Nové desky 41/2017 - od Pink přes St. Vincent po Wu-Tang Clan

17.10.2017 00:25 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Hlavními lákadly do hudebních obchodů budou tento týden novinky od Pink, St. Vincent, Becka a Wu-Tang Clanu. Domácí scénu zastoupí s EP Hodiny, slovenskou Desmod, Dolly Parton natočila album pro děti, fanoušky rocku potěší Enslaved a Wiliam Patrick Corgan a ty countryové Jessie James Decker.
Pokud se v pondělí 16. října vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

St. Vincent - Masseduction (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: art rock / indie rock

St. Vincent - Masseduction
Anne Erin "Annie" Clark, kterou budete spíše znát pod názvem St. Vincent po třech letech od eponymního alba připravila jeho nástupce "Masseduction". Převážnou část své páté desky nahrávala ve slavných manhattanských Electric Lady Studios, kde jí dělal producentskou podporu ještě člen fun. a Bleachers a spolupracovník Lorde Jack Antonoff. Zde a ještě brooklynském Rough Consumer Studiu a losangeleském Compound Fracture vzniklo celkem třináct skladeb, na kterých se podílelo i několik dalších významných muzikantů. Na saxofon hrál Kamasi Washington, na bicí Doveman, na pedal steel Greg Leisz, o beaty se starali Sounwave a vokály přidali Jenny Lewis a jazzové duo Tuck & Patti. Album sama St. Vincent popisuje jako vyvrcholení let psaní skladeb, vytvořených z hlasových poznámek, textových zpráv a úryvků melodií, které si ukládala při cestování po světě a hlavními tématy jsou síla, sex, ohrožené vztahy a smrt. Co si pod tím představit, zjistíte na YouTube.com kanálu umělkyně a my jen dodáme, že "Masseduction" seženete i na vinylu.


P!Nk - Beautiful Trauma (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Pink - Beautiful Trauma
Se sedmou studiovkou přichází na scénu oblíbená zpěvačka Alecia Moore, aka Pink. Nahrávce s titulem "Beautiful Trauma" předcházel singl "What About Us", ke kterému vznikl i velmi podařený videoklip. Hned další ochutnávkou je titulní kousek, jenž zdobí také povedený klip. Dosavadní recenze hovoří o jedné z nejočekávanějších desek letošního roku jako o průměrném albu, nicméně váš názor nás zajímá daleko víc. Podělte se s námi o něj v komentářích!


Beck - Colors (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock

Beck - Colors
Možná vám to ani nepřijde, ale od vydání poslední Beckovy desky "Morning Phase" už uběhlo více jako tři a půl roku. Není tedy divu, že se opět hlásí s novým albem, které pojmenoval "Colors". Už v roce 2013, tedy ještě před vydáním předchůdce, se sešel s producentem Gregem Kurstinem a v Kurstinově studiu začali experimentovat s různými nástroji, přičemž první nahrávky byly plné chyb a omylů. Zpěvák přitom koncertoval a propagoval zmíněné album. Energii z turné si pak naopak přinášel do studia, kde ve výsledku vzniklo jedenáct skladeb, včetně bonusového singlu "Dreams". První zveřejněné písničky se vrací ke klasickému zvuku osmdesátých let založeném na výrazných kytarových partech. Zahraniční kritiky se pak nebojí přirovnávat první singly k stylu The Police a psychedelickým létům The Beatles. Zda s nimi budete souhlasit, zjistíte Beckově YouTube.com profilu. Milovníci dobrého zvuku navíc mohou sáhnout i po vinylu.


Tip týdne

Boris Carloff - The Solipsist (Championship Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: world music

Boris Carloff - The Solipsist
Tři roky po vydání alba "Morphosis" přichází Boris Carloff s novinkou "The Solipsist". Svou třetí řadovku sám autor přibližuje slovy: "Deska je o vytváření vlastního hudebního světa. O tom, jak vnímám svět v mé vlastní bublině, v níž žiju rád a vědomě si ji vytvářím. Je i o okouzlení analogovými syntetizátory a elektronikou a radosti z hraček, skládání a tvorby celkově. Deska pracuje hodně i s lidským hlasem jako dalším nástrojem a zdrojem pro různé zvuky." Nahrávka vychází v digitální podobě a v omezeném nákladu také na vinylu.


Wu-Tang Clan - The Saga Continues (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop

Wu-Tang Clan - The Saga Continues
Příští rok oslaví Wu-Tang Clan čtrvrt století od vydání své první desky. Ačkoli jsou RZA, GZA, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God a Masta Killa velmi úspěšní i ve svých sólových projektech, na svůj domovský klan nezapomínají a svým sedmým albem fanouškům opět připomenou, že sága klanu WU stále pokračuje. Tento vzkaz najdete i v názvu "The Saga Continues" a na albu se pak můžete těšit na celkem osmnáct tracků, na nichž se vedle zmíněných členů podíleli i Redman, Huehef, Chris Rivers, Streelife, Steven Latorre a uslyšíte také i Seana Price, který před dvěma roky zemřel. Prvním singlem se stala skladba "People Say", jejíž videoklip najdete na VEVU formace. Album bude k dostání také na vinylu.


Diva Baara - Debut (Tranzistor)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / pop / electro swing

Diva Baara - Debut
Dcera zpěvačky a herečky Petry Černocké Bára Vaculíková je členkou vokálního kvarteta Yellow Sisters a mohli jste ji zaregistrovat i v Hlase Česko Slovenska nebo v projektu Mateřská.com. Nyní se rozhodla, že zkusí také sólovou kariéru a pod pseudonymem Diva Baara vydává prvotinu s příznačným názvem "Debut". V deseti autorských písních na pomezí popu, jazzu a electro swingu se rozhodla rozebrat především ženská témata, ovšem nadnesenou formou. Celé album si aranžovala a produkovala sama za pomoci své doprovodné skupiny, kterou tvoří kytarista Lucian Mayacim, pianistka Veronika Němcová, kontrabasista Petr Tichý a bubeník Mishan Pajdiak, který desku spoluprodukoval a nahrál ve svém studiu. Aranže smyčců se ujal pianista Emil Viklický. Dalšími hosty jsou například vibrafonista Radek Krampl, perkusista Miloš Vacík, smyčcový kvartet Apollon, akordeonistka Klára Veselá a o dechovou sekci se postaral Bharata Rajnošek. Jednu z písní rytmicky doplnila stepem tanečnice Carli Jefferson. Bliž se s Divou Baarou můžete seznámit na jejím YouTube.com profilu.


Dolly Parton - I Believe In You (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: dětská hudba / country

Dolly Parton - I Believe In You
Americká countryová legenda Dolly Parton připravila už své čtyřiačtyřicáté studiové album, které je ovšem unikátem v její diskografii. Zcela poprvé totiž natočila album pro děti. Děje se tak na podporu nadace Imagination Library, kterou založila v roce 1995 a která do této doby věnovala devadesát čtyři miliónů knížek dětem v Austrálii, Belize, Kanadě a ve Spojených Státech. Novinka dostala název "I Believe In You" a najdete na ní celkem čtrnáct písniček, které napsala sama zpěvačka. Drtivá většina je zbrusu nová, výjimkou je pouze nová verze hitu "Coat Of Many Colours", na jehož motivy vznikla i nová knížka. Prakticky celé album už Dolly Parton nahrála na své VEVO.


Desmod - Molekuly zvuku ()
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Desmod - Molekuly zvuku
Desmod je na Slovensku v současnosti nejpopulárnější kapelou a stále nevzdává ani svůj boj o český trh. Pomoct k tomu má nová řadovka "Molekuly zvuku", ze které už možná znáte emotivní baladu "Chýbanie". Vznikl k ní i videoklip, na který se můžete podívat tady. V rámci podpory alba vyrazila kapela také na koncertní turné. Z českých měst navštíví ještě České Budějovice a Krnov, a poté se muzikanti vydají na slovenskou část.


Enslaved - E (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: progresivní metal

Enslaved - E
Norská progresivně metalová formace Enslaved vydává své další řadvé album "E". Nástupce "In Times" z roku 2015 vznikl ve studiích Duper & Solslottet Studios v Bergen. Mix a mastering svěřili muzikanti do rukou Jense Bogrena. Jde v pořadí už o čtrnáctou studiovkou, za kterou skladatelsky opět stojí kytarista formace Ivar Bjørnson a zpěvák a baskytarista Grutle Kjellson. Vůbec poprvé se na desce podílel nový klávesák a zpěvák čistých vokálů Håkon Vinje. Deska čítá celkem osm skladeb včetně dvou bonusů "Djupet" a předělávku od Röyksopp "What Else Is There?".


Fozzy - Judas (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal

Fozzy - Judas
"Pokud by Metallica a Journey měli dítě, byl by to Fozzy," říká se o americké heavy metalové formaci. Ta nyní po třech letech vydává novinku "Judas", která je nástupcem tři roky starého počinu "Do You Wanna Start a War". čítá jedenáct písní a tři z nich můžete znát i z rádií: Jde o "Judas", "Drinkin' With Jesus" a "Painless". První ze jmenovaných písní a současně titulní kousek se vyšvihl na přední příčky hitparád a vznikl k němu i videoklip. Na ten se můžete podívat na YouTube.com.


Dub Pistols - Crazy Diamond (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: dub / dancehall

Dub Pistols - Crazy Diamond
Již za několik dnů, konkrétně 25. října, se do České republiky vrátí britští Dub Pistols. V pražském Lucerna Music Baru představí vedle osvědčených hitů také písničky z nového alba "Crazy Diamond". Jedenáct novinek jsou opět směsí stylů jako dub, reggae, ska, punk, breakbeat a drum ‘n’ bass. Není tedy divu, že má letní nádech, což podporují i hosté. Do studia zavítal dancehallový Beenie Man and Cutty Ranks, reggae zpěvák Earl Sixteen, hip hopoví Too Many T’s, MC Navigator And The Ragga Twins i dlouholetá spolupracovnice Lindy Layton. Prvním singlem se stala titulní skladba, jejíž videoklip je k vidění na YouTube.com.


Hodiny - S Tebou (EP) (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Hodiny - S Tebou (EP)
Kapela Hodiny se na české hudební scéně pohybuje již více než rok a za tu dobu stihla vydat tři relativně úspěšné singly, které se ještě nyní prohání rádiovým éterem. V těchto dnech fanouškům nabízí konečně i první EP s názvem "S tebou", jehož vydání doprovází stejnojmenný singl opatřený videoklipem. EP obsahuje vedle titulní písně další čtyři kousky.


Jessie James Decker - Southern Girl City Lights (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country pop

Jessie James Decker - Southern Girl City Lights
Ačkoli se Jessie James Decker narodila v italské Vicenze, je to "čistokrevná Američanka", která díky armádní kariéře svého otce strávila dětství v různých částech světa a Spojených států. Už v tomto období začala psát své vlastní písničky a v patnácti odjela do Nashvillu, aby si své dovednosti zdokonalila. V sedmnácti začala spolupracoval s lidmi z labelu Big Yellow Dog Music a jedna z jejích písniček se dostala až ke Carrie Underwood. Následoval podpis smlouvy a v roce 2009 i eponymní debut, kde jí ovšem producenti natlačili do popu. V tomto duchu měl být i nástupce, ale to už se Jessie James vzepřela a chtěla udělat countryovou desku. K té po velkých průtazích dospěla letos. Dostala název "Southern Girl City Lights" a přinese celkem dvanáct písniček. Poznávat se s nimi můžete prostřednictvím YouTube.com profilu zpěvačky.


Cliff Martinez - The Foreigner (soundtrack) (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba

Cliff Martinez - The Foreigner (soundtrack)
Do světových kin tento týden vstoupil britsko-čínský snímek "Ying lun dui jue", který poběží pod anglickým názvem "The Foreigner". Hlavními hvězdami této adaptace románu "The Chinaman" jsou Jackie Chan a Pierce Brosnan, který si tak po více jak dvaceti letech zopakoval spolupráci s režisérem bondovky "Zlaté oko" Martinem Campbellem. O filmovou hudbu se postaral Cliff Martinez, jehož skladby jsme mohli slyšet ve snímcích "Solaris", "Sex, lži a video" či "Drive". Patnáct jeho kompozic naplnilo i stejnojmenný soundtrack, jehož ukázky můžete slyšet na stránkách německého Amazonu.


Russell Dickerson - Yours (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country

Russell Dickerson - Yours
Russell Dickerson je vycházející hvězdou americké countryové scény, který na sebe poprvé upozornil singlem "Yours" a následujícím stejnojmenným EP. Aby se to ještě více pletlo, nyní přichází se svým dlouhohrajícím debutem, které se jmenuje znovu "Yours". Původní pětipísňové EP rozšířil o dalších sedm skladeb, včetně svatební verze zmíněného singlu. Bližší seznámení s tímto muzikantem můžete realizovat na jeho YouTube.com profilu.


Dále vychází:

Altarage - Endinghent (Mystic Production)
Bigfoot - Bigfoot (Mystic Production)
Carter Burwell - Goodbye Christopher Robin (soundtrack) (Sony Music)
Citizen - As You Please (Warner Music)
Dominican Sisters Of Mary, Mother Of The Eucharist - Jesu, Joy Of Man's Desiring: Christmas With The Dominican Sisters Of Mary (Sony Music)
Exhumed - Death Revenge (Mystic Production)
Lang Lang - Romance (Sony Music)
Marillion - Living In Fear (EP) (Mystic Production)
Matias Aguayo & The Desdemonas - Sofarnopolis (Bertus)
Různí - Legendární československé šlágry - Duety (Supraphon)
Samael - Hegemony (Mystic Production)
Sepultura - Chaos A.D.(Expanded Edition) (Warner Music)
Silje Nergaard - For You A Thousand Times (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Altarage - Endinghent (Mystic Production)
Beck - Colors (Universal)
Bigfoot - Bigfoot (Mystic Production)
Bob Dylan - Hard Rain (Sony Music)
Citizen - As You Please (Warner Music)
DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince - He's The DJ, I'm The Rapper (Sony Music)
DJ Quik - Quik Is The Name (Sony Music)
Dub Pistols - Crazy Diamond (Mystic Production)
E-40 - In A Major Way (Sony Music)
Enslaved - E (Mystic Production)
Exhumed - Death Revenge (Mystic Production)
Fozzy - Judas (Sony Music)
Ginuwine - Ginuwine... The Bachelor (Sony Music)
Jimi Hendrix - First Rays Of The New Rising Sun (Sony Music)
Jimi Hendrix - South Saturn Delta (Sony Music)
Jon Bellion - The Definition (Universal)
Jon Bellion - The Separation (Universal)
Jon Bellion - Translations Through... (Universal)
Leonard Cohen - Dear Heather (Sony Music)
Marillion - Living In Fear (EP) (Mystic Production)
Matias Aguayo & The Desdemonas - Sofarnopolis (Bertus)
Michael Giacchino - Spider-Man: Homecoming (soundtrack) - Highlights (Sony Music)
Mystikal - Unpredictable (Sony Music)
P!nk - Beautiful Trauma (Sony Music)
Ringo Starr - I Wanna Be Santa Claus (Universal)
Robert Plant - Carry Fire (Warner Music)
Různí - The Unfiltered Album (Sony Music)
Sepultura - Chaos A.D.(Expanded Edition) (Warner Music)
St. Vincent - Masseduction (Universal)
Těžkej Pokondr - Star Boys (Supraphon)
TLC - Ooooooohhh...On The Tlc Tip (Sony Music)
Wiliam Patrick Corgan - Ogilala (Warner Music)
Wu Tang Clan - Saga Continues (Mystic Production)
Wu-Tang Clan - Iron Flag (Sony Music)

Reedice:
IAMX - The Unified Field (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY