P.B.CH. se vrací s "Kiki a Maki" (a trochou dubstepu)

23.09.2017 16:55 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Zatímco všichni fanoušci kapely Lucie čekají, až po oznámení nové desky "Evolucie" a turné pro rok 2018 vydá skupina nový singl, čerstvou hudbou nečekaně překvapil basák P.B.Ch. Ten je z celé čtveřice nejméně vidět a je také nejméně hudebně aktivní, takže zveřejnění písničky "Kiki a Maki" přišlo opravdu z čistého nebe. A nemá zůstat jen u jedné skladby, Petr Břetislav Chovanec slibuje po albu a turné své domovské kapely i sólovku. Pokud opravdu vyjde (mluví se o ní totiž už řadu let), naváže na jeho eponymní sólový debut, s nímž přišel už v roce 1994.

Tak dlouho předem vydaný první singl pravděpodobně souvisí s jeho tématem, přece jen rozchod známé beachvolejbalové dvojice, který proběhl už před dvěma lety, by za další rok už nemusel nikomu moc co říct. V písničce je však toto duo (a jeho rozkol) využito hlavně jako obecné téma. "Je to píseň o rozchodech, hlavně rozchodech v pracovní sféře, mnohdy i dost absurdních. Inspirovaná je i osobní zkušeností z rozkolu skupiny Lucie," komentuje její obsah P.B.Ch. Hudebně se jedná o rychlopalnou jízdu s ostrými kytarami, dunivou basou, zkresleným vokálem a trochou toho dubstepu.

A protože Markéta Sluková a Kristýna Kolocová by v doprovodném videoklipu role s velkou pravděpodobností nevzaly, vzniklo video animované. Jeho autorem je Martin Aaron Hořínek, který se mimo jiné věnuje i tzv. totální animaci. Ten pouze ručně a bez použití počítače ve videu rozpohyboval více než stovku plastelínových postav. Kromě dvou hlavních aktérek v něm tak uvidíte třeba i všechny členy Lucie, The Beatles, Michaela Jacksona a spoustu dalších. Zatímco u mnoha jiných klipů je animovaná podoba pouze levným východiskem z nouze, "Kiki a Maki" je opravdu propracovaná a hlavně zábavná záležitost.

Do vydání druhé Chovancovy sólovky zbývá ještě hodně času, ale pokud na ní bude podobně povedený materiál, jako je tento první singl, máme se na co těšit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY