Leonard Cohen se na "You Want It Darker" rozloučil se světem vskutku mistrně

13.01.2017 10:00 - Aleš Lochman | foto: facebook interpreta

Album "You Want It Darker" vyšlo jako čtrnáctá řadová deska tohoto dvaaosmdesátiletého Kanaďana a oklikou se vrací i k té první, která vyšla téměř před padesáti lety. Leonard Cohen na ní rekapituluje svůj dlouhý život a upřímně se loučí se světem. A svým typickým hlubokým hlasem zpívá ukolébavky spíše sám pro sebe.
9/10

Leonard Cohen - You Want It Darker

Skladby: You Want It Darker, Treaty, On The Level, Leaving The Table, If I Didn't Have Your Love, Traveling Light, It Seemed The Better Way, Steer Your Way, String Reprise / Treaty
Vydáno: 21.10.2016
Celkový čas: 36:09
Vydavatel: Sony Music
Rok 2016 byl rokem velkých odchodů. Za všechny bychom mohli jmenovat Davida Bowieho, který svým posledním albem "Blackstar" zamával světu se svou typickou noblesou a rozloučil se, jak se na umělce tohoto typu sluší a patří. Ze své smrti udělal umělecké dílo, o kterém se mluví ještě teď. A bude se mluvit ještě dlouho poté. Druhým hudebním velikánem, který loni opustil svět, je bezesporu Leonard Cohen. Paralela s Bowiem není náhodná, oba pánové toho mají společného víc, než by se zdálo. Oba po sobě zanechali mistrovské dílo na rozloučenou, oba při tvorbě definitivně posledního materiálu měli na paměti, že si píší testament. Ale každý se s tím popral po svém. Tak, jak se rvali s celý životem.

Hned v úvodní a titulní skladbě Cohen tvrdí "Jsem připraven, pane." A smířenost a připravenost na smrt je znát z každé písně a z každého verše. Leonard Cohen - básník se zde projevuje snad ještě více než dříve. Znám byl pro svou snahu dát si na svých textech co nejvíce záležet a s oblibou vyprávěl, že má rád všechno tak nějak pomalu a na múzy se nesmí tlačit. Proto za padesát let své hudební kariéry nahrál jen čtrnáct studiových alb. Ale vždy se na každý albový zářez vyplatilo počkat. Nejinak je to i v případě poslední řadovky.

Dále třeba v "Leaving The Table" obrazně opouští stůl života, v "If I Didn't Have Your Love" zase vzpomíná na svou lásku. A v "It Seemed The Better Way" se zpovídá ze zklamání z několikaletého pobytu v budhistickém klášteře. Mistr proplouvá celým svým životem s neuvěřitelnou lehkostí a jeho hluboký hlas posluchače provází po všemožných výšinách tohoto světa. Ale ani na chvíli nenudí. Citlivá produkce v rukou jeho syna Adama zase zařídila hudební jednoduchost a přímočarost, a na nahrávce tak nenajdeme nic, co by zbytečně přebývalo. Smyčcové podání skladby "Treaty" v závěru je už vlastně jen sladkou tečkou za výjimečně zdařilým hudebním dílem.

Leonard Cohen posledním albem udělal nezapomenutelnou tečku nejen za svou hudební a spisovatelskou kariérou, ale také za celým svým životem. Nemohl by být spokojenější, album "You Want It Darker" je pomyslným smeknutím klobouku a opuštěním místnosti s hlavou vztyčenou. Děkujeme, Mistře.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY