Nové desky 5/2017

08.02.2017 08:53 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Hudební novinky vedle živáků Mumford & Sons, Brada Paisleyho a nového alba Elbow obsadili spíše méně známí muzikanti, kteří ale většinou zajímavě míchají styly. Patří mezi ně například Angličan Sampha, americké duo Johnnyswim, holandští Bruut! či rockeři Cloud Nothings. Velké překvapení připravila Vypsaná fiXa, která nečekaně vydala osmou studiovku.
Pokud se v pondělí 6. února vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Mumford & Sons - Live In South Africa: Dust And Thunder (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk rock

Mumford & Sons - Live In South Africa: Dust And Thunder
Po živácích z Anglie a Spojených států si britští Mumford & Sons vybrali pro natočení záznamu koncertu z turné k albu "Wilder Mind" stát poněkud exotičtější. Jak už název "Live In South Africa" napovídá, rozhodli se navázat na loňské EP "Johannesburg" a na DVD a Blu-Ray vydávají koncert z jihoafrické Pretorie, kde je přivítalo padesát tisíc diváků. Na pódiu je tehdy doplnili i afričtí muzikanti, jako třeba Senegalec Baaba Maal, či jihoafrická skupina Beatenberg. Vše se natáčelo v rozlišení 4K a výsledek můžete částečně okusit na webu kapely. K dispozici navíc bude i deluxe edice, která k DVD, respektive Blu-Ray disku přidá ještě dokument "We Wrote This Yesterday", audio sestřih koncertu na CD a také bohatý dvacetistránkový booklet.


Elbow - Little Fictions (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock / progresivní rock

Elbow - Little Fictions
události posledních let vývoj formace Elbow značně poznamenaly: Zpěvák Guy Garvey se oženil a bubeník Richard Jupp se po pětadvaceti letech rozhodl kapelu opustit. A právě díky těmto událostem, které spustily další vlny změn, díky kterým se do Elbow dostal nový závan invence. Můžete se tak těšit na bohaté piano party, nápadité riffy a témata, která korespondují se současným děním. Ukázku najdete na oficiálních stránkách kapely.


Sampha - Process (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní r'n'b / neo-soul

Sampha - Process
Sampha Sisay zkráceně pouze Sampha zaujal britské hudební kritiky už před více jak dvěma roky, kdy jej zařadili na čtvrté místo Sound Of 2014. Zaujal je spoluprací se SBTRKT, Jessie Ware, Drakem, Kanye Westem, Solange, či Katy B a také dvojicí EP. Od té doby se čeká na jeho debutové album, které se konečně dostává na trh. Sampha ho pojmenoval "Process" a desítku písní, které pro něj nahrál, si i sám složil a produkoval. Dle prvních kritik lze říct, že čekání se vyplatilo. Drtivá většina novinářů jeho propojení neo-soulu a r'n'b s electronicou vítá s nadšením, takže se jeho hodnocení na Metacritics dotýká devadesáti procent. Jakým způsobem bude působit na vás, zjišťujte kupříkladu na jeho YouTube.com profilu.


Vypsaná fiXa - VF 2017
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock / pop rock

Vypsaná fiXa - VF 2017
Přišlo to jako blesk z čistého nebe, nikdo to nečekal: Osmá studiovka populární formace Vypsaná fiXa. Formace na desce dlouho pracovala sa výsledkem jejich snažení je dvanáct nových skladeb, které se natáčely v průběhu posledních měsíců na pěti různých místech za pomoci producenta Ondřeje Ježka. Pardubická čtveřice dokázala udržet fanoušky napnuté až do poslední chvíle a název alba přece jen neodtajila. Zkratku VNH avizovala sice již dopředu. ale ta znamenala pouze datum vydání - tedy Vychází na Hromnice. Deska bude dostupná v několika verzích. Kromě klasického CD formátu je k dostání i v digitální verzi přímo na stránkách kapely (ty jsou ovšem v průběhu dne většinou nedostupné), případně je prozatím i k poslechu zdarma na oficiálním účtu Vypsané fiXy na YouTube. V průběhu příštích týdnů vyjde i na vinylu. CD budou k zakoupení již dnes při oslavném koncertu na Animalfestu v Pardubicích. Jedním z překvapení je, že na novince nakonec chybí skladba "Trpaslík", kterou fiXa vypustila loni na podzim a doprovodila ji i videoklipem. Ten najdete na YouTube.com.


Brad Paisley - Life Amplified World Tour (Live From WVU) (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country

Brad Paisley - Life Amplified World Tour (Live From WVU)
Ačkoli americký country zpěvák Brad Paisley už dokončuje další řadové album, které má pracovní název "Love And War", ještě na sklonku loňského roku stihl vydat živák "Life Amplified World Tour (Live From WVU)", jenž se nyní dostává i do našich obchodů. Na CD, respektive CD a DVD, přináší záznam koncertu, který se odehrál v jeho rodném státě, konkrétně na universitě v Západní Virginii ve městě Morgantown. Dvouhodinovou show pod otevřeným nebem navštívilo přes patnáct tisíc lidí a Paisley jim nabídl hned třiadvacet písniček a jako hosta také Chrise Younga. Vše zaznamenalo dvacet kamer a výslednou podobu pak dostal na starost Daniel E Catullo III, který v minulosti spolupracoval s Rush, Rage Against The Machine a Dave Matthews Band. Malým lákadlem může být trailer na zpěvákově webu.


Tip týdne

Johnnyswim - Georgica Pond (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / soul / blues / pop

Johnnyswim - Georgica Pond
Ačkoli bude duo Johnnyswim pro našince zřejmě neznámým jménem, mají toho za více jak desetiletou kariéru poměrně dost. Amanda Sudano a Abner Ramirez se dali dohromady v Nashvillu a originálním způsobem propojují folk, soul, blues a pop. Dosud vydali tři řadová alba, několik EP a vystoupili v amerických populárních pořadech. Jejich loňské album, které se k nám dostává se zpožděním, dostalo název "Georgica Pond" a obsahuje celkem čtrnáct písniček, včetně coververze "Wicked Game" nebo spolupráce s countryovým zpěvákem Vincem Gillem. Zda vás Johnnyswim zaujmou stejně jako nás, můžete zjišťovat prostřednictvím jejich YouTube.com profilu.


Aida Garifullina - Aida Garifullina (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasický zpěv

Aida Garifullina - Aida Garifullina
Už jen několik málo dní zbývá do doby, kdy v pražském Obecním domě vystoupí ruská sopranistka Aida Garifullina, o které sám Placido Domingo prohlásil, že se jedná o jednu z nejvíce vzrušujících operních div dneška i zítřka. Návštěvníci jejího koncertu by si ovšem měli v předstihu naposlouchat její debutové eponymní album, kam zařadila patnáct árií převážně ruských autorů. V zády se Symfonickým orchestrem ORF Radio Vídeň představí ve svém podání úryvky z děl Rimského-Korsakova, Čajkovského, Rachmaninova, nebo Gounoda. Kompletní seznam skladeb a několik ukázek najdete na stránkách vydavatelství Decca.


Aborym - Shifting.negative (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: extrémní metal

Aborym - Shifting.negative
Legendární italská extrémní metalová formace Aborym připravila zbrusu nové album "Shifting.negative". S novým line-upem vznikala nová nahrávka a nástupce čtyři roky starého díla ve studiích Eastside Sound Studios. Produkci obstaral Marc Urselli, který k desce prozradil: "Aborym znám více než dvacet let a tato nahrávka je podle mého jejich nejupřímnějším počinem. Je to ten typ kapely, který se neustále vyvíjí a nechtějí znít jako většina kapel. Proto jsem moc rád, že jsem mohl být součástí příprav nového alba."


Black Star Riders - Heavy Fire (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: progresivní metal

Black Star Riders - Heavy Fire
Ricky Warwick, Scott Gorham, Damon Johnson, Robert Crane a Jimmy DeGrasso - toto složení tvoří Black Star Riders. Kapela má za sebou obsáhlé turné a nyní představuje své novinkové album "Heavy Fire". Na produkci dohlížel Nick Raskulinecz a spolupráci s ním si muzikanti velice pochvalují: "Je skvělé, že jsme se zase pustili do spolupráce. Po 'The Killer Instinct' jsme připraveni vydat další plnohodnotnou desku, která vás všechny dostane," prozradil Scott Gorham. Ukázku k poslechu najdete na pledgemusic.com.


Frontback - Heart Of Lion (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Textures - Phenotype
Švédská rocková formace Frontback vydává své zbrusu nové řadové album. Deska dostala název "Heart Of A Lion" a koncem loňského roku jí předcházel singl "Dead Man On The Road". Tracklist alba čítá deset písní a ukázku v podobě teaseru najdete na sleazeroxx.com. Na stejné adrese najdete taky další odkaz na video k "Running For Better Days".


Bleeker - Erase You (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: garage rock

Bleeker - Erase You
Kanadskou kapelu Bleeker na začátku loňského roku opustil bubeník Dustin Steinke, když přestoupil k americkým hardrockerům Sixx:A.M., a za několik měsíců odešel i jeho bratr kytarista Dan. Své třetí album "Erase You", respektive páté, pokud budeme počítat i nahrávky pod jménem Bleeker Ridge, tak formace nahrávala už pouze ve třech. Celkem jedenáct písniček v severní Americe vyšlo již koncem října a nyní dorazily i do zbytku světa. Vzhledem k datu vydání už podstatnou část z nich najdete na YouTube.com kanálu labelu Five Seven Music.


Cloud Nothings - Life Without Sound (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: noise rock / indie rock

Cloud Nothings - Life Without Sound
Americká noise rocková parta Cloud Nothings si po předloňském odskočení ke společnému projektu s Waves dala lehké volno a posílená o kytaristu Chrise Browna představuje nyní svoji čtvrtou desku "Life Without Sound". Připravila pro ni celkem devět písniček a jak je u Cloud Nothings zvykem, opět s jiným producentem. Tentokrát výslednou podobu nahrávky určoval John Goodmanson, jehož služeb v minulosti využili například Hanson, Death Cab For Cutie, nebo Nada Surf. První čtyři ochutnávky servíruje čtveřice na svém profilu YouTube.com.


Bruut! - Superjazz (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz rock / latino jazz

Bruut! - Superjazz
Ačkoli by název kapely Bruut! mohl svádět k tomu, že se jedná o metalovou záležitost, holandský kvartet je tomuto stylu na hony vzdálený. Pánové oblékají obleky a jejich doménou je jazz, konkrétně kombinace jazzu, rocku a boogaloo, jež je směsí R&B, soulu, latinskoamerické mamby a kubánského stylu son. Bruut! mají již na svém kontě tři alba a nyní přidávají další s názvem "Superjazz". Seznámit se s nimi můžete prostřednictvím jejich webu, kde mají svá alba k náslechu.


Bash & Pop - Anything Could Happen (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock / rock'n'roll / roots rock

Bash & Pop - Anything Could Happen
Není zrovna obvyklé, aby kapela, která vydala jedno jediné album, se po svém rozpadu opět dala dohromady, a to po dvaadvaceti letech. Přesně to je případ amerických rockerů Bash & Pop, kteří vznikli v roce 1992 a po dvou letech se rozpadli. Letos se na hudební scénu vrátili, ovšem z původní sestavy zbyl pouze kytarista a zpěvák Tommy Stinson, který působil nějaký čas i v Guns N' Roses, The Replacements a v Soul Asylum. Návrat k Bash & Pop má název "Anything Could Happen" a přinese tucet songů na pomezí rocku, rock'n'rollu a roots rocku. Několik jejich ukázek již najdete na YouTube.com.


Sonya Yoncheva - Handel (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasický zpěv

Sonya Yoncheva - Handel
Tento týden se nám do výběru dostaly hned dvě operní divy, jejichž kariéra odstartovala výhrou v soutěži Placida Dominga Operalia. Bulharská sopranistka Sonya Yoncheva zvítězila v roce 2010, zatímco jeji mladší kolegyně Aida Garifullina o tři roky později. Není tedy divu, že Yoncheva má už mírný náskok i co se týče alb. Aktuální novinka "Handel" je již její druhou deskou, pro kterou společně s italským orchestrem Accademia Montis Regalis natočila jedenáct árií George Friderica Handela. Více představuje na svých oficiálních stránkách.


Francesco De Gregori - Sotto il vulcano (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk

Francesco De Gregori - Sotto il vulcano
Italský písničkář Francesco De Gregori působí na hudební scéně již od roku 1972, Bob Dylan ho prohlásil za italského folkového hrdinu a italští novináři mu přezdívají Princ písničkářů. Jestli vám jeho jméno nic neříká, můžete se s ním seznámit prostřednictvím dvoudiskového živáku "Sotto il vulcano", který pořídil, jak název naznačuje, na Sicílii, konkrétně v historickém městě Taormina. Ukázky z něj nabízí německý Amazon.


Dále vychází:

Alexander Krichel - Miroirs - Ravel Piano Works (Sony Music)
Ancestral - Master Of Fate (Mystic Production)
ApRon - Auf Dem Ponyhof (Mystic Production)
Aquaserge - Laisse ça ?tre (Mystic Production)
Art Pepper - West Coast Sessions! Vol.2 (Warner Music)
Aurelio - Darandi (Mystic Production)
Bix Beiderbecke - Bixology 1924 - 1927 (Volume One) (Bertus)
Black Anvil - As Was (Mystic Production)
Borealis - World Of Silence MMXII (Mystic Production)
Brett Ellis - Warriors Before Me (Bertus)
Capella De La Torre - Da Pacem - Echo Der Reformation (Sony Music)
Communions - Blue (Mystic Production)
Dave Hause - Bury Me In Philly (Warner Music)
David Crosby - Silent Harmony (bootleg) (Bertus)
Deep Purple - Time For Bedlam (EP) (Mystic Production)
Deserted Fear - Dead Shores Rising (Mystic Production)
Devil-M - Hollow Earth (Mystic Production)
Elf - Trying To Burn The Sun (EP) (Bertus)
Emperor - Emperor (Universal)
Fight The Fight - Fight The Fight (Mystic Production)
Francesco Grillo - The Four Seasons (Sony Music)
Frank Carter & The Rattlesnakes - Modern Ruin (Mystic Production)
Great Old Ones - EOD (A Tale Of Dark Legacy) (Mystic Production)
Greywind - Afterthoughts (Universal)
Guns N Roses - Live In South America '91-'93 (bootleg) (Bertus)
Habitual Sins - Personal Demons (Mystic Production)
Halestorm - Reanimate 3.0 (EP) (Warner Music)
Helheim - Landawarijar (Mystic Production)
Horisont - About Time (Sony Music)
Chrome Molly - Hoodoo Voodoo (Mystic Production)
Last Autumn's Dream - In Disguise (Bertus)
Leonard Cohen - Memories (bootleg) (Mystic Production)
Magnet - Feel Your Fire (Mystic Production)
Manfred Mann's Earth Band - Bootleg Archives 6-10 (bootleg) (Bertus)
Metallica - Live On Air (Legendary Radio Broadcast) (bootleg) (Mystic Production)
Move - Magnetic Waves Of Sound (The Best Of) (Bertus)
Muna - About U (singl) (Sony Music)
Nabrone - Oscillation (Mystic Production)
Psychedelic Witchcraft - Magick Rites And Spells (Mystic Production)
Quartonal - Everytime (Sony Music)
Rush - Live On Air (Legendary Radio Broadcast) (bootleg) (Mystic Production)
Různí - Cool Ice Hits 2017 (Universal)
Sepultura - Roadrunner Albums (Warner Music)
Smash Into Pieces - Rise & Shine (Bertus)
Steve Goodman - Sticks And Stones (bootleg) (Mystic Production)
Throwing Snow - Embers (Mystic Production)
UnderViewer - Wonders & Monsters (Bertus)
Vipassi - Sunyata (Mystic Production)
Visage - Wild Life (The Best Of Extended Versions And Remixes 1978 To 2015) (Bertus)
Vitalic - Voyager (Universal)
Wars - We Are Islands, After All (Universal)
Whyte Horses - Perform Pop Or Not (Bertus)

Vychází na vinylu:
ApRon - Auf Dem Ponyhof (Mystic Production)
Aquaserge - Laisse ça ?tre (Mystic Production)
Bash & Pop - Anything Could Happen (Mystic Production)
Black Anvil - As Was (Mystic Production)
Black Star Riders - Heavy Fire (Mystic Production)
Bruut! - Superjazz (Bertus)
Cloud Nothings - Life Without Sound (Mystic Production)
Communions - Blue (Mystic Production)
Dave Hause - Bury Me In Philly (Warner Music)
Deserted Fear - Dead Shores Rising (Mystic Production)
Elbow - Little Fictions (Universal)
Emperor - Anthems To The Welkin At (Universal)
Fight The Fight - Fight The Fight (Mystic Production)
Frank Carter & The Rattlesnakes - Modern Ruin (Mystic Production)
Great Old Ones - EOD (A Tale Of Dark Legacy) (Mystic Production)
Greywind - Afterthoughts (Universal)
Haken - Aquarius (Re-Issue 2017) (Sony Music)
Haken - Visions (Re-Issue 2017) (Sony Music)
Horisont - About Time (Sony Music)
Johnnyswim - Georgica Pond (Warner Music)
Judas Priest - Turbo 30 (Remastered 30Th Anniversary Edition) (Sony Music)
Magnet - Feel Your Fire (Mystic Production)
Modern Talking - Ready For The Mix (Bertus)
Psychedelic Witchcraft - Magick Rites And Spells (Mystic Production)
Sampha - Process (Bertus)
Sepultura - Roadrunner Albums (Warner Music)
Soen - Lykaia (Warner Music)
Stevie Ray Vaughan - Texas Flood (Sony Music)
T.S.O.L. - The Trigger Complex (Warner Music)
The Alan Parsons Project - I Robot (Sony Music)
Train - A Girl A Bottle A Boat (Sony Music)
Vipassi - Sunyata (Mystic Production)
Visage - Wild Life (The Best Of Extended Versions And Remixes 1978 To 2015) (Bertus)
White Buffalo - Once Upon A Time In The West (Mystic Production)
Whyte Horses - Perform Pop Or Not (Bertus)

Reedice:
Agnostic Front - Warriors / My Life My Way (Mystic Production)
Bob Young - Back In Quo Country (Expanded Edition) (Bertus)
Elf - Carolina County Ball (Bertus)
Fairground Attraction - The First Of A Million Kisses (Deluxe Edition) (Bertus)
Gotthard - Firebirth / Need To Believe (Mystic Production)
Gotthard - Lipservice / Domino Effect (Mystic Production)
Haken - Aquarius (Re-Issue 2017) (Sony Music)
Haken - Visions (Re-Issue 2017) (Sony Music)
Chicago - Chicago 2 (Steven Wilson Remix) (Warner Music)
Jermaine Stewart - Say It Again (Expanded Edition) (Bertus)
Klaus Schulze - Androgyn (Mystic Production)
Klaus Schulze - Ballett 1 & 2 (Mystic Production)
Klaus Schulze - Body Love 2 (Mystic Production)
Modern Talking - Modern Talking: Ready For The Mix (Sony Music)
Uriah Heep - Words In The Distance (Bertus)
White Buffalo - Once Upon A Time In The West (Mystic Production)
Wilson Phillips - Wilson Phillips (Deluxe Edition) (Bertus)
Yazz - Wanted (Deluxe Edition) (Bertus)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY