Zemřel bubeník Jamese Browna Clyde Stubblefield, muž, který stvořil nejslavnější hiphopový break

20.02.2017 08:12 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Clyde Stubblefield, nejfunkovější ze všech funkových bubeníků, zemřel ve věku 73 let na selhání jater. V sobotu 18. února tuto smutnou zprávu oznámila Stubblefieldova manželka Jody Hannon.

Stubblefield byl v letech 1965 až 1971 členem doprovodné kapely Jamese Browna a podílel se na například na albech "Cold Sweat" a "Sex Machine". Jeho bubenické mistrovství můžeme obdivovat v Brownových skladbách jako "I Got The Feeling", "Cold Sweat" nebo "Say It Loud - I'm Black and I'm Proud".

Stubblefield se však zapsal do dějin hudby také nahrávkou "Funky Drummer". Dvacetivteřinový break, který v této skladbě najdeme (ve videu níže cca v čase 5:33), se stal jedním z nejčastěji využívaných samplů v nespočetném množství hiphopových tracků. Úryvek posloužil jako rytmický podklad pro skladby Public Enemy ("Fight The Power"), N.W.A. ("Fuck Tha Police"), Run DMC ("Run's House") nebo Beastie Boys ("Shadrach"). Celkem najdeme více než tisíc skladeb, na které se Clyde Stubblefield de facto probubnoval. A to mu zajišťuje hudební nesmrtelnost.

Kromě James Browna spolupracoval také s kytaristou Chrisem Platem, klávesistou Stevem Skaggsem nebo jazzovým zpěvákem Randym Sabienem. Pod svým vlastním jménem vydal trojici desek - "The Revenge Of The Funky Drummer" v roce 1997, "The Original Funky Drummer Breakbeat Album" (2002) a "The Original" (2003).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY