Pop stagnuje, do britské singlové desítky se Ed Sheeran vešel devětkrát

13.03.2017 17:38 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Nejrychleji prodávané mužské album v historii a šestnáct příček v top dvacítce. Pro mnohé smrt hitparád, pro Sheerana poměrně slušný úvod. Na začátku března uspěl s debutem Sheeranův parťák z BRIT Awards Stormzy v těsném souboji s Rag’n’Bone Manem, tento týden by však stav v hitparádě nemohl být jednoznačnější.
ed sheeran
© facebook interpreta
SINGLY - Na Stormzyho by však byla v záplavě Sheeranovy modré rozhodně škoda zapomenout. Jeho deska "Gang Signs & Prayers" totiž na začátku března překonala rekord Drakea i Justina Biebera v počtu přehrání za první týden, ačkoliv Bieber je stále nositelem rekordu za nejvíce týdenních streamů. Průlom je to nejen pro samotného rappera, ale především pro grime scénu.

Od 10. března nicméně započalo kralování britského písničkáře. Vedoucí singl "Shape Of You", který Sheeran vydal v lednu, zůstává na první příčce a vyšplhal se v kombinovaných prodejích na 141 tisíc. Horní pětku pak na druhém místě doplňuje "Galway Girl", následovaná domáckou "Castle On The Hill", k prvnímu tanci novomanželů vybízející "Perfect" a "New Man". Zatímco Stormzy, Katy Perry i Rag'n'Bone Man pod přívalem novinek desítku opustili, společný projekt The Chainsmokers a Coldplay jako jediný samovládu Sheerana ustál.

Superlativy se to kolem šestadvacetiletého miláčka publika bude nadále jen hemžit, dodejme tedy jen, že se také stal prvním interpretem, jehož kompletní album, v deluxe verzi tvořené šestnácti skladbami, se objevilo v horní dvacítce. Značnou měrou k tomu samozřejmě přispívá repetice spjatá se streamovacími službami. O tom, zda jsou popové hitparády mrtvé a zda ve prospěch rozmanitosti dojde v souvislosti s prodeji a streamování ke změnám, se prozatím jen spekuluje.

Lorde se svým comebackem v podobě devadesátkové roztančenosti "Green Light" vstupuje do žebříčku na místě dvacátém osmém, na sedmdesátce se usídlili Coldplay s baladickou ochutnávkou "Hypnotised" z chystaného, tentokrát už možná doopravdy rozlučkového alba.

    Top 10 - singly:
  1. Ed Sheeran - Shape Of You
  2. N Ed Sheeran - Galway Girl
  3. Ed Sheeran - Castle On The Hill
  4. N Ed Sheeran - Perfect
  5. N Ed Sheeran - New Man
  6. N Ed Sheeran - Happier
  7. The Chainsmokers & Coldplay - Something Just Like This
  8. N Ed Sheeran - Dive
  9. N Ed Sheeran - Supermarket Flowers
  10. N Ed Sheeran - What Do I Know

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Ed Sheeran - Divide
© facebook interpreta
DESKY - V rozhovoru pro Official Charts si minulý týden Stormzy mimo jiné zahrál i na věštce a předpověděl, že s "Divide" se Ed Sheeran vyšplhá minimálně na 700 tisíc prodaných kopií. Rapper tak nemá cit jen pro hudbu, ale také statistiku. Desky "÷" se v jejím prvním týdnu prodalo 672 tisíc, což z Brita udělalo třetího nejprodávanějšího umělce všech dob hned po Adele a Oasis. Kromě překonání Stormzyho rekordu z předcházejícího týdne se mu také podařilo prodat více vinylů než komukoliv jinému za posledních dvacet let.

Čerstvý držitel ceny BRIT Awards Rag'n'Bone Man zůstává na místě druhém, následován Stormzym, jenž byl nucen předat vládnoucí žezlo. Horní pětku uzavírají další Sheeranovy matematické symboly vezoucí se na úspěchu nejnovější desky. Novinkami jsou na šestce "Windy City" bluegrassové Američanky Alison Krauss a na sedmičce "Home", třetí album muzikálového tělesa Colabros zrozeného v soutěži Britain's Got Talent.

Nejlepší desítku opustil soundtrack k cenami ověnčenému a do oscarového trapasu zataženému "La La Landu". Britská dvojka Sleaford Mods startuje s deskou "English Tapas" na dvanácté příčce, do horních patnácti se vešla i americká indie partička Grandaddy s novinkou "Last Place".

    Top 10 - alba:
  1. N Ed Sheeran - Divide
  2. Rag'n'Bone Man - Human
  3. Stormzy - Gang Signs & Prayer
  4. Ed Sheeran - x
  5. Ed Sheeran - +
  6. N Alison Krauss - Windy City
  7. N Collabro - Home
  8. Little Mix - Glory Days
  9. Weeknd - Starboy
  10. ▼ Různí - Trolls (soundtrack)

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY