Never Sol roste ve výrazu i ve sdělení

17.11.2016 10:18 - Radka Kellnerová | foto: Radka Kellnerová / musicserver.cz

V Akropoli vystoupila zpěvačka a pianistka Sára Vondrášková se svým projektem Never Sol, podpořená Jakubem Strachem aka DJem NobodyListen a sborem seniorek Elpida. Sára měla vyloženě šťastnou ruku při výběru umělců, neboť všichni její hosté mistrně dotvořili kouzlo okamžiku melancholického večera.

Live: Never Sol

Support: NobodyListen
Místo: Palác Akropolis, Praha
Datum: 15. listopad 2016
Setlist: Moving In Sleep, Burning, Magony, Time Walk With Me, Roza, Nová Píseň, Trees, Hands, Nová Píseň, Nur, Lake, Run With The Wolves

I v minulosti byla pro ni klíčová spolupráce. Například s Václavem Havelkou, a hlavně pak s Janem P. Muchowem, která v roce 2013 vyústila ve vydání jejího debutu "Under Quiet", jenž byl později celosvětově re-editován pod respektovaným německým labelem Denovali Records. S Floex zase vytvořila nádhernou skladbu "Gone“ na jeho posledním EP.

Never Sol
© Radka Kellnerová / musicserver.cz
NobodyListen otevřel koncert svým DJ setem s velmi vkusným výběrem skladeb a s geometricky působivým osvětlením svého pultíku. Celkově nesl koncert Never Sol v sobě i jistou přidanou hodnotu v podobě vizuální estetiky. Kromě promyšlené hry se světelnými kužely si Sára Vondrášková a VJ hosté (Martin Špetlík a David Vrbík) připravili laserovou podívanou, která interaktivně reagovala na sílu zpěvaččina hlasu.

Never Sol
© Radka Kellnerová / musicserver.cz
Večer byl věnovaný zejména úplně novým, dosud nehraným skladbám, z nichž se některé ještě nazývají pracovně "Nová píseň“. Další část pocházela i ze zmíněného alba "Under Quiet". Většina písní byla typicky pochmurně až osudově zabarvených, se zajímavými aranžemi a neotřelým hlasovým projevem. Vážnost Never Sol prostě sedí.

Samozřejmě přišly na řadu i hitovky jako "Hands“ nebo čerstvější "Nur“, doprovázená sborem Elpida. Vidět postarší chóristky, zároveň nervózní i natěšené ze své performance, bylo dojímavé. Zapojení žen ze sboru jako modelek-babiček v rámci přehlídky OLD'S COOL na podzim tohoto roku byl naprosto obdivuhodný a citlivý počin s velkým společenským přesahem. Nutno podotknout, že přestože Sára s kolegy obecně vytváří opravdu dobré klipy, video natočené se sboristkami k jejich písni "Nur" obsahuje navíc několik vskutku geniálních záběrů.

Never Sol
© Radka Kellnerová / musicserver.cz
Nešlo přehlídnout, že koncert byl velmi hezky a pečlivě audiovizuálně komponován. Laserové plochy zvýrazňující vířivé rotace mlhy, éterické kuželové stěny obklopující interprety, křivky interaktivně tančící po stropě, to vše dodalo na zajímavosti. Jako člověk pracující s lasery bych snad jen omezila míření laserů do publika, speciálně v úrovni očí.

Zpěvačka také umí skvěle vystavět napětí statickými, fotogenickými momenty, kdy působí jako socha vytesaná do sloupce světla. V samotných koncertních skladbách, kde Sára zpívala bez doprovodu, mi ale něco drobného chybělo k dokonalosti. Chyběl mi tam vývojový oblouk, nájezd, čas pro prožitek a usazení, zakončené opravdovým, postupně doznívajícím závěrem. Spletitost jejich skladeb, jakkoliv muzikálně nápaditá, totiž může potlačit tolik potřebný kontrast, což vede k výslednému dojmu, že přednáší spíše koktejl různorodých písňových útržků.

Never Sol
© Radka Kellnerová / musicserver.cz
Never Sol je totiž přesně ten typ umělkyně, které velmi svědčí spolupráce s někým, kdo ji před tímto jevem ochrání. Své spoluhráče si vybírá moudře, zrovna Muchow nebo Floex jsou příklady perfektních osobností, pod jejichž citlivým vedením zpěvačka vytvořila jedny z nejvýraznějších písní své mladé kariéry. Vynikající výsledek vzešel i z doprovodu Elpidy a letošních předělávek pod taktovkou orchestru Filharmoniků města Prahy.

Není tudíž pochyb, že nadaná Sára Vondrášková už drží svoji tvorbu pevně v rukou, a přitom má celý hudební život ještě před sebou. Bude proto radost její vývoj sledovat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY