Yello živě? Na stará kolena ano!

14.12.2017 10:17 - Dan Hájek | foto: Yello

Švýcarská dvojice Yello byla spíše studiovou záležitostí a jejich živá vystoupení by se dala snadno spočítat. Až loňský rok přinesl nečekaný zvrat - sérii koncertů v Berlíně. Ta byla tak výjimečná, že se i zaznamenala. Živák "Live In Berlin" vyšel v několika formátech, my se zaměřili na Blu-ray nosič.
7/10

Yello - Live In Berlin

Skladby: Magma, Do It, The Evening's Young, Limbo, Bostich, Electrified II (feat. Malia), Cold Flame (feat. Malia), 30'000 Days, The Time Tunnel, Kiss The Cloud (feat. Fifi Rong), Lost In Motion (feat. Fifi Rong), Tied Up, Liquid Lies, Starlight Scene (feat. Malia), Tool Of Love, Oh Yeah, Blue Biscuit, Si Señor The Hairy Grill, The Yellofier Song, The Race
Vydáno: 03.11.2017
Celkový čas: 98 minut
Vydavatel: Universal
Dieter Meier a Boris Blank toho na koncertních pódiích příliš nepředvedli: první takový záměr se uskutečnil v prosinci roku 1983, kdy v newyorském klubu Roxy odehráli pseudolive show. Další pokus přišel až s deskou "Touch Yello", kdy Yello spojili síly s festivalem Electronic Beats a natočili něco jako virtuální vystoupení. Oznámení jejich koncertní aktivity do berlínského prostoru Kraftwerk (kde vzniklo i video ke skladbě "Limbo") po více než třech dekádách fungování této dvojice bylo tedy dosti překvapivé. A o to větší byla očekávání, jak se toho pánové vlastně chopí a jak si ono slůvko live představují.

Ve finále bylo na scéně celkem velké seskupení čítající pětičlennou dechovou sekci, trojici doprovodných zpěvaček, bubeníka, perkusionistu, kytaristu a Borise za plnou pracovní deskou do písmene U. Nijak se nezměnil Dieterův hlas - i po letech působí dostatečně démonicky (třeba když se rozjede neoblomná "Bostich"). Dále došlo na dva hosty - na zpěvačky Maliu a Fifi Rong (její provedení ambientní popovky "Kiss The Cloud" prostě bere dech). Setlist byl postaven na albu "Toy", které zabralo více místa na úkor letitých hitů ("Lost Again" by v piano verzi od Mobyho určitě zafungovala i dnes, "Vicious Games", "Drive/Driven" a na mnohé další jednoduše nedošlo). Sice prezentuje to nej z novější tvorby Yello, a rozpoznáte zde tak všechna jejich podobenství, publikum ale působí až příliš staticky.

Do vizuální stránky show byl zapojen celý prostor, nasvícením a pomyslným roztažením ústřední projekční plochy, na které se promítaly videoklipy nebo nově natočené video sekvence, došlo i na pár záběrů z výše uvedené "Touch Yello". Byly však jen doplňkem k hudební složce. Ta byla hozena do výraznějších tanečních spodků a od úvodní "Do It" večer evidentně odsýpal. "Tied Up" s dechy a vokálním live samplingem byl jedním z vrcholů, klasika "Oh Yeah" vtáhla znova do děje strnulé publikum, které předtím ukolíbala jinak vynikající jazzově líznutá "Liquid Lies". Boris se vokálně představil v "Blue Biscuit", ale to už pomalu klepalo na dveře lehce punkové finále se "Si Señor The Hairy Grill". Coby přídavek dali muzikanti improvizaci "The Yellofier Song", v níž Dieter a Boris ukázali, jak spolu vlastně skládají, a úplným závěrem byla hitovka "The Race", která díky dechům ukázala další level muzikantského umění Yello.

Zamrzí však fakt, že kromě zmíněného záznamu Blu-ray nenabídne nic navíc - není zde žádný dokumentární pohled do zákulisí ani představeny detaily z příprav této koncertní série (čítající čtyři večery) v neobvyklém prostoru, představena není ani aplikace Yellofier. Obraz je však prvotřídní a zvuková stopa nabídne PCM stereo (48/24) a DTS-HD - avšak v neobvyklé formě 4.1 - obě varianty jsou vyvážené a při poslechu neunikne žádný hudební detail (v tomto ohledu je zajímavé sledovat třeba perkusionistu Rolanda Peila).

"Live In Berlin" je příjemným suvenýrem z jedinečné příležitosti vidět Yello živě (ti si svou koncertní štaci protáhli o krátkou sérii koncertů po Švýcarsku, Rakousku a Německu na přelomu letošního listopadu a prosince). Ze samotného vydání se však dalo vytáhnout mnohem více, včetně nějakého krátkého dokumentu o této hudební legendě. Je totiž otázkou, jestli ještě někdy nějaká taková příležitost bude.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY