Hudební doprovod Eminemova života

22.11.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Nový film "8 Mile", který pojednává částečně o Eminemově životě (on si zahrál sám sebe), vtrhl do amerických kin s neobyčejnou vervou, což tamní lidé ocenili vyprodanými promítacími sály. Spolu se snímkem přichází samozřejmě i hudba. Více v naší recenzi soundtracku.
6/10

Různí - 8 Mile (soundtrack)

Skladby: Eminem - Lose Yourself, Eminem/Obie Trice/50 Cent - Love Me, Eminem - 8 Mile, Obie Trice - Adrenaline Rush, 50 Cent - Places To Go, D12 - Rap Game, Jay-Z Featuring Freeway - 8 Miles And Runnin', Xzibit - Spit Shine, Macy Gray - Time Of My Life, Nas - U Wanna Be Me, 50 Cent - Wanksta, Boomkat (Taryn Manning) - Wasting My Time, Rakim - R.A.K.I.M., Young Zee - That’s My Nigga For Real, Gangstarr - Battle, Eminem - Rabbit Run
Celkový čas: 68:22
Vydavatel: Universal
Ten odbarvený spratek si zase vyrazil z kopýtka. Po úspěšně přijaté letní desce "The Eminem Show" se vrhl na film. A opět úspěšně. Jen za první víkend promítání vydělal přes padesát milionů dolarů, čímž odrovnal nejen předvánoční konkurenci, nýbrž také uštěpačné poznámky skeptiků, kteří snímku "8 Mile" předvídali nepěknou budoucnost. V souvislosti s Matthersovou autobiografií zachycenou na celuloidový pásek se do obchodů dostává pochopitelně i soundtrack. A konečně je to soundtrack s originálními písněmi, které byly složeny pro použití v kině, nikoli pouze přejaty z řadových desek.

Tato deska je nabita jak kvalitní hudbou, tak velkými jmény dnešní černošské muziky. Krom Eminema budete mít co do činění s lidmi jako Xzibit, Nas, Jay-Z, Dr. Dre nebo Macy Gray. A většinou jsou jejich příspěvky minimálně příjemným překvapením. Zkrátka si dali zúčastnění záležet, aby "8 Mile" stálo za to. Musíme se nejdříve zastavit u toho, o němž tohle všechno pojednává a kvůli němuž se cirkus spouští. Eminem se přímo podílí na pěti traccích - jsou jimi rap-rocková hitovka "Lose Yourself", dále "Love Me", kde s ním frázují Obie Trice a 50 Cent, "8 Mile", typická taškařice z pera bandy D12 "Rap Game" a závěrečná moralitka "Rabbit Run".

Ačkoli je tento soundtrack celkově solidně vyvážený, některé písně utkví ve vaší paměti lépe a na delší dobu. A nemusí jít nutně o hip-hop. Jsou to především dva (dámské) kousky - úsměvná pecka "Time Of My Life" od Macy Gray a trip-hopová sentimentalita "Wasting My Time", pod níž je podepsán projekt Boomkat. Pokud máte jen trochu rádi rap a hip-hop, určitě vám srdce zaplesá u temně melodické "That’s My Nigga Fo‘ Real" od Young Zee, Rakimova chvalozpěvu "R.A.K.I.M." nebo Gangstarrovy střílečky "Battle". Naopak jisté zklamání zavane z tradičních, sice ne špatných, ale rozhodně nijak výjimečných songů od Xzibita, Nase a Obie Trice.

Na této desce se každopádně hodně střílí, čemuž odpovídá nejen výběr MCs, ale pravděpodobně i charakter filmu a Eminemova života vůbec. Jednotlivé skladby jsou tématicky propojeny tristními dětskými zážitky, drsným životem na ulici a samozřejmě touhou (a schopností) vypracovat se, což není v tomto žánru nic neobvyklého. Naopak. Jenomže tyto standardní postupy, ideje, metody a nápady podávají ti, jež řadíme k nejlepším. A to se někde musí projevit. Žádná z písní nepůsobí odfláknutým dojmem, vše je takříkajíc dotaženo do konce. Revolucí na poli hip-hopu ani filmové hudby "8 Mile" nebude, ale určitě stojí za pozornost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY