Tinashe by mohla být nová Rihanna. Veřejnost ji však zatím přehlíží

09.02.2017 08:30 - Jiří Macenauer | foto: facebook interpreta

Tinashe je další umělkyně, která na svou slávu stále čeká. Tahle r'n'b zpěvačka dala o svém kvalitním hlase vědět už v roce 2014. Následovalo vydání desky a spolupráce s několika hudebními hvězdami. Na konci minulého roku vydala nové album "Nightride", kde své kvality opět potvrdila. Světu však nadále zůstává neznámá.
6/10

Tinashe - Nightride

Skladby: Lucid Dreaming, C'est La Vie, Sunburn, Binaural Test, Sacrifices, Company, Soul Glitch, You Don't Know Me, Spacetime, High Speed Chase, Ride Of Your Life, Party Favors, You Can Stay Here Tonight, Touch Pass, Ghetto Boy
Vydáno: 04.11.2016
Celkový čas: 51:32
Vydavatel: RCA
Na úvod možná nebude na škodu malé představení člověka, který se pod nálepkou Tinashe vlastně skrývá. Americká umělkyně, celým jménem Tinashe Jorgeonsn Kachingwe, započala svoji kariéru velmi brzy. Už jako malé dítě se věnovala modelingu a herectví. Objevila se v několika filmech a televizních pořadech, nicméně to nebylo to pravé ořechové. Její srdce tíhlo jiným směrem - k hudbě.

Nejprve se uchytla v malé dívčí skupině Stunners, kde měla obrovské štěstí, neboť zde dostala šanci jako předskokan pro turné Justina Biebera. Po čase však pocítila, že se chce vydat vlastní cestou, a tak odstartovala dráhu sólové zpěvačky. Naučila se psát texty a dokonce i produkovat hudbu. Žánr, kterým se začala ubírat, bylo RnB, konkrétně to procítěné, chvílemi až ponuré. Její skladby přitom oplývaly lehkou špetkou dráždivosti.

Své debutové album "Aquarius" vydala v roce 2014. Deska to byla velmi povedená a nebojím se říct, že obsahovala nemalé množství potenciálních hitů. Do povědomí se nicméně dostal snad jen jeden, a to spolupráce se SchoolBoy Q "2 On". Přestože má Tinashe velmi zajímavou barvu hlasu, tanec v krvi a účinkovala v nahrávkách po boku umělců, jako je Chris Brown, Nick Jonas či Britney Spears, tak se z ní hvězda v tom pravém slova smyslu nestala.

Ona samotná vidí problém v tom, že veřejnost nesnese, aby v hudbě dominovalo větší množství černých žen. V rozhovoru sdělila: "Místo je tu jen pro jednu, možná pro dvě. Máme Beyoncé a Rihannu, nejsou potřeba další takové. Je to směšné, protože je stovky bílých hereček, stovky rapperů, kteří vypadají prakticky totožně a dokonce zní stejně. To však nikoho nezajímá."

O rok později začala Tinashe a její tým pracovat na novém počinu. Ten dostal název "Joyride" a očekávalo se, že konečně vynese zpěvačku na hudební vrchol. Bohužel, slibovaná data vydání se vždy proměnila pouze v planý poplach a hotového díla se stále nedostávalo. Rozhořčená interpretka prohlašovala, že problém je na straně vydavatelství, a tak údajně začala svůj hudební materiál z anonymních Twitter účtů vypouštět sama. Nakonec však zřejmě došlo k nějaké smysluplné domluvě.

Navenek se tedy dostalo několik songů, jedním z nich je třeba "Superlove". Ovšem to hlavní, album stále nikde. Přesto Tinashe slíbila svým nadšencům, že "Joyride" se dočkají. Ohledně konkrétního data vydání odkázala na letošní rok. Aby však zkrátila hladovým fanouškům čekání, naservírovala jim desku jinou, "Nightride". Ta obsahuje patnáct skladeb, z toho tři jsou pouze krátké mezihry.

Možná lehkým zklamáním je, že "Nightride" byla oproštěna od toho, čemu se říká rádiové hity. Ty zřejmě zůstávají uschovány na letošek. Nicméně není potřeba se strachovat, i tak je deska celkově zdařilá a poukazuje na to, že Tinashe je opravdu kvalitní zpěvačkou. Většina z nahrávek má pomalé tempo a je obalena do mysteriózních kabátů, takže chvílemi zní až děsivě. Také stojí za zmínku, že všechny texty jsou autentické, přímo od samotné interpretky.

Noční jízdu zahajuje "Lucid Dreaming". "Pokud je to můj život, tak mi nikdo nebude říkat, jak ho mám žít. Oni to nevidí tak, jak to vidím já," zpívá Tinashe do pomalého beatu. Úvodním trackem se snaží poukázat na svou nezávislost a apeluje na to, že nebude nikým ovládána. V pomalém duchu se nesou i věci jako "C'est La Vie", "Sunburn" nebo "Spacetime".

Moment, kdy se začne Tinashe projevovat naplno, je v "Company", jež se stala prvním singlem. "Company" je snad také první a jedinou písní, kterou by bylo vhodné pustit do mainstreamových rádií. Singl pochází z dílny známého hudebního producenta The-Dream. Celý track se nese v sexy atmosféře, která nabádá užívat si bez závazků.

V tracklistu jsou ale i skladby, které se zcela nepovedly, neboť zní tak nějak prapodivně. Přesně tak se jeví "You Don't Know Me", kde je v prvních třiceti vteřinách zpěvaččin hlas zvláštně zrychlený. Krátké mezihry, jako je "You Can Stay Here Tonight" či "Binaural Test", rovněž nejsou úplně povedené.

Některé písně jsme mohli slyšet ještě před samotným vydáním. Jednou z nich je třeba "Party Favors". Původní track navíc zahrnoval rappera Young Thuga. Na "Nightride" ho nehledejte. Celkově žádnou spolupráci s jiným umělcem na nové desce nenajdeme. Tinashe se zřejmě rozhodla, že svoji cestu si vyšlape úplně sama.

Naopak kde působí velmi přesvědčivě, je "Ride Of Your Life". Track produkovaný Metro Boomin, pravou rukou rappera Future, naplno ukazuje sílu jejích vokálů. Dobré hodnocení zaslouží i "Touch Pass", ačkoliv je to klasický RnB song.

"Nightride" není špatný výtvor, na druhou stranu není to nic převratného, čím by mohla vycházejí hvězda změnit svět. Už výše bylo zmíněno, že se jedná pouze o jakýsi přechodný projekt, který zpěvačka nejspíše ušila hlavně pro své fanoušky. To nejlepší nás zřejmě teprve čeká. Co můžeme však s jistotu říct; deska je důkazem toho, že Tinashe má nejen talent zpívat, ale také oplývá schopností tvořit, konkrétně psát.

Tahle mladá dívka má před sebou v hudebním světě ještě dlouhou cestu. Doufejme, že problémy s vydavatelstvím, genderové stereotypy nebo cokoliv jiného ji nezastaví. Předpoklady stát se novou Beyoncé či Rihannou rozhodně má.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY