Cermaque chystá novou desku, předzvěstí je singl "Ortely"

14.12.2016 13:39 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

Básník, režisér a písničkář Jakub Čermák, vystupující jako Cermaque, se chystá na jaře 2017 vypustit do světa svou osmou studiovou desku s názvem "Neboj". Písně na albu reagují na společenský vývoj v Česku i ve světě v posledních letech. Cermaque v nich vypráví o strachu, o zmatení jazyků, o rozdělené společnosti, ale především o naději. První ochutnávkou z chystaného alba je skladba "Ortely", která vznikala ve spolupráci s Ondřejem Slavíkem (Zrní) a Marií Kieslowski.

Jakub Čermák k písni říká: "Podstatnou část textu 'Ortely' jsem napsal vloni jako reakci na vítězství národovecké skupiny Ortel v diváckém hlasování ankety Český Slavík. Vzhledem k tomu, že letos kapela Ortel dopadla ještě lépe, přijde mi symbolicky důležité tuhle píseň vypustit ven. Vnímám jako velmi nebezpečné, že se z rasismu pozvolna stává mainstream a z argumantace založené na strachu a nenávisti standard. Ale především je mi všech zúčastněných líto. Nácků je mi líto, bezdomovců je mi líto i nás havloidů je mi líto. Žijeme společně v komplikovaném světě a je podstatné, abychom komplikované věci co nejpřesněji pojmenovávali a vedli o nich dialog. Ten dialog ale musí být motivován láskou, nadějí a vzájemností - ne přebuzeným strachem, nacionalismem nebo lživou propagandou."

Na albu "Neboj" spolupracovala řada výjimečných tuzemských i zahraničních hostů, např. elektroničtí producenti Aid Kid, Jan Kratochvíl (DVA) či Néro Scartch; švédský multiinstrumentalista a spoluautor většiny aranží Chris Strandh; zpěvačky Iamme Candlewick a Beata Bocek; světově uznávaný izraelský pianista Guy Mintus; a další. Zvuk desky svěřili autoři do rukou vynikajícího českého zvukového producenta Ondřeje Ježka.

Cermaque v roce 2016 vydal zatím poslední album společně se zpěvačkou Iamme Candlewick. Album se jmenuje "Gravitace" a je inspirované jejich společným putováním napříč Evropou. Na albu spolupracovalo několik producentů, jako jsou například Bonus, Martin Kyšperský či Kittchen.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY