Loreen vyklidila taneční parket. Introspektivní album "Ride" je temné a skvělé

07.12.2017 11:02 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Švédská zpěvačka Loreen si s druhou deskou dávala na čas. Za pět let, které už uplynuly od výborného debutu "Heal", se hudební svět stačil výrazně proměnit. Taneční pop, se kterým bodovala krátce po svém vítězství v Eurovizi, interpretka opustila a natočila desku žánrově odlišnou.
8/10

Loreen - Ride

Skladby: '71 Charger, Dreams, Jupiter Drive, Fire Blue, Hate the Way I Love You, I Go Ego, Heart On Hold, Love Me America, Ride, '71 Charger (String Version)
Vydáno: 24.11.2017
Celkový čas: 44:51
Vydavatel: BMG
Hned první skladbou "'71 Charger" Loreen výrazně připomíná Rihannino poslední album "Anti". Takřka hiphopová dikce, minimalistické beaty a zastřený hlas jako by naznačovaly, že tohle bude zkrátka úplně jiná deska, než jakou byla taneční "Heal". Novinka se však neomezuje pouze na tuto polohu, jak by otvírák mohl naznačovat. "Dreams", titulní "Ride" nebo "Heart On Hold" možná trochu nečekaně přidávají ke všem změnám i kytary a díky tomu zní, jako by Loreen vlastně jen hostovala na nějakém cizím projektu.

Jinakost sama o sobě rozhodně nemusí naznačovat, že by "Ride" byla špatná deska. Naopak. Švédská interpretka na sonicky i tematicky ucelené kolekci pouze dokazuje, že je všestrannou hudebnicí s jasným výrazem. S druhou deskou sleduje jiné cíle, využívá jiné prostředky, a přitom si stále zachovává svou melancholickou, uvěřitelně zkroušenou auru femme fatale, díky níž byl už debut tak výrazný.

Co do posluchačského dojmu jsou přirozeně nejsilnější především nové balady. V epické "Love Me America" vzdáleně připomíná Lanu Del Rey (především pro filmový nádech podpořený smyčci), díky níž vyplývá na povrch skutečnost, že Loreen se rozhodně nebojí líbit. Silné melodie jsou ostatně její doménou. Nejlepším příkladem je osudová "Hate The Way I Love You", která ve své téměř sedmiminutové stopáži postupně naroste do rozměrů skutečného srdcebolu. "What if I told you I die a thousand times everytime you leave me here," zpívá se ve vypjatém refrénu a posluchači nezbývá než žasnout nad silou prožitku, který se interpretce do skladby podařilo přenést.

Loreen na novince přidala velké množství živých nástrojů (často se sedmdesátkovými perkusemi), skladby díky tomu znějí daleko méně studiově či přeprodukovaně než v minulosti. Někdy pomalé písně nabývají až tvaru lehké rockové balady, jako v případě "Fire Blue". Původní (a o něco atmosféričtější) verze se objevila už na skvělém debutu "With The World" zpěvaččina krajana Duvchiho.

Není pochyb o tom, že mnohaleté přípravy devítistopého alba byly opodstatněné. "Ride" je utažená, precizně vyprodukovaná deska s jasnou vizí. Cesta to přesto nebyla lehká. V rozhovoru, který nám před třemi lety Loreen poskytla, se dušovala, že má prakticky hotovo. Jen se tím ukazuje, že její perfekcionismus nezná hranic a vynutil si mnohem více času na dotažení všech detailů. Do konceptu alba se bohužel nakonec nevešly dokonalé popové singly "I'm In It With You" či "Paper Light", což citelně zamrzí. S nimi by se totiž z alba "Ride" stal v současném popu malý zázrak.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY