Ryzí srdce Foo Fighters v Praze opět nezklamalo

28.06.2017 08:39 - Marek Odehnal | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Parta kolem slavného bubeníka Nirvany se za svou téměř už čtvrt století dlouhou kariéru teprve potřetí podívala do našich končin a po klubové show z 90. let navázala na svou pět let starou zastávku na stejném místě - v O2 areně. Foos ani tentokrát nezklamali a opět předvedli živelnou show plnou enthusiasmu.

Live: Foo Fighters

místo: O2 arena, Praha
datum: 27. června 2017
setlist:Times Like These, All My Life, Learn To Fly, Something From Nothing, The Pretender, Crazy Train / Money / Keyboard Solo / School's Out, Cold Day In The Sun, Congregation, Walk, These Days, La Dee Da, My Hero, Skin And Bones, White Limo, Arlandria, Rope, Run, Requiem (Killing Joke Cover), Wheels, Monkey Wrench, This Is A Call, Best Of You, Everlong

Fotogalerie

Foo Fighters, O2 arena, Praha, 27.6.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Po pěti letech se do České republiky vrátila rocková formace Foo Fighters a ani při své teprve třetí návštěvě v našich krajích nezklamala. Ani nemůže. Pokud totiž někdo dává do každé show takové srdíčko jako Dave Grohl a jeho parta, není otázkou, jestli to bude dobrý nebo špatný koncert, ale jen jaké songy zazní a kolik bude mít principál vtipných průpovídek.

Večer otevřeli o půl osmé američtí Red Fang a aniž by je znalec předtím kdy slyšel, zařadil by je podle zvuku ihned do stále Relapse Records. Syrová směsice hardcore punku a stoner metalu v duchu Baroness nebo odchovanců stáje Mastodon sice nenasadila do hlavy nějakou zapamatovatelnou píseň, ale intenzitou a energií se rozhodne vryla do paměti.

Foo Fighters, O2 arena, Praha, 27.6.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Foo Fighters jsou asi poslední a zároveň po právu největší rock'n'rollová kapela v tom pravém slova smyslu. Maximální nasazení, dvou a půl hodinový set chytře střídající vypalovačky a pomalé kusy na udržení publika ve střehu, spousta hudebních improvizací a pozměněných aranží, představení členů kapely v podobě intermezz klasických rockových kusů...

Ale hlavně, naprostý zápal a bezprostřednost Davea Grohla, který trousil jednu hlášku za druhou, (na oko?) zapomněl, že mají ještě jeden přídavek, a okomentoval to ve smyslu, že jsou nejprofesionálnejší rocková kapela na světě. Žádná divadýlka s odchodem do zákulisí a vytleskávání publikem, žádné hry, která tribuna bude víc slyšet, jen a pouze rock'n'roll v té nejčistší a nejupřímnější podobě.

Foo Fighters, O2 arena, Praha, 27.6.2017
© klapper.cz / musicserver.cz
Kdybych měl na závěr vypíchnout věci, na které jen tak nezapomenete, kromě naprosto nečekané hostovačky Jaze Colemana a coveru jeho domovských Killing Joke a skvělého nového singlu "Run" (jedna z jejich nejsilnějších věcí vůbec) bude to především moment, kdy jeden fanoušek na tribuně začal zpívat hitovku "Best Of You" tak nahlas, že to šlo slyšet až na protější tribuně v po strop naplněné O2 areně, kdy vlastním uším nevěřil ani sám Grohl a ocenil fandu upřímným potleskem.

Celkově tak včerejšímu koncertu nejde objektivně nic vytknout, přesto jejich show z roku 2012 hodnotím ještě o chlup výše - tehdy totiž měla stage platformu zakousnutou do středu kotle, kterou Dave hojně využíval, a byl tak svým nejvěrnější fanouškům doslova na dosah ruky. I přesto se jednalo o další skvělý večer plný koňské dávky pozitivní energie a životního optimismu. Bravo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY