Český rapper Jackpot spáchal sebevraždu

12.01.2017 08:12 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Ve středu 11. ledna zemřela přední postava soudobého tuzemského klubového hip hopu, rapper Jackpot. Dle důvěryhodných - oficiálně ovšem nepotvrzených - zdrojů se ikonická tvář pražské (t)rapové formace YZO Empire oběsila.

Své poslední plnohodnotné studiové sólové album vydal Jackpot aka JCKPT pod názvem "Noční podnik" již před třemi lety. Autorskou tvorbu, jež kromě seberealizace v tomto případě též neodmyslitelně sloužila jako art-terapie, charakterizovaly především hloubavé, (de)motivační texty s důrazem kladeným na osobní témata. Nejvýraznějším počinem umělecké kariéry pak zůstane samotné působení v YZO uskupení, kdy společně s Logicem a Gumbgu tvořil pomyslný vůdčí trojzubec, jemuž se však nyní nešťastně a poněkud předčasně odlomil hrot. V minulosti Jackpot dlouhodobě spolupracoval s Marpem, vystupoval také s Wichem, Nironicem nebo PSH.

Optikou rodiny a přátel se pochopitelně jedná o bolestivou ztrátu bližního a nepochopitelnou lidskou tragédii. Pro zdánlivě nezúčastněné zase odešel na věčnost hiphopový rock'n'rolla, jemuž večírky moderovával Vilém Čok, aby v klipech, samozřejmě kromě spoře oděných modelingových děv, účinkoval mimo jiné i legendární kickboxer Ondřej "Spejbl" Hutník.

V širším konrextu, při pokřivení hledí do sociální a kulturní antropologické roviny, svou smrtí JCKPT notně otřásl základním stavebním pilířem mladé post-naganské, post-penerské generace, která se toho času okolo celé YZO crew formuje. Předsudky stranou, rozhodně se nejedná o okrajovou záležitost, nýbrž o významný subkulturní trend s lifestylovým přesahem, o čemž ostatně svědčí jednak virtuální počty, ty miliony zhlédnutí jednotlivých videí na internetech, jednak reálná čísla, kdy se stovky mladých noc co den oblékají do ulic v designové merch-uniformy, potažmo při koncertech vyprodávají snad všechny myslitelné metropolitní kluby.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY