Nové desky 21/2017

28.05.2017 05:38 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Tento týden je především ve znamení padesátky Seržanta Pepře The Beatles a španělské novinky Shakiry. K nim se pak přidají s dokumentem Rolling Stones, Tata Bojs naživo se symfoniky a taktéž koncertní Kraftwerk. Monkey Business si nechali předělat poslední desku a představíme vám retro v podání Pokeyho LaFarge. Za zmínku stojí i dlouho očekávaná novinka rockových Dream Evil.
Pokud se v pondělí 29. května vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Shakira - El Dorado (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / latin pop / reggaeton

Shakira - El Dorado
I díky těhotenství se tentokrát Shakira vrací ke svým španělským fanouškům o něco později, než jsou zvyklí. Naposled museli překlnout sedm roků trvající pauzu mezi španělsky zpívanými alby v době mezinárodního průlomu s albem "Laundry Service". Nicméně nyní jim na novince "El Dorado" kolumbijská zpěvačka vynahrazuje čekání třinácti písničkami, kde opět míchá latino pop, pop a reggaeton, a také kupou hostů. Shakiru ve studiu navštívili například Nicky Jam, Maluma, Black M, Carlos Vives, Prince Royce a Kanaďani MAGIC!. Na nahrávce s ní po čase opět spolupracoval producent Luis Fernando Ochoa, který se podílel na jejích neslavnějších albech. K němu se připojili například Supa Dups, nebo Rude Boyz. Jak to vše dopadlo, zjistíte z ukázek na zpěvaččině VEVU.


Tata Bojs & SOČR - Live (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Tata Bojs a Sočr - Live
Jestli jste měli to štěstí a navštívili společný koncert Tata Bojs a Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Tomáše Braunera v listopadu loňského roku v pražském Foru Karlín, museli jste být unešení. Podle reakcí fanoušků i médií to byl zážitek z kategorie výjimečných, který si nyní můžete vychutnat i jako live album. Projekt vznikl v rámci objevování nových horizontů SOČRu, a na pódiu pražského Fora Karlín se tak propojili na jediný večer rozhlasoví symfonici s hanspaulskou legendou Tata Bojs. Návštěvníci s velkým předstihem beznadějně vyprodaného koncertu mohli slyšet v originálních aranžích nejznámějších písní kapely z alb jako "Futuretro", "Biorytmy", "Ležatá osmička" nebo "A/B". Jako speciální hosté se stejně jako na pódiu, tak i na nahrávce, objeví Klára Nemravová, bubeník Tomáš Neuwerth a uskupení Clarinet Factory. Velkou lahůdkou pro fanoušky pak je vůbec poprvé živé provedení písně "Kamarádky" v interpretaci Mardoši. Velmi důležité je zde také jméno Marka Doubravy, tedy bývalého kytaristy a člena skupiny, který aranžoval všechny skladby tohoto záznamu. Ukázky najdete na stránkách Supraphonline.cz.


The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (50th Anniversary Edition) (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (50th Anniversary Edition)
1. června se patrně nejslavnější album The Beatles "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" stane oficiálně padesátileté. Není divu, že u takto významného výročí se tato legendární nahrávka dočká výroční edice a především zcela nového stereo mixu, který si vzal na starosti Giles Martin, syn George Martina. Ten se původnímu monomixu věnoval tři týdny, zatímco stereo mixu tři dny. Nyní jeho syn věnoval stejnou péči i stereu. Použil kombinaci moderní a historické techniky a především čtyřstopých pásků první generace, tedy nahrávek jednotlivých nástrojů. Zatímco většina předchozích verzí vycházela až z finálního mixu, ta letošní je zbrusu nová a má čistší a prostornější zvuk. Album vyjde v celkem čtyřech podobách. Vedle jednodiskové verze, se dočkáte i 2CD, kde na druhém disku najdete osmnáct alternativních verzí, včetně nikdy nevydané verze "Penny Lane". Obdobné, ale méně bohaté, složení bude mít i dvojvinyl. Pro největší fanoušky bude připravená Super Deluxe Edice se šesti disky, kde najdete vedle řady bonusů, dokumentů a videí i prostorový mix alba a verzi nahrávky v kvalitě 96kHz/24bit.


Monkey Business - Kavárna de Luxe (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: funk / dub / elektronická hudba

Monkey Business - Kavárna de Luxe
Monkey Business se rozhodli, že by rádi jiný pohled na skladby ze svého posledního alba "Sex And Sport? Never!". Dlouholetý spolupracovník Romana Holého a autor vůbec prvních remixů skupiny, producent Ecson Waldes oslovil mladé kapely a producenty, aby si vybrali jakoukoli píseň z alba a libovolně ji přepracovali. Tuto výzvu nakonec přijali Mydy Rabycad, Dafonic feat. Sia Sai, Grove, Light and Love, Mr. Moustache, The Fakes, Pub Animals, The Documents feat. Miroslav Hloucal, Carpet Cabinet a Jiří Burian. Už z toho je zřejmé, že se dočkáme poměrně pestrého zpracování začínající u electroswingu, jdoucí přes klubovou elektronikou až po dub a jazz.


The Rolling Stones - Olé Olé Olé: A Trip Across Latin America (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

The Rolling Stones - Olé Olé Olé: A Trip Across Latin America
Poslední turné The Rolling Stones po Latinské Americe na ně zanechalo velký dojem, alespoň soudě dle materiálu, které z něho vydávají. Po kubánské zastávce, kterou shrnul koncertní film "Havana Moon", nabídli ještě dokumentární film "Olé Olé Olé: A Trip Across Latin America". Ten měl před několika týdny svoji premiéru v kinech a nyní vychází také na DVD a Blu-Ray. Nabízí pohled na unikátní chemii mezi kapelou fanoušky, intimní záběry ze života celé kapely a jejího týmu a pochopitelně se dotýká i příprav Havanského koncertu. Více napoví trailer na oficiálních stránkách Rolling Stones.


Kraftwerk - 3-D The Catalogue (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: elektronika / synthpop

Kraftwerk - 3-D The Catalogue
Němečtí Kraftwerk strávili několik posledních let na svém turné 3D Catalogue tour, které zasáhlo i naši republiku. Koncerty tohoto turné měly hned dvě podoby - buď čtyři samostatné večery, kdy chronologicky odehráli osm alb od "Autobahn" po "Tour de France Soundtracks", nebo jako jeden koncert sestavený z toho nejlepšího z těchto desek. Stejně nyní Ralf Hütter a jeho tým koncipuje také záznam z tohoto představení. Vedle jednodiskové verze a edice s osmi CD, se příznivci dočkají i podobně koncipované vinylové edice a především video podoby. Volit budete moci kombinaci DVD a Blu-Ray, nebo verzi hned se čtyřmi Blu-Ray disky, nabízející vedle záznamu koncertu samostatně také videoprojekce. Vše je pořízeno 3D technologií a kompatibilní s 2D. První ukázky sdílejí Kraftwerk na svém facebookovém profilu.


Lil Yachty - Teenage Emotions (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop

Lil Yachty - Teenage Emotions
Devatenáctiletý rapper Miles Parks McCollum z americké Atlanty známý jako Lil Yachty zažívá raketový start své kariéry. Na hudební scénu vstoupil před dvěma lety a už loňská spolupráce na skladbě "Broccoli" s D.R.A.M. mu přinesla nominaci na Grammy. Během loňského roku nabídl dva mixtapy a nyní bude útočit na hitparády s debutem "Teenage Emotions". Na něj zařadil hned jednadvacet skladeb, s nimiž mu producentsky vypomohli Diplo, Digital Nas, The Stereotypes, TheGoodPerry a přímo ve studiu pak Migos, YG, Kamaiyah, Grace nebo Sonyae Elise. Seznámit se s touto vycházející hvězdou americké hip hopové scény a jeho stylem, který on sám nazývá jako žvýkačkový trap, můžete prostřednictvím jeho VEVA.


Tip týdne

Pokey LaFarge - Manic Revelations (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: americký folk / roots music

Pokey LaFarge - Manic Revelations
Máte rádi retro, případně starou americkou muziku? Jestliže ano, neměl by vám uniknout Pokey LaFarge. Ačkoli ho tu prezentujeme téměř jako nováčka, nepatří tento třiatřicetiletý muzikant mezi žádné zelenáče. Na hudební scéně se pohybuje již více jak deset let a na svém kontě má sedm alb, k nimž přidává nyní osmé s názvem "Manic Revelations". Opět na něm v deseti skladbách míchá americanu, raný jazz, ragtime, country blues a swing a že se mu to daří opravdu výborně, zjistíte například na jeho webu.


Oumou Sangaré - Mogoya (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: world music

Oumou Sangaré - Mogoya
Zpěvačka Oumou Sangaré bude známá především milovníkům world music a jazzu. Ačkoli není tak populární jako někteří její krajané z Mali, má na svém kontě jednu cenu Grammy a spolupráci s Bélou Fleckem a Herbiem Hancockem. Své fanoušky nicméně nechala na nové album "Mogoya" čekat poměrně dlouhých pět let. Vynahrazuje jim to devíti skladbami v západoafrickém stylu wassoulou a jedním hostem, kterým je nigerijský bubeník Tony Allen. Jak celá nahrávka dopadla, zjistíte na jejím VEVU, kde je celé album ke slyšení.


Dagmar Voňková - Hostina
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country

Dagmar Voňková - Hostina
Nezaměnitelná písničkářka Dagmar Voňková připravila pro své posluchače novinkové album "Hostina". Deska obsahuje dvanáct nových písní a vychází po dlouhých devíti letech od zatím poslední desky. Po nahrávkách, kde autorku doprovázeli Radim Hladík nebo Zdeněk Zdeněk, představuje nová nahrávka návrat ke kořenům a nabízí nejryzejší, nejčistší a nejnaléhavější podobu této nenapodobitelné písničkářky. Ručně malované obaly vznikly ve spolupráci Dagmar Voňkové s chráněnou dílnou Lemniskáta.


Dream Evil - Six (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal

Dream Evil - Six
Švédská metalová formace Dream Evil vydává své šesté studiové album s jednoduchým titulem "Six". Nástupce sedm let starého počinu "In The Night" produkoval opět Fredrik Nordström, se kterým spolupracovali také In Flames, Arch Enemy, Hammerfall, Dimmu Borgir nebo Powerwolf. Čekání na nová materiál sice trvalo dlouho, ale podle slov muzikantů posluchači určitě nebudou zklamaní. Přesvědčte se sami poslechem kousku "Dream Evil", ke kterému vzniklo i video ke zhlédnutí na YouTube.com.


Květy - Komik do půl osmé (Indies Scope)
web / facebook.com / Bandzone / psali jsme
žánr: alternativní pop / rock

Květy - Komik do půl osmé
Pokud fandíte tuzemské alternativní scéně, pak by vám nemělo utéct nové CD brněnské kapely Květy. Nahrávka "Komik do půl osmé" obsahuje dvanáct nových písní. Výrazově se kapela i díky velkým změnám v nástrojovém obsazení opět posouvá do vyšších sfér. Z kapely odešel baskytarista Ondřej Čech a houslista Albert Novák, které nahradil multiinstrumentalista Ondřej Kyas, mimo jiné zakladatel a dvorní skladatel Ensemblu Opera Diversa. Zvuk se tím pádem změnil směrem od akustického k více elektronickému a je jasné, že deska aspiruje na prestižní ocenění tuzemské pop music. Kromě první demo desky, vydané vlastním nákladem, byla téměř všechna alba nominována na cenu Anděl. Třikrát, a to v roce 2006, 2009, 2015 cenu i získala. Alba jsou navíc vysoce oceňována v recenzích a v anketách různých rádií především pro silné básnické texty, aranžérskou barevnost a brilantní výtvarné řešení obalů desek. Ukázku najdete na YouTube.com.


The Blue Effect - Meditace (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: art rock / blues rock

Blue Effect - Meditace
Debut "Meditace" vydal Blue Effect v roce 1970, tedy ve své původním složení, kam patřil Vladimír Mišík, Radim Hladík, Jiří Kozel a Vlado Čech. Nyní se tato nahrávka dočká reedice, u níž se jí dostalo aktuálního remasteringu z původních pásů. Album bude k dostání jednak na CD, obsahujícím navíc sedm bonusů, a také digitálně, včetně hi-res kvality a především na vinylu. V bookletu, přinášejícím také fotografie, vybrané písňové texty a dokumenty, jsou zaznamenány okolnosti vzniku skupiny i jejího dlouhohrajícího debutu. Obal LP je rekonstruován původním autorem Alanem Pajerem do kdysi plánované rozkládací a zčásti odlišné podoby. Kompletní informace o novém vydání a ukázky z alba najdete na stránkách Supraphonline.cz.


Dále vychází:

Daniel Behle - Schubert: Overtures, Romances & Arias (Sony Music)
Dream Evil - Six (Limited Edition) (Sony Music)
Enrique Granados - The Enrique Granados Collection (Sony Music)
Hellbringer - Dominion of Darkness (Mystic Production)
Kurt Masur - The Eurodisc Recordings (Sony Music)
Lgt Young Soloists - Russian Soul - Works For String Orchestra (Sony Music)
Lionel Cottet - Carnets De Voyage - From Latin America To Paris (Sony Music)
Marteria - Roswell (Sony Music)
Michael Patrick Kelly - ID (Sony Music)
Nad Sylvan - The Bride Said No (Sony Music)
Různí - Georg Philipp Telemann - Meisterwerke (Sony Music)
Různí - Ibiza Evolution 2017 (Universal)
Sergio Azzolini - Voice Of The Soul - Flute Music By Jean Daniel Braun (Sony Music)
The Bill Evans Trio - On A Monday Evening (Universal)
Warlord - Rising Out Of The Ashes (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
50 Cent - Best Of (Universal)
Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Universal)
Big Sean - I Decided. (Universal)
Dream Evil - Six (Sony Music)
Dream Evil - The Book Of Heavy Metal (Re-Issue 2017) (Sony Music)
J Hus - Common Sense (Sony Music)
Karajan/Bph - Zivot hrdiny (Universal)
Lang Lang - Čajkovskij/Mendelssohn: Koncerty pro klavír (Universal)
Leonard Bernstein - Bernstein Conducts Mahler - The Vinyl Edition (Sony Music)
Ludwig/Karajan/Bph - Symfonie 5 (Universal)
Marteria - Roswell (Sony Music)
Mutter/Karajan/Bph - Koncerty Pro Housle A Orch (Universal)
Nad Sylvan - The Bride Said No (Sony Music)
Netrebko Anna - Operni Arie (Universal)
Oumou Sangare - Mogoya (Bertus)
Pokey LaFarge - Manic Revelations (Universal)
Tata Bojs & SOČR - Live (Supraphon)
Blue Effect - Meditace (Supraphon)
The Chainsmokers - Memories...Do Not Open (Sony Music)
Zyklon - Aeon (Universal)
Zyklon - Disintegrate (Universal)
Zyklon - Worl Ov Worms (Universal)

Reedice:
Elvis Presley - Elvis Presley / Elvis (Sony Music)
Kreator - Endless Pain (Warner Music)
Kreator - Extreme Agression (Warner Music)
Kreator - Pleasure To Kill (Warner Music)
Kreator - Terrible Certainty (Warner Music)
Status Quo - Blue For You/Deluxe (Universal)
Status Quo - Just Supposin'/Deluxe (Universal)
Status Quo - Never Too Late/Deluxe (Universal)
Zyklon - Aeon/Mint Pack (Universal)
Zyklon - Disintegrate/Mint Pack (Universal)
Zyklon - World Ov Worms/Mint Pack (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY