Nová verze kultovní Gottovy desky "Vánoce ve zlaté Praze" připomíná pravý smysl svátků

22.12.2016 19:50 - Milan Menčík | foto: Miroslav Tkadlec / musicserver.cz

Vánoce bez Karla Gotta by nebyly tím pravým ořechovým. Za svoji kariéru nastřádal náš nejslavnější tenor dost materiálu týkajícího se nejkrásnějších svátků v roce. "Vánoce ve zlaté Praze" jsou tím nejlepším, co může nabídnout. A letos vyšly ve vyšperkované verzi.
9/10

Karel Gott - Vánoce ve zlaté Praze (reedice 2016)

Skladby: Introdukce - Zní nad Betlémem gloria, Adeste Fideles Pastores, Caro mio ben, Largo, Hurá, alleluja, Tichá noc, Ave verum corpus, The First Noel, Ave Maria, Prophetia gotica, Hajej, můj princi, a spi, Agnus dei
Vydáno: 25.11.2016
Celkový čas: 40:09
Vydavatel: Supraphon
Karel Gott je v České republice už pěkných pár desítek let sázkou na jistotu. Právě u něj se sešlo vše, co zpěvák potřebuje mít. Talent, píle, skvělí autoři i nezbytné štěstí. Jako interpret populární hudby se nemohl příliš dlouho vyhýbat tématu Vánoc, a tak jeho nejkultovnější nahrávka "Vánoce ve zlaté Praze" vyšla už v roce 1969.

Jenže jak skloubit Vánoce a téma narození Krista s tehdejší dobou, kdy se po okupaci pomalu začaly utahovat šrouby normalizace a bolševikovi lezlo křesťanství krkem? Podařilo se najít kompromis.

Album bylo původně natočeno pro německý Polydor, patrně jeho komerční úspěch však zapříčinil, že hlavní domácí vydavatelství Supraphon zatoužilo po podobném díle. Proto Gott dvě německé koledy přetočil do češtiny a německé směsi nahradil anglickou koledou "The First Nöel" a italskou písní z osmnáctého století "Caro Mio Ben".

Nahrávka sice vycházela každý rok, ale nesměla se nikde prezentovat. Původní titulní fotografie musela být na zásah cenzorů přefocena, nic to ale platné nebylo. "Vánoce ve zlaté Praze" se staly nejprodávanějším domácím albem všech dob. V letech 1969-2004 se ho prodalo 560 898 kusů a další více než milion a půl v zahraničí. Důvodem jsou nádherné aranže skladeb, které byly natočeny mezi 14. a 18. zářím 1969 právě v pražském Týnském chrámu. Jedná se o typickou chrámovou hudbu, ke které patří zvuk varhan, komorní orchestr a majestátní sbor pražských madrigalistů, který však Gottovu formu nepřehlušuje.

V dnešním uspěchaném světě dokáže nahrávka přimět člověka zastavit se, zaposlouchat i rozjímat nad smyslem vánočních svátků. Gott se v té době dostával hlasově do toho největšího rozpuku, zněl energicky, přesvědčivě, romanticky a něžně. Přesně tak, jak má na vánoční desce znít. Proto i on sám považuje tuto nahrávku za nejlepší, kterou kdy natočil. Aktuální verze desky obsahuje původní obal, nový zvukový remastering Oldřicha Slezáka a v bookletu mimo texty i obraz Jaromíra Stretti-Zamponiho "Hradčany ve sněhu". Proto by album nemělo chybět ve sbírce žádného z milovníků české populární hudby.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY