Privilegiem debutu Bulp "Yrsa" je obrazotvornost

10.11.2017 16:30 - Dan Hájek | foto: Simona Vrablova

Slovenští Bulp na sebe upozornili již épéčkem "Endian" před dvěma roky. "Yrsa" je pak první velkoformátovou deskou, která rozvíjí jejich obrazotvornost. Tu dotváří i netradiční spojování různých subžánrů elektronické hudby a tvůrčích postupů. "Yrsa" je kompaktní celek, který vás bez zábran vtáhne do děje.
8/10

Bulp - Yrsa

Skladby: Yrsa, What Is Worth, Left Behind, On The Run, Bluma, Yours, Hollow, Mirror, Koto
Vydáno: 10.04.2017
Celkový čas: 38:55
Vydavatel: Deadred/Starcastic
"Endian EP" charakterizoval jejich zvuk. Bulp se zde prezentovali jako zasněná elektronika s vlivy Bonobo a sázeli nejenom na písničkovější formát (znamenitá "Moving On" nebo singlovka "Far Light"). Vedle toho stály v pevných základech instrumentální kompozice (zejména úvodní sci-fi variace "Dune"), v nichž deklarovali svůj cit pro detail a elementární práci s melodickými ornamenty. A pak následovala dvouletá výprava, na které Samuel Štefanec a jeho sestra Jana rozehráli svou hru na mnohem širším hudebním poli. "Yrsa" se tak veze v průsečíku downtempa, ambientu, minimalismu, ale drží se i v zaběhlých mantinelech ze zmíněného "Endian". Singly "On The Run" a "Yours" jsou jen zlomkem důležitých milníků tohoto povedeného debutu.

"Yrsa" si zachovává zálibu v instrumentálních skladbách, v nichž se Samo ukazuje jako zručný badatel nad všemi ruchovými a beatovými smyčkami (třeba v dynamičtější kompozici "Bluma"). Ty slepuje zcela intuitivně, aniž by se dostal do slepé větve ve vývoji finální struktury daného tracku. V podobné režii se nese i titulní track "Yrsa" nebo závěrečná cesta kamsi do bájných dálek v "Koto" (s náznaky japonské pop kultury). V těchto chvílích je jasné, že Samo má i důkladně naposlouchané vše, co má visačku výše uvedených Bonobo. Nejde však cestou nějakého brakování, nechal se jen zlákat indiciemi, inspirací a ty do reálných kontur dokončuje zcela po svém. Zde odhalíte jasnou rovnováhu mezi smyslem pro detail, radostí z improvizace, důsledností a jakýmsi citem pro celistvost vlastní poznávací značky.

V druhém sledu nelze přeslechnout vokální odbočky, díky nimž se "Yrsa" nechá snadno vtáhnout do mantinelů electropopu. "On The Run" v sobě uchovává zasněnost v kontrastu se syrovostí, industriálně laděné intermezzo může evokovat rané The Knife. Hravá parafráze virtuální reality "Yours", zadumaná "Hollow" nebo tajuplná "Mirror" více ctí zvukové rituály z "Endian", patrný je však update ve výrazivu a důmyslných textech. Příjemným vybočením je propracovaná a až hymnicky nesoucí se "Left Behind", v které na trubku hostuje Matúš Homola (člen live verze projektu Autumnist) - jeho hra jí přináší nezaměnitelné kouzlo, harmonii a nadhled. Vedle "Left Behind" zcela uvadá "What Is Worth" coby nejslabší článek celé desky.

"Yrsa" si na začátku léta dopřálo i vydání na CD, předtím bylo k mání jen digitálně nebo na vinylu. Bulp při jeho dokončování nikam nechvátali a podařilo se jim natočit vyvážené album, kterému svědčí multižánrové rozkročení a vyobrazená dějová zápletka. Díky tomuto rozmachu se zvukový rukopis Sama Štefance nezalekne žádného hudebního mantinelu, což je dobrý příslib do budoucnosti. "Yrsa" si tak zaslouží pozornost všech elektronických nadšenců díky své (již zmíněné) obrazotvornosti. A třeba dojde i na nějaké to ocenění. Rozhodně by si ho zasloužila.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY