J.A.R. ve vyprodaném Lucerna Music Baru pokřtili nové album "Eskalace dobra"

26.04.2017 12:43 - Jaroslav Hrách | foto: facebook.com/jarprague @ Matěj Třasák

J.A.R. po dlouhých šesti letech konečně vydali další studiovou nahrávku pod názvem "Eskalace dobra" a minulý čtvrtek ji patřičně pokřtili v pražském Lucerna Music Baru. Publikum si naživo poslechlo kromě starých známých hitů i převážnou většinu nových skladeb, které kapela zahrála nejlépe, jak mohla.

Live: J.A.R.

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 20. dubna 2017

J.A.R., Lucerna Music Bar, Praha, 20.4.2017
© facebook.com/jarprague @ Matěj Třasák
"Upřímně, neznám moc kapel, u kterých by mě zajímala osmá deska," vtipně komentuje Roman Holý poslední desku J.A.R., na kterou jsme museli čekat dlouhých šest let. Holého trefná poznámka sedí na plno kapel, nicméně v případě J.A.R. a jejich novinky se jedná o výjimku. "Eskalace dobra" je prostě dobrá nahrávka se vším všudy. Když si odmyslíme zbytečné bonusy (které jsou ale stejně jen na fyzickém nosiči), nalezneme na ní samé silné, hudebně bohaté a textově promyšlené skladby. Očekávání ze čtvrtečního křtu byla veliká, obzvlášť, když se podařilo vystoupení kompletně vyprodat.

Chvíli po deváté si to Michael Viktořík, Oto Klempíř a Dan Bárta nakráčeli na pódium ve válečných kostýmech z obalu desky a zahájili vystoupení svižnou novinkou "Ještě se připlazíš". Publikum svou oblíbenou kapelu patřičně přivítalo.

Večeru kraloval Dan Bárta, který předvedl opravdu neuvěřitelný výkon plný energie a entuziasmu. Vystoupení si opravdu užíval a průběžně burcoval fanoušky pod pódiem. Zato Michael Viktořík se na pódiu potácel sem a tam a nevypadal zrovna při smyslech. Těžko říct, zda to bylo v rámci show, každopádně se jednalo o vtipné zpestření.

J.A.R., Lucerna Music Bar, Praha, 20.4.2017
© facebook.com/jarprague @ Matěj Třasák
V polovině koncertu si Jaři pozvali na pódium Matěje Rupperta, aby jim pomohl jejich novou placku pokřtít. Ten zazářil a pobavil návštěvníky svým nepřipraveným proslovem k desce a úspěšně "Eskalaci dobra" pokřtil. Poté následovala největší pecka "Žárlíme na Romana" hrající v lehce laškovné náladě.

Z nových skladeb nejvíc vyčnívala "Hlídá nás satelit" s naprosto originálním zvukem. "Spral to ďas" je lyrickým nákladem, který bohužel Oto Klempíř příliš nestíhal. Nicméně i přesto publikum ocenilo jeho snahu sázet rým za rýmem. Píseň "Zhublas" se skvělým rýmem "tuk váže chuť" sklidila nečekaně velký úspěch.

J.A.R., Lucerna Music Bar, Praha, 20.4.2017
© facebook.com/jarprague @ Matěj Třasák
O závěrečnou koncertní tečku se postaral "Sentimentu záchvat" s často zmiňovaným patetickým textem, který však v podání Jarů patetický tak úplně není. Jde o dost nostalgický song s důvtipným refrénem "sentimentu záchvat / kdo z vás může říct / že mu vydělává / sentiment záchvat" . Opravdový zlatý hřeb večera! V tomto songu navíc rapuje sám Roman Holý, který se s tím popral víc než dobře a sklidil za to patřičný aplaus. I pro Dana Bártu je rap trochu jinou polohou než zpěv, což bylo také naživo velmi zajímavé.

Ač se zdálo, že tentokrát přídavky nebudou, publikum se jich po usilovném skandování přece jen dočkalo. Kraloval jim hit "Zlejch starejch dědků je plnej svět" z předchozí desky "Dlouhohrající děcka", poněvadž se jedná o svižnou a hudebně velmi pestrou píseň.

Ve výsledku zazněla převážná většina nových skladeb z "Eskalace dobra" a nutno poznamenat, že si je J.A.R. opravdu dobře připravili. Vystoupení bylo zábavné a neobsahovalo žádný hluchý moment. Návštěvníci z koncertu odcházeli spokojení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY