České hitparádě kraluje Ed Sheeran a překvapivě také rap

09.01.2018 09:30 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Do nového roku vykročily rádiový a albový žebříček zcela rozdílně. Zatímco ten první přináší minimum změn, mezi deskami došlo k rapidním zvratům. Vítězně z nich vyšel zejména rapový žánr - vždyť kdy naposledy se hned dva hiphopeři umístili na stupních vítězů?
Kryštof - 25 (Best Of)
© facebook interpreta
RÁDIA - Minule převzaté prvenství si Kryštof s písní "Zůstaň tu se mnou (Za sny)" udržel. Koneckonců, nedivili bychom se, kdyby tomu tak bylo ještě hodně dlouho - rádia totiž na zavedená jména hitmakerů slyší. A o tom, že Richard Krajčo se svou partou už pár takto úspěšných singlů do éteru vyslali, vás asi přesvědčovat nemusíme. Nemění se ani druhá pozice, kde zůstává Emma Drobná s "Words", a dokonce ani ta třetí, kde si znovu ustlali Zayn a Sia s "Dusk Till Dawn".

Pohled na rádiový žebříček je tento týden obecně docela smutný. Větších pohybů najdeme na předních místech pomálu, v první desítce vlastně jen jeden - dostal se do ní Ed Sheeran s "Perfect". Dramaturgové tak reagují na úspěchy, kterých song z alba "Divide" dosáhl po celém světě v předvánočním období. Největší skok v první dvacítce udělali až dvacátí Chinaski, kteří se s "Potkal jsem tě po letech" posunuli o víc než třicet míst. Možná jim pomohlo i to, že se o nich v poslední době hodně mluvilo v souvislosti s novou sestavou.

Úplně nejhorší je bilance novinek. Jestliže minule jsme oceňovali, že ty nejvýše umístěné hned promluvily do první poloviny žebříčku, tento týden se do Top 100 vešly pouhé dvě - a ještě na její chvost. Lake Malawi vydali před koncem roku chválený debut "Surrounded By Light", který v rádiích propagují pomocí singlu "Paris". Umístil se na 92. pozici. Ještě o sedm příček níže najdeme Martu Jandovou, která do hitparády pronikla s písní "Školíš mě", vydanou už loni v létě. Tomu říkáme aktuálnost.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Kryštof - Zůstaň tu se mnou (Za sny)
  2. Emma Drobná - Words
  3. Zayn feat. Sia - Dusk Till Dawn
  4. Pink - What About Us
  5. 30 Seconds To Mars - Walk On Water
  6. Mirai - Když nemůžeš, tak přidej
  7. Axwell & Ingrosso - More Than You Know
  8. Ofenbach & Nick Waterhouse - Katchi
  9. Ed Sheeran - Perfect
  10. Camila Cabello - Havana

Ed Sheeran - Divide
© facebook interpreta
ALBA - Nezvykle rušno bylo v albovém žebříčku. Vánoční snaha zavděčit se svým blízkým je minulostí, teď už zase fanoušci nakupují jen podle svého vkusu. Na první místo se tak vrací celoroční stálice Ed Sheeran. Jeho loňská řadovka "Divide" se stala celosvětově nejprodávanější deskou roku 2017 a pořád funguje i u nás.

Pozoruhodného jevu si však můžeme všimnout na dalších medailových místech. Stříbro a bronz pro rappery, na to rozhodně nejsme zvyklí. Druhý Ego poskočil s albem "Precedens" o víc než šedesát míst, jeho kolega Ektor cestou k bronzu přeskočil dvacet soupeřů. Obě alba vyšla až těsně před Vánoci a zdá se, že teprve lednové prázdno mezi novinkovými tituly dává fanouškům naplno vědět o jejich existenci. IFPI už do výsledného vzorce vedle fyzických prodejů započítává i počet legálních stažení a také procento ze streamů, což dříve specifickému žánru také pomáhá prosadit se v mainstreamu.

Nahoru se posunula i zahraniční rapová ikona - Eminem. Novinka "Revival" je sice kritiky vesměs přijímána rozpačitě, kolegovi Honzovi Trávníčkovi se ale líbí - a to dokonce tak, že se na musicserveru stala Albem týdne. Skok z patnácté na šestou pozici naznačuje, že i posluchači už albu přicházejí na chuť. Na konci první desítky nás čekají dva velké návraty. Taylor Swift bodovala s "Reputation" výše jen ve svém debutovém týdnu, kdy jí patřilo druhé místo, a až nyní znovu devátým místem zamířila do Top Ten. Minule se přitom krčila až ve čtvrté desítce. The Chainsmokers před týdnem v elitní stovce dokonce úplně chyběli, nyní ale poskočili na desátý stupínek. Jejich maximem zůstává také dvojka z loňského jara.

Top 10 - prodejnost:
  1. Ed Sheeran - ÷ (Divide)
  2. Ego - Precedens
  3. Ektor - Alfa
  4. Imagine Dragons - Evolve
  5. Jaromír Nohavica - Poruba
  6. Eminem - Revival
  7. Linkin Park - One More Live
  8. Kryštof - 25
  9. Taylor Swift - Reputation
  10. The Chainsmokers - Memories... Do Not Open

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 1. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY