Test profi ucpávek - koncert ztlumí, zábavu nezkazí

12.11.2016 16:57 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Pokud chodíte na koncerty alespoň trochu častěji než na půlnoční o Vánocích, asi jste už taky narazili na problém s nepochopitelně hlasitým a často i tragicky zkresleným zvukem v některých klubech. Nejde přitom jen o zkažené koncerty. Vysoká hlasitost některých akcí rozhodně neprospívá ani uším, které nám musí vydržet po celý život. Vyzkoušeli jsme proto kvalitní ucpávky do uší značky Etymotic a V-Moda, které by měly ke snížení hlasitosti přistupovat trochu sofistikovaněji. Oba modely jsou běžně k dostání i vyzkoušení v prodejnách Audigo.cz.

Akusticky laděné ucpávky profesionálů

Audigo ucpávky
© facebook interpreta
Zvuk koncertů se při použití běžných pěnových ucpávek obvykle slévá do nepřehledného chomáče, kterému nechybí pouze výšky, ale v podstatě i jakékoli konkrétní obrysy živých nástrojů. Mimo zkaženého zvuku mi navíc vadilo také to, že byl najednou koncert až příliš tichý. Oči viděly ohromnou řežbu, zatímco uši informovaly o zahuhlaném vatovém dýchánku. Zmizela atmosféra a člověk si připadal jako v nějaké gumové bublině. Profesionální laděné ucpávky Etymotic ale fungují jinak. Lépe!


Tlumení bez destrukce zvuku

S ucpávkami Etymotic i V-Moda jsem postupně obešel hned několik koncertů od jemného jazzu, přes rock až po tvrdý metal. Charakter tlumení byl u obou značek příjemně lineární a výraznější zkreslení zvuku bylo citelné pouze u výšek. Nejlepší výsledky přinesly oba modely u elektronické hudby a také na tvrdě metalových akcích, kde byla míra zkreslení nejnižší. Trochu hůře dopadly akce rockové a nejhůře jazz, u kterého už bylo ukrojení vysokých frekvencí přece jen citelné. Jazzová akce ale zpravidla nebývá tak hlasitá, aby vyžadovala ucpávky, takže je výsledek vlastně pozitivní.

Audigo ucpávky
© facebook interpreta
Pravý křest ohněm zažily ucpávky na koncertu 65daysofstatic, tedy při hlučné kytarové přehlídce s porcí ještě hlučnější elektroniky. V ten moment začaly ucpávky naplno bodovat. V přímém srovnání s klasickými pěnovými odlitky byl jejich celkový útlum o poznání menší, takže jsem rozhodně neměl problém s tím, že bych si koncert přímo před očima takzvaně vypnul. Mírou zasunutí ucpávek do uší se dal navíc celkový útlum doladit. Dokonce i vliv na výšky a středy bylo možné do jisté míry upravit tím, pod jakým úhlem byly ucpávky do ucha zasunuty. K dokonalosti chybělo snad jen pevnější fixování ve zpoceném uchu. Špunty sice nikdy nehrozily vypadnutím z uší, ale i lehké uvolnění mělo za následek postupné snížení útlumu. Vše vyřešilo opětovné zatlačení ucpávek do správné polohy v uchu.

Verdikt

Audigo graf
© facebook interpreta
Pokud jste častými návštěvníky hlasitých koncertů, stojí investice do kvalitních laděných ucpávek rozhodně za to. Výsledek možná není dokonalý, ale uši máte na celý život jen jedny, zatímco podobných pětistovek se ve vaší kapse protočí tisíce. Záleží tedy už pouze na tom, jestli vám vyhovují spíše vícelamelové ucpávky Etymotic (hlouběji v uchu), nebo klasické špuntové ucpávky V-Moda.

Ucpávky obou značek můžete pořídit i vyzkoušet v prodejnách AUDIGO.CZ.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY