Hradišťan s deskou "Pozdraveno budiž světlo" zpříjemní Vánoce všem

04.12.2017 20:52 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Hradišťan zdaleka není jen takovou obyčejnou cimbálovkou, jeho hudba má mnoho stylových přesahů a příměsí, což dokazuje i na kolekci "Pozdraveno budiž světlo". Nabízí na něm novinky i starší písně s tematikou zimy a Vánoc a při jejich poslechu musí být každému jasné, že jsou tu nejkrásnější svátky v roce.
10/10

Hradišťan - Pozdraveno budiž světlo

Skladby: Pozdraveno budiž světlo, Přejeme vám, Padá snížek, Další rok přibyl na víčka, Čas darů, Sláva v vyšniich Bogu, Puer natus in Betlehem, Děťátko se narodilo, Velehradské tance, Vítej malé jezulátko, Kristus Pán se narodil, Byla cesta ušlapaná, Co to ten slavíček, Kyrie eleison, Sem pospěšte, ptáčátka, Co sa stalo, přihodilo, Wstańcie, pasterze, Maria Panna, Štědrej večer nastal, Čas radosti, veselosti, Missa brevis: Sanctus
Vydáno: 01.12.2017
Celkový čas: 60:13
Vydavatel: Indies Scope Records
Vánoce jsou v dnešní době pro mnohé symbolem chaosu, napěchovaných nákupních center, přemírou reklam v televizích lákajících ke koupi zboží, finančních institucí nabízejících půjčky za rozumné úroky a jejich pravý smysl se tak nějak vytrácí. Pomoci ho znovu nalézt může také nové album Hradišťanu "Pozdraveno budiž světlo". Následovník skvělé poslední studiovky "Vteřiny křehké" není ale novinkou v pravém slova smyslu. Mimo pěti dosud nevydaných písní obsahuje totiž i skladby, které se objevily na předcházejících vánočních i nevánočních projektech Hradišťanu.

Deska se nevěnuje zdaleka jenom Vánocům, ale zimní době jako takové, dlouhým večerům, atmosféře a náladám. Ty nejsou v žádném případě jednotvárné, ale naopak pěkně barevné, různé. Samozřejmě nechybí spousta lidových koled, které ale dostaly ohromnou péči v podobě nových aranží a úprav, na kterých se podílel primáš souboru Jiří Pavlica. Jeho sólový hlas tu není tolik slyšet jako na jiných nahrávkách Hradišťanu, ale při poslechu špičkových českých (nejen) chrámových sborů a roztomilých dětí ze souboru Hradišťánek zpívajících "Maria Panna" nebo v refrénech sekundujících během známé "Štědrej večer nastal" si tento fakt ani neuvědomíte.

Slovácký komorní orchestr a Filharmonie Brno nabídnou přesah do vážné hudby, ale vše se drží v rozumných mantinelech písní nabízejících vánoční pohodu, a jak už je v případě Hradišťanu zvykem, i zamyšlení. Na kompilaci je vidět, že skladby nebyly k sobě vybrány nějakým překotným způsobem, aby působily jako slepenec, ale pěkně promyšleně, aby dramaturgie desky docílila správného výsledku. Pavlica měl v tomto směru jednodušší úlohu, protože kvalita tvorby Hradišťanu je stále velmi vysoká a v tomto směru tudíž nehrozila žádná možnost zásadního pochybení.

Hlavním poselstvím desky je světlo, pocit naděje. "Symbol světla patří k těm nejsilnějším a nejživotodárnějším, neboť světlo ve tmě svítí a tma jej nepohltí. Rok co rok se těšíme na adventní a vánoční čas naděje a zrození nového života, čas příchodu betlémského světla. Člověk bytostně touží po této symbolice a napříč staletími svou touhu vyjadřuje skrze umění, včetně umění hudebního v nejrozličnějších podobách," říká ve sleevenote alba sám Pavlica.

Vánoce by měly být obdobím, kdy se lidé navzájem potkávají, dělají si radost a tráví spolu dobu pokoje, odpočinku a radosti. Poslech vánoční desky Hradišťanu tento pocit jen umocní. Hladí, ale neukolébá. Naopak postrčí k zamyšlení se nad pravým smyslem a způsobem trávení těchto svátků způsobem nenásilným, podprahovým. A ten umí dělat divy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY