Zemřel Fats Domino, další z pionýrů rock'n'rollu

26.10.2017 10:18 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Jen pár měsíců po legendárním Chucku Berrym opustil tento i hudební svět další z muzikantů, kteří před půlstoletím pomáhali definovat rock'n'roll, Fats Domino. Zpěvák a pianista zemřel ve středu 25. října ve věku 89 let. Během své dlouhé kariéry prodal 110 milionů desek a na svém kontě má takové hity jako "Blueberry Hill", "I'm Walking" nebo "Ain't That The Shame".

Fats Domino se narodil v roce 1928 jako jeden z devíti sourozenců v černošské rodině v Mekce jazzu New Orleans. Školu nedokončil, pracoval v továrně na pružiny do postelí. Svou první skladbu, sebeironicky orientovanou "The Fat Man", natočil v roce 1949. Domino se stal jedním z prvních černošských umělců, kteří se objevili na obrazovkách americké televize, vystupoval po boku Buddyho Hollyho nebo Everly Brothers. Postupný úpadek jeho kariéry přinesl až nástup bílého rock'n'rollu společně s příchodem britských kapel do Spojených států. Fats Domino se odmítal změnit, zůstal věrný stylu, který ho proslavil.

Domino patří k prvním muzikantům, kteří byli uvedeni do Rock'n'rollové síně slávy, a v roce 1998 získal Národní medaili v oblasti umění jako první rock'n'rollový muzikant. Celý život žil v New Orleans společně se svou rodinou a až do roku 2007 příležitostně vystupoval.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY