. Maren Morris, Lady Antebellum a Kenny Chesney. Kompletní seznam najdete na speciálním webu alba.


Šárka Marková - Síla je v nás (vlastní náklad)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Šárka Marková - Síla je v nás
Česká zpěvačka Šárka Marková, kterou můžete znát z muzikálů jako "Jesus Christ Superstar", "Pomáda", "Popelka", "Bídníci", "Miss Saigon" nebo "Děti ráje", těsně před Vánoci přispěchala se svým druhým albem "Síla je v nás". Nyní se dostává do širší distribuce a její příznivci se mohou těšit na celkem třináct písníček, mezi nimiž najdou i dva duety s Vašo Patejdlem, nebo Jiřím Zonygou. Společná písnička s prvním jmenovaným reprezentuje nahrávku na YouTube.com zpěvačky.


V krátkosti - soundtracky

Na první dva týdny připadlo vydání hned několika soundtracků, které si v krátkosti představíme:

  • Film, o kterém se mluví především v souvislosti s výborným výkonem Garyho Oldmana, dostal název "Darkest Hour" a pojednává o jedné z největších osobností 20. století. Winstonu Churchillu na počátku 2. světové války, který musí učinit zásadní rozhodnutí. Hudbu k filmu složil Dario Marianelli a na piano ji zahrál islandský virtuos Víkingur Ólafsson.
  • Druhým snímkem je politický thriller režiséra Stevena Spielberga "The Post", kde si hlavní roli zahráli Meryl Streep a Tom Hanks. Hudbu k tomuto složil dvorní Spielbergův skladatel John Williams, který scénickou hudbu rozdělil do "pouhých" deseti kompozic.
  • Posledním filmem je americké kriminální drama Aarodna Sorkina "Molly's Game", kde scénickou hudbu obstaral Daniel Pemberton. Na soundtracku ji nalezete rozkouskovanou do dvaceti skladeb.


Dále vychází:

Andrew Lloyd Webber - The Phantom Of The Opera (Universal)
Avatar - Avatar Country (Sony Music)
Big Star - Live At Lafayette's Music Room-Memphis (Warner Music)
Bonnie Raitt & Paul Butterfields Better Days - Live in Los Angeles 1973 (bootleg) (Mystic Production)
Daniel Barenboim - Claude Debussy (Universal)
Grateful Dead - Live in Concert (bootleg) (Mystic Production)
Howard Griffiths - Danzi: Ouverture, Cello Concerto & Piano Concerto (Sony Music)
Kayak - Seventeen (Sony Music)
Philharmonic Five - Mission Possible (Sony Music)
Různí - Duety (Universal)
Steve Miller Band - Ultimate Hits (Universal)
Steve Miller Band - Ultimate Hits/Deluxe (Universal)
Xavier De Maistre - Serenata Espa?Ola (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Adiemus - Songs Of Sanctuary (Warner Music)
Arcade Fire - The Suburbs (Sony Music)
Avatar - Avatar Country (Sony Music)
Big Star - Live At Lafayette's Music Room-Memphis (Warner Music)
Corrosion Of Conformity - No Cross No Crown (Mystic Production)
Future - Future (Sony Music)
Future - Hndrxx (Sony Music)
Cho Seong-Jin - Debussy (Universal)
Joe Satriani - What Happens Next (Sony Music)
Kansas - Leftoverture Live & Beyond (Sony Music)
Kayak - Seventeen (Sony Music)
Leaves' Eyes - Sign of the Dragonhead (Mystic Production)
Leonard Cohen - Songs From The Road (Sony Music)
Leonard Cohen - Ten New Songs (Sony Music)
Lou Reed - Berlin (Sony Music)
Lou Reed - Coney Island Baby (Sony Music)
Lou Reed - Rock N Roll Animal (Sony Music)
Lou Reed - Street Hassle (Sony Music)
Lou Reed - The Blue Mask (Sony Music)
Lou Reed - Transformer (Sony Music)
Oscar Benton - I Am Back (Bertus)
Watain - Trident Wolf Eclipse (Sony Music)
Yeah Yeah Yeahs - Fever To Tell (Universal)

Reedice:
Arcade Fire - Arcade Fire (EP) (Sony Music)
Arcade Fire - The Suburbs (Sony Music)
Bob Dylan - The Music That Inspired Girl From The North Country (Sony Music)
Lana Del Rey - Lust For Life/Box Set (Universal)
Vanessa Mai - Regenbogen (Gold Edition) (Sony Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY