Algiers na "The Underside Of Power" reflektují momentální světové dění

03.12.2017 17:00 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

Atlantská parta Algiers na scénu vtrhla s eponymním debutem jako zcela neznámá, ihned však oslovila velkou část publika a hudebních kritiků po celém světě. Léta neúnavného koncertování a skládání se vyplatila a po dvou rocích tu je následovník s názvem "The Underside Of Power".
9/10

Algiers - The Underside Of Power

Skladby: Walk Like A Panther, Cry Of The Martyrs, The Underside Of Power, Death March, A Murmur. A Sign., Mme Rieux, Cleveland, Animals, Plague Years, A Hymn For An Average Man, Bury Me Standing, The Cycle/The Spiral: Time To Go Down Slowly
Vydáno: 23.6.2017
Celkový čas: 44:24
Vydavatel: Matador

S ním přichází také všechny ty emoce, které tento projekt dělají tak jedinečný. Texty frontmana Franklina Jamese Fishera se opět opírají o silná témata jako boj za lidská práva a proti rasismu a utlačování. Hned úvod nastavuje laťku vysoko a také vyjasňuje, v jakých náladách se bude deska pohybovat. "Walk Like A Panther" se rozbíhá za proslovu Freda Hamptona, přezdívaného právě Panter. Již v ní propuká všechen hněv a boj za spravedlnost začíná. Post-punkové vlivy, ponořené ještě do větší temnoty než na debutu, mísené s prvky motownu, gospelu či soulu dodávají skladbám originalitu, kterou umocňuje charismatický vokál frontmana Fishera. Ten vyniká jak v syrovějších kusech ("Cry Of The Martyrs", "Cleveland"), tak v těch melodičtějších písních (titulní singl "The Underside Of Power") a potemnělých baladách ("Mme Rieux").

Celá kapela, jejímž oficiálním členem je již také bubeník Matt Long (ex-Bloc Party) hraje neuvěřitelně syrově, bez zábran a celé se to odráží na desce. Na albu se také podepsala doba, ve které skladby pod rukama Adriana Utleye z Portishead vznikaly. Prvně došlo k brexitu, následně je ovlivnilo i zvolení Trumpa za prezidenta USA. Algiers se s druhou deskou posunuli zase dál. Hudebně je deska velmi nesourodá a i kvůli všem hlukům a špinavým kytarám se do ní jen těžko dostává, po více posleších jde však o zážitek velmi obohacující.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY