Radiohead s "Lift" dále vzpomínají na devadesátky a slavné album "OK Computer"

16.09.2017 18:26 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

Radiohead loni po pěti letech vydali další řadovku "A Moon Shaped Pool" a opět k sobě přitáhli velkou pozornost. Další zájem fanoušků přišel letos s dvacátým výročím ikonického alba "OK Computer". Skupina se rozhodla vydat jeho reedici doplněnou bonusovým diskem s jedenácti dalšími skladbami, které se na původní verzi nedostaly. Tři z nich navíc do letoška nikdy nevyšly a staly se z nich nové singly. Posledním z nich je "Lift".

Písnička má všechny typické znaky původních Radiohead před odklonem k elektronice. Stylově by se dala zařadit někam mezi desky "The Bends" a právě "OK Computer", pro kterou byla tvořena. Kytarista Ed O'Brien o ní řekl: "Rozhodně by náš dostala na jiné místo a pravděpodobně by ještě zvýšila tržby alba. Každý to tehdy zmiňoval a i to byl asi důvod, proč jsme to podvědomě zničili." Skladbou proudí silná melancholie, kterou umocňuje typický projev frontmana Thoma Yorka. Ten je také ústřední postavou vzniklého videoklipu o muži uvězněném ve výtahu.

Snímek nabízí několik kamer zachycujících prostory výtahu, ve kterém je právě Thom York uvězněn, pouze přihlížející dění v jednotlivých patrech během krátkých zastávek. V rukách s igelitovými taškami se pobledlý York opírá o stěny, případně uhýbá uklízeči a opraváři, zatímco je stále podvědomě držen uvnitř výtahu. Celý videoklip režijně obstaral Oscar Hudson, který s kapelou spolupracoval už loni. Kapela naživo "Lift" poprvé zahrála v roce 1996 při předskakovaní Alanis Morrisette, naposledy pak v roce 2002.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY