Elton John předvedl svůj standard aneb déjà vu po třech letech

27.11.2016 11:39 - Daniel Maršalík | foto: Vojtěch Kubec / musicserver.cz

Po třech letech se do Prahy vrátil Elton John, a i když oba koncerty náležely k různým koncertním šňůrám, byly si až příliš podobné. Obecně lze tak včerejší show v naplněné O2 areně charakterizovat slovy klasický Elton John.

Live: Elton John

místo: O2 arena, Praha
datum: 26. listopadu 2016
setlist: Funeral for a Friend / Love Lies Bleeding, The Bitch Is Back, Beánie and the Jets, I Guess That's Why The Call It the Blues, Daniel, Someone Saved MY Life Tonight, Looping Up, A Good Heart, Philadelphia Freedom, Rocket Man (I Think It's Gong to Be a Long, Long Time), Tiny Dancer, Levon, Goodbye Yellow Brick Road, Have Mercy on the Criminal, Sorry Seems to Be the Hardest Word, Your Song, Burn Down the Mission, Sad Song (Say So Much), Don't Let the Sun Go Down on Me, All the Girls Love Alice, I'm Still Standing, Your Sister Can't Twist (But She Can Rock'n Roll), Saturday Night's Alright for Fighting, Candle in the Wind, Crocodile Rock
Fotogalerie

Elton John, O2 arena, Praha, 27.11.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Angličan s titulem sira vešel na jeviště přesně ve 20 hodin a začal svým typickým otvírákem "Funeral for a Friend / Love Lies Bleeding". Dlouhou stopáž skladby využil zvukař ke své práci, aby vyladil zvuk ve vyprodané O2 aréně k co největší spokojenosti příchozích. První obrovský hit večera "Daniel" byl pátou písní v pořadí. Ty největší šlágry si ale Elton John nechal až na druhou polovinu svého vystoupení. To zahrál "Sorry Seems to Be the Hardest Word" a "Your Song". Překvapivě ještě o něco větší úspěch měla skladba "Don't Let the Sun Go Down on Me". Její provedení se více podobalo verzi zpívané Georgem Michaelem než původnímu Eltonovu podání z roku 1974.

Z letošní desky "Wonderful Crazy Night" zazněly dvě písně - "Looking Up" a "A Good Heart". Nejvíce zářezů (sedm) mělo album "Goodbye Yellow Brick Road" z roku 1973. Eltona doprovázela pětice hudebníků, přičemž bylo patrné, že nejblíže má k hudební legendě kytarista Davey Johnston, který se zpěvákem absolvoval už více než dva tisíce koncertů. Ve skladbě "Levon" získal každý z muzikantů chvíli na své sólo. Sám Elton John se jako až ďábelsky zručný pianista předvedl zejména v předehře "Rocket Man (I Think It's Gong to Be a Long, Long Time)". V březnu zpěvák oslaví už sedmdesáté narozeniny, ale jeho věk nebyl na hře na klavír a na zpěvu vůbec znát, Prahu ohromil svou formou i silným hlasem. Ačkoliv se nachází uprostřed jednoho ze svých největších a nejdéle trvajících světových turné, únava či opotřebování na něm nebylo vůbec znát.

Elton John, O2 arena, Praha, 27.11.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Jak příliš nepřekvapil setlistem, tak ani svou výstřední imagí. Stejně jako před třemi lety i včera jeho oděv zdobily třpytivé flitry. Černý oblek s červenými flitrovými pruhy na rukávech a nohavicích zkombinoval s červenou kravatou a polobotkami. Po celou dobu seděl za černým křídlem a zvedal se pouze, když děkoval publiku. Angličanovy krátké monology měly dvě témata: zaprvé, jak je Praha krásná a je rád, že v ní zpívá, zadruhé: krátké představení písně, kterou zrovna plánuje zahrát.

Čtyři pětiny koncertu se linuly spíš v pomalejším tempu, John pod kotlem zapálil až v samém závěru, kdy nejprve přešel do rytmu disca a následně k rock'n'rollu. Zpomalil až prvním přídavkem "Candle in the Wind", ale hned po něm zase šlápl na plyn v "Crocodile Rock". Velmi sympaticky působilo, když před přídavky, kdy muzikanti skončili v backstagi, zpěvák neodešel a podepisoval se lidem v prvních řadách. Po chvíli se vrátil ke klavíru a spustil sólově píseň věnovanou herečce Marilyn Monroe.

Jedinou větší slabinou koncertu byly projekce odehrávající na velké obrazovce za zády kapely. V lepším případě hudbu doprovodily obrázky planety Země z dálky nebo hvězd. Horší to bylo, když se na projekci rozhořel digitální oheň nebo když se dominantním prvkem stala nejprve statická a později rozpohybovaná šachovnice, u níž bylo vrcholem otáčení černých a bílých políček kolem své osy. Návštěvník koncertu si nejednou musel vybavit šílené spořiče obrazovek počítačů před deseti lety.

Elton John, O2 arena, Praha, 27.11.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Hudebně šlo o velmi konzervativní koncert, kde experimenty neměly co pohledávat. S troškou nadsázky lze napsat, že tento koncert nebyl pro mladé. Elton John ale může říct, že v devětašedesáti zvládl přes dvě hodiny trvající koncert naprosto živě bez pomoci samplů, playbacku a podobných berliček. A kdo dnes ještě toto může říct?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY