Taraf De Haidouks zahrají v Praze

10.11.2002 14:13 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Taraf De Haidouks
© facebook interpreta
Taraf De Haidouks je první romská cimbálovka, která účinkovala na festivalech WOMAD a poté dobyla Evropu i Ameriku. Roku 1998 odehrála fenomenální koncert na pražském Respectu, vystupovala s Kronos Quartetem v Londýně i na lisabonském Expu. Do televizního pořadu si je pozval světoznámý houslista Sir Yehudi Menuhin, filmový režisér Tony Gatlif je uvedl ve své romské epopeji Latcho Drom, Johnny Depp zve skupinu do Hollywoodu na soukromé večírky.

Všichni její členové vedli až do roku 1989 tvrdý život venkovských romských muzikantů. Hráli na svatbách a na pohřbech, přežívali v tvrdých podmínkách socialistického Rumunska. I když jsou hudební samouci, jejich umění má hluboké kořeny.

Skupina vydala čtyři velmi úspěšná alba a na svých turné několikrát objela zeměkouli. V lednu 2002 Taraf získali BBC Radio 3 World Music Award (spolu s Manu Chaem, Afrocelt Sound System, Yat-Kha, atd). Nejzajímavějším znakem jejich tvorby ovšem zůstává fakt, že hudební průmysl za celých dvanáct let skupinu nedotlačil k žádným kompromisům a ostré hrany jejich hudby dodnes nijak neobrousil.

Taraf De Haidouks se představí v pražském klubu Roxy 20. listopadu od 19 hodin.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY