Lucie Bílá dostane k narozeninám po pětadvaceti letech reedici desky "Missariel"

05.04.2017 12:15 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Lucie Bílá oslaví 7. dubna narozeniny a vydavatelství Warner Music se rozhodlo obdarovat ji reedicí přelomového alba "Missariel". To vyšlo před pětadvaceti lety a remasterovaná 2CD verze bude obsahovat i bonusový disk s raritními nahrávkami z té doby, které vybral Ondřej Soukup. Některé skladby předznamenaly album "Missariel", jiné byly původně určeny pro projekt taneční skupiny UNO či film Víta Olmera "Nahota na prodej" a scénické oratorium "Zahrada rajských potěšení". Dobovou raritou je duet s Jiřím Kornem "Jedu dopředu".

Lucie Bílá - Missariel 2017
© facebook interpreta
Album "Missariel" zásadně ovlivnilo pozdější kariéru Lucie Bílé i autorů Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové. V roce 1993 získalo hned šest cen v českých Gramy (zpěvačka, album, nahrávka, producent, skladba - "Láska je láska", videoklip - "Láska je láska").

"'Missariel' jsem natočil v našem tehdejším bytě na Vinohradech, kde jsem měl v nudloidním pokojíku o rozměrech 1,5 krát 4 metry studio. Když mi Gábina četla texty, tak jsme často řvali smíchy, strašně jsme u toho kouřili, pili kafe nebo víno a mezi tím se motal malej František," vrací se do té doby Ondřej Soukup a dál vypráví: "Když jsme natáčeli demo, řekl jsem jí: 'Lucko, po syntíkovém sóle ti ukážu a ty začneš zpívat, co budeš chtít. Napřed spíš jemněji a pak zpěv graduj. Budu ti dál ukazovat, takhle bude vypadat vrchol a takhle ztišení.' Aniž před tím hudbu slyšela, tak z ní vyšlo napoprvé něco tak fenomenálního, že jsem odmítl cokoliv vylepšovat nebo předělávat. Tady se Nebe spojilo s Peklem a protáhlo se jejíma hlasivkama."

Tracklist remasterované verze "Missariel" je následující: CD1 - Perníková chaloupka, Missariel, Útěk, Maratón, Tango v opeře, Ukrajina, Taneční píseň, Requiem, Láska je láska (feat. Ilona Csáková, Pavla Forstová), Apatyka.

CD2 - Jedu dopředu (feat. Jiří Korn), Bomber, Whaw Whaw George Denis (feat. Oto Klempíř a Michal Viktořík), Angels, Disco Dance (feat. Martin Pošta), Victoria, LSD, Sebeláska (feat. Filip Renč), Black Pieces (feat. Michael Kocáb, Ondřej Soukup, Pražští pěvci), Gloria (feat. Dagmar Vaňkátová), Garden Of Earthly Delights - Bells.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY