Nové desky 4/2017

30.01.2017 14:43 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Vskutku pestrý žánrový výběr tohoto týdne přinese neopsychedelii s The Flaming Lips, blues Johna Mayalla, popové Train, současnou urban music Kehlani, glam rock Foxygen, trip hop Bonoba nebo soundtrack k "T2 Trainspotting". Naším tipem je společná deska Chrise Thilea a Brada Mehldaua. Pro rockery máme novinku AFI, živák Marillion nebo studiovku metalové kapely Xandria.
Pokud se v pondělí 30. ledna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

The Flaming Lips - Oczy Mlody (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: neo-psychedelia / experimentální rock / dream pop

The Flaming Lips - Oczy Mlody
Americká parta The Flaming Lips se po předloňském odskočení k Miley Cyrus a její desce "Miley Cyrus & Her Dead Petz" opět vrátila k vlastním aktivitám a vydává album "Oczy Mlody". Pro něj přichystali celkem dvanáct skladeb, v nichž opět nemůže chybět zmíněná kolegyně, k níž se přidal i Reggie Watts. Sami členové kapely se chtěli s touto nahrávkou vrátit na přelom tisíciletí, tedy k popověji laděným albům "The Soft Bulletin" a "Yoshimi Battles The Pink Robots" s ambientním nádechem poslední nahrávky "The Terror". Pomáhal jim s tím osvědčený producent Dave Fridmann a částečně i manažer Scott Booker. Zda se záměr povedl, můžete zjišťovat prostřednictvím prvních singlů na YouTube.com profilu kapely.


Tip týdne

Chris Thile & Brad Mehldau - Chris Thile & Brad Mehldau (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / roots music / bluegrass

Chris Thile & Brad Mehldau - Chris Thile & Brad Mehldau
Už v listopadu 2014, kdy se u nás v rámci festivalu Struny podzimu zastavili jazzový klavírista Brad Mehldau a bluegrassový mandolinista Chris Thile, se šuškalo něco o tom, že spolu chystají společné album. Jejich kalendáře se ale podařilo sladit až o rok později, kdy se na přelomu roku 2015 a 2016 sešli v newyorských Avatar Studios, aby nahráli eponymní debut, který nám nyní představují. Podobně jako jejich koncerty i "Chris Thile & Brad Mehldau" obsahuje mix původních skladeb obou muzikantů a interpretaci převzatých písní. Těmi jsou například Dylanova "Don't Think Twice It's Alright", "Marcie" Joni Mitchell, "Scarlet Town" Gillian Welch, "I Cover The Waterfront" Sarah Vaughan, či kompozice irského skladatele Ruaidria Dálla Ó Catháina. Vzhledem k délce deseti skladeb je album rozdělené na dva disky. Jejich ukázky uslyšíte na webu vydavatelství Nonesuch a my pouze dodáme, že bude k dispozici i verze na vinylu doplněná o coveverzi "Fast As You Can" Fiony Apple.


John Mayall - Talk About That (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: blues

John Mayall - Talk About That
Fanoušci anglického bluesového kytaristy Johna Mayalla se už určitě těší na jeho březnový koncert v pražské Arše, ale ještě před tím by měli naposlouchat jeho nové album "Talk About That". Nahrávalo se ve studiu House of Blues v Encinu v Kalifornii a obsahuje osm originálních skladeb plus tři převzaté skladby od Bettye Crutcher, Jimmyho Rogerse, Jerryho Lynna Williamse. Vedle kytaristy Rockyho Athase, baskytaristy Grega Rzaba, bubeníka Jaye Davenporta a samotného Mayalla, který se postaral o zpěv, klávesy, harmoniku a kytaru, se na albu objeví i tříčlenná dechová sekce a především kytarista Joe Walsh. Produkce se společně s Mayallem ujal prezident Forty Below Records Eric Corne, který byl zároveň zvukovým inženýrem a desku míchal. První ukázku sdílel muzikant na svém facebookovém profilu.


AFI - The Blood Album (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock / metal

AFI - The Blood Album
Americká rocková formace AFI připravila své již desáté studiové album. Nahrávka se pyšní stejnojmenným titulem a dodatkem "The Blood Album". Nahrávku produkoval kytarista formace Jade Puget za pomoci Matta Hydea z Deftones a aspiruje na úspěch předešlého díla "Burials" z roku 2013. Někteří recenzenti se ale k desce staví možná až příliš kriticky: Třeba redaktor na Consequence Of Sound dal desce slabé průměrné hodnocení a podle něj nebude deska nijak zásadní ani v historii kapely. Posuďte ale sami a poslechněte si ukázky nového díla na Amazonu.


Train - a girl a bottle a boat (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Train - a girl a bottle a boat
Trojnásobní držitelé ceny Grammy, sanfranciská kapela Train, se po vánoční odbočce a předělávce kompletního alba "Led Zeppelin II" opět vrátila k vlastní tvorbě a vydává desku s číslem deset nazvanou "a girl a bottle a boat". Ačkoli na ni pracovali se stejným producentským a autorským týmem, jehož součástí byli Espen Lind, Eg White, Greg Kurstin, nebo Butch Walker, výrazně změnili styl. Jedenáctku písniček nasměřovali již zcela jednoznačně k popu a stejně jako v případě předchůdců si i tentokrát přizvali do studia jednoho hosta, kterým je americká zpěvačka Priscilla Renea. Prvním reprezentantem na jejich VEVU je singl "Play That Song".


Grave Digger - Healed By Metal (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal

Grave Digger - Healed By Metal
Kultovní německá metalová formace Grave Digger přichází na trh s novou deskou. Jejich "Healed By Metal" obsahuje deset kousků, které v digipacku doplňují další dva kousky. Jednou z nových písní je i "Call To War", ke které vám nabízíme k poslechu i lyric video. Případně si můžete vychutnat i klip k titulní písni. O svůj názor se s námi nezapomeňte podělit v komentářích pod článkem.


Kehlani - Sweetsexysavage (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: r'n'b / urban contemporary

Kehlani - Sweetsexysavage
Americkou zpěvačku Kehlani mohli fanoušci poprvé zaregistrovat v šesté řadě reality show America's Got Talent, kde skončila společně se skupinou PopLyfe na třetím místě. Už tehdy ale zbytek značně převyšovala, a tak se vydala na sólovou dráhu. Ta se již od začátku vyvíjí velmi úspěšně. Její druhý mixtape "You Should Be Here" byl loni nominovaný na Grammy a zpěvačce přinesla spolupráci s interprety, jako jsou ZYAN, Chance The Rapper, Belly, Justin Bieber, nebo G-Eazy. Není divu, že vydání jejího debutu "Sweetsexysavage" je velmi očekávanou událostí. Připravila pro něj hned sedmnáct skladeb, které v deluxe edici rozšířila o další dvě. Řada z nich dvě už má svá videa na jejím YouTube.com profilu.


Marillion - Marbles In The Park (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: progresivní rock

Marillion - Marbles In The Park
od roku 2002 Marillion pravidelně vítají své fanoušky ve dvouletých intervalech na neobyčejné akci:Jde o tzv. "Marillion" weekend. Během třech večerů se fanoušci kultovní formace mohou ještě o něco hlouběji ponořit do světa Marillion a užít si tři různá vystoupení kapely, která kopírují tracklist nahrávky od začátku až do konce. V roce 2015 se taková akce konala v nizozemském městě Port Zélande a na místě Center Parcs. Jednoho sobotního večera tak zazněla celá nahrávka "Marbles" a záznam z nebývalé show si nyní můžete ochutnat na dvou CD, DVD a Blu-ray disku. Ukázky si můžete poslechnout na oficiálních stránkách kapely Marillion.


Max Richter - Three Worlds: Music From Woolf Works (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: současná vážná hudba / minimalismus

Max Richter - Three Worlds: Music From Woolf Works
Německý skladatel trvale žijící v Londýně Max Richter se minulý rok podílel na dvou velmi úspěšných albech - na projektu "SLEEP" a také na soundtracku k filmu "Příchozí". Jeho umělecký přetlak ovšem zdaleka neskončil a hned na začátku roku připravil hudbu pro balet Wayna McGregora "Woolf Works", který je inspirovaný dílem Virginie Woolfové. Album, jež z tohoto díla vzniklo, dostalo název "Three Worlds: Music From Woolf Works" a je rozdělené do tří částí - jednání založených na třech povídkách: "Paní Dallowayová", "Orlando" a "Vlny". Mezi šestnácti položkami alba najdete i tři čtené skladby, které mají na svědomí Gillian Anderson, Sarah Sutcliffe a také samotná autorka. Velmi podrobné představení tohoto díla nabízejí oficiální stránky Deutsche Grammophon.


Xandria - Theater Of Dimensions (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: melodický metal

Xandria - Theater Of Dimensions
Xandria vždy patřila na metalové scéně ke kapelám s obrovským potenciálem. Nyní mají pro své fanoušky novinku s pořadovým číslem sedm a vskutku poetickým názvem: "Theater Of Dimensions". Ve vývoji formace znamená docela zásadní milník, a sice velký kreativní posun kupředu. "Máme za sebou obrovské turné, a právě díky tomu jsme hranice naší hudby přestali tak úponě vnímat. Prostě se už ničeho nebojíme. Najednou nám bylo jasné, kam se chceme dostat a čeho chceme dosáhnout. Proto je naše novinková deska tou nejpestřejší nahrávkou, jakou jsme doposud vydali," stojí v oficiálním prohlášení kapely. Svůj názor si ale udělejte sami po poslechnu ukázek několika písní na xandria.de.


Rick Wakeman - Piano Portraits (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba

Rick Wakeman - Piano Portraits
Jeden z nejslavnějších rockových klavíristů a člen Yes Rick Wakeman, který hrál na řadě slavných nahrávek svých kolegů, se s novým albem "Piano Portraits" vrací zpět na začátek své hudební kariéry, tedy do doby, kdy studoval klasický klavír. V jeho stylu však nenahrál skladby klasických autorů, ale ve svém vlastním aranžmá takto ztvárnil slavné skladby celé hudební historie. Mezi patnácti stopami tak najdeme například "Help!", "Eleanor Rigby", "Stairway To Heaven", "Space Odity", "Life On Mars", "Amazing Grace", "Summertime", či "I'm Not In Love". Prvních pět ukázek a také dokument o vzniku tohoto alba sdílí Wakeman na svém VEVU.


Krokus - Big Rocks (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock

Krokus - Big Rocks
Jestli si vzpomínáte na rockery Gotthard a nadchlo vás jejich poslední album "Silver" vydané v minulém týdnu, pak by vás moli také zajímat jejich krajané z kapely Krokus. Nejde sice tak úplně o typickou studiovou nahrávku, ale i tak stojí "Big Rocks" za zmínku. Jde o tribute album, na kterém vzdávají hudebníci holt prostřednictvím předělávek slavných hitů kapel jako Led Zeppeling, Queen, The Who nebo také třeba The Rolling Stones. Můžete se tak těšit na jejich verze písní jako "My Generation", "Tie Your Mother Down", "Whole Lotta Love", "Quinn The Eskimo" nebo "Born To Be Wild". Na CD najdete celkem čtrnáct písní včetně poslední znovu nahrané verze skladby z jejich repertoáru "Backseat Rock 'N' Roll". Jako první singl zvolila formace kultovní folkrockovou klasiku "The House Of The Rising Sun".


Různí - T2 Trainspotting (soundtrack) (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: různé

Různí - T2 Trainspotting (soundtrack)
V polovině února se do kin dostane pokračování kultovního snímku "Trainspotting". Vzhledem k tomu, jakých úspěchů dosáhl i soundtrack k tomuto snímku, čeká se s napětím, zda si stejně povede i jeho nástupce, který o tři týdny předběhl film. Album "T2 Trainspotting" je opět písničkové a nabídne celkem šestnáct skladeb od Blondie, The Clash, High Contrast, The Prodigy, Queen, Run D.M.C., Underworld, Young Fathers. Wolf Alice, Iggy Popa, The Rubberbandits, Fat White Family a Frankie Goes To Hollywood. Kompletní seznam songů včetně jejich ukázek můžete zkoumat na stránkách německého Amazonu.


Kreator - Gods Of Violence (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: thrash metal

Kreator - Gods Of Violence
Čtrnáctá studiovka kultovní německoé thrashmetalové formace Kreator dostala do kolébky název "Gods Of Violence". První nahrávka kapely po skoro pěti letech přináší posluchačům jedenáct vydatných písní, jelikož zmiňovaná proluka mezi alby je nejdelší v historii formace. A podle recenzí se čekání vyplatilo: "Thrash metal možná vznikl v San Fransciské Bay Area, ale až v Essen byl přivede k dokonalosti," uvedl Fraser Wilson. Studiovka je k dostání také ve verzi s exkluzivním Blu-ray diskem nebo DVD se záznamem show z Wackenu. Tady čeká na posluchače dalších čtrnáct skladeb.


Justin Timberlake - The Book Of Love (soundtrack) (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba

Justin Timberlake - The Book Of Love (soundtrack)
Zatím není jisté, zda snímek "The Book Of Love" o architektovi, který se po smrti manželky spřátelí s mladou dívkou a pomůže jí postavit vor k přeplutí Atlantiku, dostane i do našich kin, avšak soundtrack k němu už můžete koupit. Jedním z důvodu může být i to, že jej má na svědomí Justin Timberlake, kterému vypomohl Mitchell Owens. Nečekejte, ale příval nových písniček. Na album najdete třicet instrumentálních skladeb doplněných titulním songem, který Timberlake nahrál společně s americkou popovou skupinou The Shadowboxers. Ukázky z alba nabízí americký Amazon.


Bonobo - Migration (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electronica / trip hop / acid jazz / chillwave

Bonobo - Migration
Britský muzikant, DJ a producent trvale žijící v americkém Los Angeles Bonobo si po úspěšném albu "The North Borders" vzal na čtyři roky oddech, aby se vrátil s ještě úspěšnější nahrávkou "Migration". Ve zbytku světa jeho dvanáct skladeb, v nichž se jako hosté objevili Rhye, Nicole Miglis, Innov Gnawa a Nick Murphy, vyšlo již před čtrnácti dny. Zatím sklízí veskrze pozitivní recenze a především se albu výborně daří v hitparádách. Zda vás potěší obdobně, zjistíte poslechem několika z nich na Bonobově profilu soundcloud.com.


Foxygen - Hang (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: barokní pop / glam rock

Foxygen - Hang
Už to budou tři roky, co u nás koncertovalo americké glam rockové duo Foxygen. Sam France a Jonathan Rado u nás tehdy představili CD "...And Star Power" a od té doby se čekalo na jeho následovníka. Toho v podobě novinky "Hang" dodali Foxygen nyní. Osm nových písní, které na něj zařadili, prozatím reprezentuje na jejich VEVU první singl "Follow Your Leader".


Ronnie Baker Brooks - Times Have Changed (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: blues

Ronnie Baker Brooks - Times Have Changed
John Mayall není tentokrát jediným bluesmanem, kterého vám představíme. Tím dalším je padesátiletý kytarista a zpěvák z Chicaga Ronnie Baker Brooks, který se po posledním albu "The Torch" odmlčel na dlouhých jedenáct let. Jeho comebackem je nahrávka "Time Have Changed". Pro její nahrání si pozval do studia spoustu hostů, mezi nimiž jsou jeho otec Lonnie Brooks, "Big Head" Todd Mohr, Bobby ‘Blue’ Bland, Steve Cropper, Angie Stone, Eddie Willis, Al Kapone, Felix Cavaliere a Lee Roy Parnell. První dvě písničky z celkem jedenácti skladeb sdílí na svém webu.


Různí - The Space Between Us (soundtrack) (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba

Různí - The Space Between Us (soundtrack)
Třetím filmem, jehož soundtrack si tento týden představíme, je sci-fi "The Space Between Us". Vypráví o chlapci, který se jako první člověk narodí na Marsu, a ve svých šestnácti letech se vrací zpět na Zemi, kde vědci odhalí, že jeho orgány nejsou přizpůsobené zemské atmosféře. Hudbu k tomuto snímku napsal Andrew Lockington ("San Andreas", "Journey 2"), ovšem jeho skladby zabraly jen část soundtracku. Zbytek obstarali Ingrid Michaelson, Crystal Fighters, Borns, nebo James Bay. Jejich ukázky nabídne německý Amazon.


V krátkosti - Philip Glass

Poslední lednový den slavný americký skladatel Philip Glass oslaví osmdesáté narozeniny, a tak není divu, že hned dva muzikanti vydávají alba s jeho hudbou:

  • Prvním z nich je islandský klavírista Víkingur Ólafsson s albem "Piano Works", pro které nahrál jedenáct klavírních etud a dvě podoby úvodu z Glassova komorního díla "Glassworks".
  • Druhým muzikantem, který lovil v Glassově tvorbě, je australská saxofonistka Amy Dickson s albem jednoduše nazvaným "Glass". K tomuto skladateli se vrací po osmi letech a tentokrát vybrala a přearanžovala "Sonáty pro housle a piano: Movement" a "Koncert pro housle a orchestr: Crotchet", k nimž přihodila ještě dvě skladby ze soundtracku k filmu "Hodiny".


Dále vychází:

Amaral - Nocturnal (Sony Music)
Arcade Fire - The Reflektor Tapes/Live.. (DVD) (Universal)
Arturo Toscanini - Arturo Toscanini - The Essential Recordings (Sony Music)
Austra - Future Politics (Bertus)
Betraying The Martyrs - The Resilient (Warner Music)
Brutality - Sea Of Ignorance (Mystic Production)
Call It Off - Abandoned (Bertus)
Darkend - The Canticle Of Shadows (Mystic Production)
Deserted Fear - Dead Shores Rising (Sony Music)
Drip - The Haunting Fear Of Inevitability (Mystic Production)
Dryjacket - For Posterity (Mystic Production)
Emptiness - Not For Music (Mystic Production)
Emptyset - Borders (Mystic Production)
Gustavo Dudamel & Wiener Philharmoniker - New Year's Concert 2017 (DVD) (Sony Music)
Gustavo Dudamel & Wiener Philharmoniker - New Year's Concert 2017 (BluRay) (Sony Music)
Horse Thief - Trials & Truths (Mystic Production)
Cherry Glazerr - Apocalipstick (Mystic Production)
Jacle Bow - What's All The Mumble About (Warner Music)
John Paesano - Same Kind Of Different As Me (soundtrack) (Sony Music)
Kammerorchester Basel - Bologna 1666 (Sony Music)
Magnum - The Valley Of Tears (The Ballads) (Mystic Production)
Marconi Union - Tokyo + (Bertus)
Maurizio Pollini - Chopin-Late Works Op.59-64 (Universal)
Max Graham - Cycles 8 (Bertus)
Mono Inc - Together Till The End (Mystic Production)
Mumford & Sons - The Reflektor Tapes/Live.. (BluRay) (Universal)
Murder Of My Sweet - Echoes Of The Aftermath (Mystic Production)
Once Human - Evolution (Mystic Production)
Marcelo Zarvos - Fences (soundtrack) (Bertus)
Powerwolf - Blessed & Possessed (Tour Edition) (Mystic Production)
Pride Of Lions - Fearless (Mystic Production)
Rimfrost - Rimfrost (Mystic Production)
Rude - Remnants ... (Mystic Production)
Různí - Taneční liga 186 (Universal)
Různí - WOW Gospel 2017 (Sony Music)
Sacred Paws - Strike A Match (Mystic Production)
Sepultura - Complete Album Box (Warner Music)
Smash Into Pieces - Rise And Shine (Sony Music)
Sohn - Rennen (Bertus)
Stephen Pearcy - Smash (Mystic Production)
Stortregn - Singularity (Mystic Production)
Wound - Engrained (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
Aaron Keylock - Cut Against The Grain (Bertus)
AFI - The Blood Album (Universal)
Austra - Future Politics (Bertus)
Bob Dylan - Bob Dylan: The Bootleg Series, Vols. 1-3 (Sony Music)
Bonobo - Migration (Bertus)
Call It Off - Abandoned (Bertus)
Deserted Fear - Dead Shores Rising (Sony Music)
Drip - The Haunting Fear Of Inevitability (Mystic Production)
Emptiness - Not For Music (Mystic Production)
Emptyset - Borders (Mystic Production)
Flaming Lips - Oczy Mlody (Mystic Production)
Foxygen - Hang (Mystic Production)
Horse Thief - Trials & Truths (Mystic Production)
Cherry Glazerr - Apocalipstick (Mystic Production)
Chris Thile & Brad Mehldau - Chris Thile & Brad Mehldau (Warner Music)
Jack Russells Great White - He Saw It Coming (Mystic Production)
Kreator - Gods Of Violence (Mystic Production)
Krokus - Big Rocks (Sony Music)
Leprous - Bilateral (LP Re-Issue 2017) (Sony Music)
Lucie - In The Sky (Universal)
Lucie - Lucie (Universal)
Pride Of Lions - Fearless (Mystic Production)
Rick Wakeman - Piano Portraits (Bertus)
Richard Muller - A Hoste (Universal)
Ronnie Baker Brooks - Times Have Changed (Bertus)
Rude - Remnants ... (Mystic Production)
Sacred Paws - Strike A Match (Mystic Production)
Sohn - Rennen (Bertus)
Stephen Pearcy - Smash (Mystic Production)
Train - A Girl A Bottle A Boat (Bertus)
Wound - Engrained (Mystic Production)

Reedice:
Angra - 5 Original Albums (Mystic Production)
Anvil - 5 Original Albums (Mystic Production)
Blonde On Blonde - Rebirth (Expanded Edition) (Bertus)
Freedom Call - 5 Original Albums (Mystic Production)
Puhdys - Das 3000. Konzert (Sony Music)
Puhdys - Live im Friedrichstadtpalast (Sony Music)
Puhdys - Live In Sachsen (Sony Music)
Virgin Steele - 5 Original Albums (Mystic Production)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY