Jasní a čitelní kluci z Migu

07.11.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Skupina Mig 21 kolem showmana Jirky Macháčka se představuje albovou novinkou, deskou nazvanou "Udělalo se nám jasno", s níž se pokusí navázat na až neuvěřitelný úspěch debutu z loňského roku "Snadné je žít". Co na nové desce najdete, se dozvíte v recenzi.
6/10

Mig 21 - Udělalo se nám jasno

Skladby: Tančím, Nocí půjdu sám, Malotraktorem, Jasno, O té kráse, V Litoměřicích, Petra a Gábina, Perifernim pohledem, Tančili čile, Poslechni si pravdu, Onanovat, Koně, Tát začal sníh, Jestli jsem šťastnej
Celkový čas: 40:22
Vydavatel: B&M Music
Je tomu rok a kousek, kdy se rozpoutala vichřice jménem Mig 21. Loni v říjnu vyšlo skupině debutové album "Snadné je žít", které zaznamenalo výjimečný úspěch jak v rádiích díky singlům "Snadné je žít" a "Slepic pírka", tak v obchodní síti, neboť jeho prodej šel do desetitisíců. Ať si člověk myslel o kapele cokoli, musel uznat, že emise desky přišla v ten nejvhodnější okamžik. A kdo či co může postavení formace otestovat lépe, než-li album číslo 2? To právě přichází a jmenuje se "Udělalo se nám jasno".

Mig 21 jsem znal hodnou chvíli před vydáním první desky a už tehdy se kolem něj a koncertů vytvářela především v Praze aura ojedinělosti, originality a zábavnosti. Zábavní rozhodně byli, to snad ano, ale rozhodně nikterak originální. Poté, co se mi dostalo do rukou demo, z něhož se většina písní později dostala na debut, spatřoval jsem přednost Migu 21 nikoliv toliko v hudební rovině jako v textech, případně v melodické prozaičnosti. Skupina uměla (a stále umí) složit chytlavou melodii, která je Macháčkem doplněna o příjemně hravý, neordinérní, vtipný text postavený na jemné práci se slovy.

Vše, co jsem zmínil výše, zůstalo Migu vlastní i na druhém kotouči. Jejich hudbu rozhodně nelze považovat za skladatelský oříšek, skladby jsou to jednoduché, prosté komplikovaných instrumentálních výkonů. Pouze okrajově jsou obohacené o nějaký ten syntetický zvuk, jehož přínos se ale často rovná nule (skupinu podezřívám tak trochu z aranžérské vypočítavosti a alibismu). Tomáš Polák coby autor hudby se nesoustředí na posluchačovu obrazotvornost, jeho schopnost odkrývat nové a nové dimenze, daleko více mu záleží na pocitu, resp. na veselí. To je totiž přesně ta vlastnost, jíž pociťuji u Migu 21 jako nejdůležitější a nejkomplexnější.

Co se týče Macháčkových textů, na "Udělalo se nám jasno" jsem našel několik rýmů, nad nimiž zůstávám v rozpacích (zvláště "Petra a Gábina"), jinak ovšem Macháček předvádí jednoznačný nadprůměr. Ano, sem a tam se mu nějaký ten veršík příliš nepovede (vybrané pasáže skladeb "Tančím", "Larisa" nebo "Tančili čile"), to ale nijak nepotápí zbytek lyrické složky desky. Opět se ukazuje síla Migu 21, kterou je humor ("Tančili čile") a sebeironie ("V Litoměřicích").

Ačkoli stále trvám na svém, že Mig 21 je jedna z nejpřeceňovanějších skupin současnosti, nemohu jim upřít dávku charismatu a talentu. Touto deskou potvrzují, že určité renomé si dozajista zasluhují a že bublina, která se kolem nich během posledního roku rozprostřela, by nemusela hned tak prasknout. "Udělalo se nám jasno" je solidní deska, jejíž poslech vám mohu doporučit. Nejedná se o žádný zázrak, ale aspoň se pobavíte.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY