Asking Alexandria - Dělat hudbu z lásky je fajn, účty to ale nezaplatí

29.03.2017 15:30 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Stoff, Worsnop, Stoff. Asking Alexandria zaznamenala kromě nového alba také slušná škatulata. Skladby z alba "The Black", na němž figurují vokály Denise Stoffa, však v pražském Foru Karlín zazní z úst Dannyho Worsnopa. O rock 'n' rollu a finanční podpoře ze strany fanoušků byl náš rozhovor s kytaristou Benem Brucem.
Do Prahy jste naposledy přijeli loni v srpnu s albem "The Black". Na třetí desce jste si víc zaexperimentovali, chtěli jste v tom pokračovat i na desce "The Black"?

To album byla dřina. Právě jsme přišli o Dannyho, a tak jsme byli naštvaní a smutní. Jako ostatní hudebníci se snažíme každý den vyvíjet a tvořit něco nového. S novým zpěvákem jsme se ale zároveň snažili vrátit k podstatě kapely, tam, kde jsme začínali.

Asking Alexandria

Asking Alexandria je anglická metalcore kapela z Yorku. Sestává ze zpěváka Dannyho Worsnopa, kytaristů Bena Bruce a Camerona Liddella, basáka Jamese Cassellse a bubeníka Sama Bettleyho. Debutové album "Stand Up And Scream" vydali v roce 2009. Než v roce 2015 kapelu opustil Worsnop, Asking Alexandria stihli nahrát dvě další desky a to "Reckless & Relentless" a "From Death To Destiny". Worsnop formaci opustil v lednu 2015 a byl nahrazen Denisem Stoffem, který figuruje na nejnovější desce z roku 2016 "The Black". Stoff nicméně britskou partu opustil v říjnu téhož roku, načež se do ní opět vrátil Worsnop, aby s ní vyrazil na evropské turné.

Album bylo nahrané s jiným zpěvákem a teď máte zpátky Dannyho. Uslyšíme na koncertech hlavně starší tvorbu?

O tom jsme ještě tolik nepřemýšleli. Evropskou koncertní šňůrou chceme hlavně oslavit fakt, že je Asking Alexandria zpět v původní sestavě a s Dannym jsme hodně dlouho nehráli. Určitě zazní naše oblíbené staré hity a také věci z úplných počátků kapely.

Danny před pár lety zmínil, že texty u vás vznikají vždy improvizací na místě ve studiu a nikdy ne s předstihem. Funguje to stále stejně?

Do studia jdeme vždycky nepřipravení, chceme, aby písničky skutečně reprezentovaly naše současné rozpoložení. Nechceme trávit měsíce a měsíce psaním a přípravou textů, když za půl roku už nebudou autentické. Snažíme se být ve studiu tak nepřikrášlení a suroví, jak jen to jde.

Jedna ze skladeb na albu nese název "Just A Slave To Rock ‘N Roll". Je v roce 2017 stále možné být otrokem rock 'n' rollu?

Rock 'n' roll rozhodně neumřel. Není to éra, ale životný styl. Nepředstavuju si pod tím jen alkohol a drogy, ale taky odvahu jít si svou vlastní cestou a nenásledovat slepě ostatní. Člověk by měl dělat to, co ho baví, a ne se přizpůsobovat.

Za dobu vašeho působení se tvář hudebního průmyslu dost změnila. Do popředí se derou streamovací služby. Je to pro vás těžší a těžší?

Těžší je si hudbou vydělat. Internet usnadňuje kontakt s fanoušky a jejich dosažení. Největším negativem, které jsem zaznamenal, je, že lidi si přestali hudbu kupovat. Rádi se potom ohánějí otřepanými frázemi a říkají hudebníkům, že by přece měli dělat hudbu z lásky k ní. To je pěkné, ale na druhou stranu máme rodiny, děti, všichni musíme platit za jídlo. Nehledě na to, kolik peněz člověk vrazí do nahrávání desky. Fanoušci vám říkají, ať se nerozčilujete a děláte hudbu z lásky, ale pak se durdí, že se nedostaneme do jejich země. Je to začarovaný kruh. Lidi by se měli snažit podpořit jejich oblíbenou kapelu, co jen to jde. A tím nemyslím jen streamovat jejich hudbu. Kupte si jejich CD nebo merch.

Danny právě vydal country-bluesové album, které by se od vašeho žánru nemohlo lišit víc. Přemýšlíte i vy ostatní o sólových projektech?

Stoprocentně. Mám milion vlastních nápadů, ale Asking Alexandria pro mě byla vždycky prioritou. Vlastní hudbu bych chtěl ale vydat co nejdřív.

Když je řeč o nové hudbě, Danny naznačil na Instagramu, že se možná brzy dočkáme něčeho nového.

Nové skladby určitě vydáme, tenhle rok plánujeme novou desku.

V pražském Foru Karlín se budete o pódium dělit s Parkway Drive a Stick To Your Guns. Zahráli jste si už někdy dohromady?

Na festivalech se pravidelně potkáváme. Stick To Your Guns známe už několik let a společně jsme si už zahráli, takže je na co se těšit.

Kromě hudby sis založil kanál na YouTube, kde si vedeš otcovský video deník. Dočkáme se u tebe i kariéry YouTubera?

Hudbu miluju, tu věc na YouTube dělám jen pro zábavu. Rád se dívám na dokumenty a dřív jsem sledoval Osbornovy a děsně mě bavilo se na takovou show dívat. Říkal jsem si, že pro fanoušky by mohlo být fajn nahlédnout na pár minut do mého života a vidět zase jinou stránku, než kterou zažijí na koncertech. Snažím se ale nepublikovat nic, co by příliš zasahovalo do soukromí mé rodiny.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY