Blues Band of Heysek je hlasité, špinavé... a proklatě chytlavé

28.11.2017 18:00 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Autentické, syrové blues z metropole jižní Moravy? Proč ne! Debutující Band of Heysek na desce "Shovel & Mattock" ukazují, že není potřeba po generace žít v deltě Mississippi, aby člověk mohl hrát blues. Jejich muzika by totiž mezi tu v uvozovkách autentickou hravě a hladce zapadla.
9/10

Band of Heysek - Shovel & Mattock

Skladby: Jazz Notes, Talk About Blues, Gasoline, Do What I Want, Feels Like Fire, Black Hair Blues, You're So Mad, Where They Meet, Mama Do Me Right, There and Back, Goin' Slow, Apple Tree
Vydáno: 13.9.2017
Celkový čas: 41:54
Vydavatel: Indies Scope Records
Brněnské trio Band of Heysek vzniklo na troskách zaniklého blues-experimentálního projektu Nuck Chorris Gang. Přesto jejich debut působí jako blesk z čistého nebe, jako rána lopatou do hlavy nepřipraveného posluchače. Troufám si tvrdit - a pokud to není pravda, budu rád za opravu v diskuzi -, že momentálně nemáme na domácí bluesové scéně kapelu, která by se vydala natolik špinavou a autentickou cestou jako Band of Heysek.

Jejich blues je notně humpolácké, sycené těžkotonážními riffy i zpěvem, který si nehraje na nějakou kozervartoristickou dokonalost. Debutová deska, příhodně nazvaná "Shovel & Mattock", tedy lopata a krumpáč, je plná ryzího blues. Melodicky, textově i hudebními postupy. A vlastně nic víc, ale proklatě to baví. Dvanáctiskladobovému albu rozhodně prospělo živé dvoudenní nahrávání bez zbytečných studiových kouzel. Jen tak mohla být zachována nezbytná syrovost a jasně rozpoznatelná chemie mezi členy kapely (Jan Švihálek, Lukáš Kytnar, Mojmír Sabolovič).

"Shovel & Mattock" je čisté blues - o tom není sporu. Ale jako by se v podání Band of Heysek zpět do blues zároveň vracely prvky bahnitého sludge metalu v podání kapel jako Crowbar nebo Eyehategod. Hejsci z Brna v sobě mají obojí: blues v krvi a smrduté bahno sludge metalu v hlavách.

Band of Heysek se vydali do vod minoritního žánru, který má své vyhraněné publikum, jež nemá příliš rádo experimenty. A přitom si o to blues ve své jednoduché formě vyloženě říká! Na svém debutu stojí brněnská parta pevnýma nohama uvnitř žánrových konvencí. Pracuje s nimi však velmi tvárně, obaluje je do hluku a špíny, žije tím, co hraje. Jsou důvěryhodní do posledního tónu, ať už šlapou jako lokomotiva, nebo se pustí do trochu procítěnějších skladeb. Blues je obojí a Band of Heysek se zdatně pohybují v obou rovinách. "Shovel & Mattock" je silným, poctivým debutem se silným potenciálem do budoucna. Věřím a doufám, že Band of Heysek neskončí jako kapela jedné desky. Ale i kdyby - stála by ta jedna deska zato.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY