Hradecký slunovrat zkracuje čekaní na léto zimní verzí

27.10.2017 09:08 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Písničkář David Stypka, houslistka Jitka Šuranská nebo Vladivojna La Chia s novou sestavou své kapely - to jsou lákadla letošního ročníku přehlídky Hradecký slunovrat - Winter Edition, který proběhne 4. listopadu. Stále populárnější festival v areálu zámku v Hradci nad Moravicí, svým programem otevírající prázdniny, má za sebou další úspěšný ročník a už zdaleka není jen populární akcí Opavského regionu. Jako odměnu věrným návštěvníkům, stejně jako loni, nabízí i svou zimní edici.

"Brouzdat se spadaným listím, nebo si nechat na dlani tát první sněhové vločky?" ptají se sugestivně i poeticky pořadatelé a ihned nenechávají na pochybách: "Jaké předadventní aranžmá nám zámek v Hradci nad Moravicí letos přichystá, nevíme, ale jsme si jisti, že atmosféra ve Velké dvoraně, nádherném novogotickém sále hradeckého zámku, bude opět silná a okouzlující."

Od folklóru přes jazz až k poprocku - v programu, který klade důraz na žánrovou pestrost, si opět vybere každý. A i tentokrát nepůjde jen o obyčejná vystoupení, ale bude se i křtít. Vladivojna La Chia přiveze na Hradec své pětičlenné čtyřtrio, čerstvě posílené o perkusistu, a poprvé představí i nové album, vycházející z hudby pro film "8 hlav šílenství".

Premiéru filmového příběhu o ruské básnířce Anně Barkovové, kterou si ve snímku zahrála zpěvačka Aneta Langerová, nabízejí pořadatelé o den dříve. Tedy večer 3. listopadu, v hradeckém kině Orion. Autorka hudby i režisérka Marta Nováková budou na premiéře osobně přítomny a po skončení projekce slibují organizátoři Hradeckého slunovratu i afterparty.

Největším lákadlem sobotního programu ale zřejmě bude David Stypka se svou skupinou Bandjeez. Stále stoupající hvězda současného tuzemského poprocku si navíc speciálně pro toto vystoupení přizvala vzácného hosta: sestavu na violoncello posílí vyhledávaná muzikantka, interpretka (a také modelka) Terezie Kovalová.

A na koho dalšího se mohou návštěvníci těšit? "Třeba na Behind The Door, skvělý moderní jazz s velkými žánrovými přesahy do funku i jinam nebo na Hudeckou úderku, Andělem oceněný folklórní projekt houslistky Jitky Šuranské a mandolinisty Jiřího Plocka, jehož si pamětníci mohou pamatovat z nejslavnější sestavy skupiny Poutníci," prozrazuje ředitel festivalu Václav Müller.

"Další překvapení si necháme ještě v záloze," doplňuje za organizátory s tím, že se veškeré detaily pochopitelně s blížící akcí objeví na webových stránkách i sociálních sítích. Jak už je tradicí i z letních programů, dobrá hudba bude samozřejmě opět doplněna i výborným vínem a gastrolahůdkami. A nebude chybět ani zajímavá výstava. Vstupenky už jsou k dispozici v předprodejích a nutno připomenout, že už předchozí ročník byl s předstihem beznadějně vyprodán.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY