Lásce Hany Zagorové podlehli i o dvě generace mladší autoři

04.10.2016 09:30 - Daniel Maršalík | foto: Anna Kovačič

Asi není v Česku nikdo, kdo by nikdy neslyšel jméno Hany Zagorové. Hitům, jako jsou "Maluj zase obrázky", "Duhová víla", "Můj čas" nebo "Je naprosto nezbytné", se nešlo a nelze vyhnout. Zagorová v září oslavila 70. narozeniny a k jubileu si nadělila novou desku "O Lásce".
8/10

Hana Zagorová - O Lásce

Skladby: O Lásce, Je tady podzim, Aspoň se ohřeju, Tygr z hotelu, Jako tenkrát, Bójka, Ty jsi má víra, Možná jsem zakletá, Zasněná, Hraj, muziko, Lásko, lásko, Štěstí je v kapse na drobný, On se vrátí
Vydáno: 07.09.2016
Celkový čas: 46:36
Vydavatel: Supraphon
Při studování bookletu alba může být pro mnohé nečekaným překvapením, že dvě třetiny písniček jsou z pera autorů, kteří jsou o dvě generace mladší než samotná interpretka. S mnohými jde vůbec o první spolupráci s devítinásobnou zlatou slavicí. Mezi ně patří Ondřej Brzobohatý, Radůza, Michal Hrůza, Martin Chodúr, frontman skupiny Sunflower Caravan Andy Čermák nebo David Dvořák z projektu Kašpárek v rohlíku. S Márdim z Vypsané fiXy a Jurou Hradilem z Tata Bojs zpěvačka spolupracovala už na předchozí nahrávce "Vyznání", která vyšla před dvěma roky.

Ačkoliv album "O Lásce" lze označit jako šansonové, právě duo Márdi - Jiří Hradil napsalo pro zpěvačku nejpopovější písničky. Má-li dnešní náročnější tvorba Zagorové vůbec možnost uspět v českém rozhlasovém éteru, tak s lehce rozjuchanou písní "Je tady podzim". Ve tvorbě Márdiho a Hradila lze často slyšet odkaz k 80. letům, tedy k době, kdy zpěvačku vnímali jako děti v časech, kdy vyhrávala jednoho Zlatého slavíka za druhým. I některá jejich slova odkazují právě k tomuto období, jen už ne tak prvoplánově, jako tomu bylo před dvěma lety ve skladbě "Bleriot", kdy Zagorovou nechali zpívat o čaji a kámošce podobně jako v letitém hitu "Spěchám".

Svěží popovou písničku pro rodačku z Petřkovic u Ostravy napsal Michal Hrůza. Jeho "Zasněná" velmi dobře spojuje dnešní skladatelské postupy s osobitým hlasovým výrazem zpěvačky a splňovala by roli singlu. Za ten však byla vybrána melancholická skladba "Jako tenkrát". Tu překvapivě složila písničkářka Radůza, přičemž jejímu autorskému naturelu více odpovídá čardášová "Hraj, muziko".

Nejlepšími kusy alba jsou ale čistokrevné šansony. Hudbu i slova titulní "O Lásce" složil Ondřej Gregor Brzobohatý, který lásku v ní chápe jako jakousi zhmotněnou osobu. Hana Zagorová v ní dramaticky a bez afektu zpívá: "Ze všech mučednic světa Lásko máš i na svá léta sílu vždy vstát." O lásce je i písnička "Tygr z hotelu", která se může pochlubit velmi chytrým textem. Při jeho psaní se David Dvořák inspiroval knihou "Tracyho tygr" od Williama Saroyana a Zagorová mu svým hereckým výrazem darovala podmanivou a až úzkostlivou náladu. Navíc hudba, text i zpěv gradují, díky čemuž je "Tygr z hotelu" jednoznačně nejsilnějším místem celé desky.

Martin Chodúr v televizní SuperStar často projevoval svou oblibu ke kantilénám. Na novou desku Hany Zagorové ale přispěl povedeným šansonem "On se vrátí" o mileneckém citu k ženatému muži, kde ve slokách panuje klavír, ale v rychlejších mezihrách se přidají dominantní klarinet a akordeon. Další velmi zdařilou písní je jediná coververze, která se na albu nachází. Zpěvačka sáhla do repertoáru svého oblíbence Francouze Patricka Fioriho. Sama si napsala český text "Možná jsem zakletá" k jeho skladbě "Plus je pense a toi". Zagorová tak projevila cit pro melodie, které jejímu projevu sluší, a stejně jako před dvěma lety, kdy na desku "Vyznání" zařadila coververze autorů, kteří v Česku nejsou příliš známí, se i nyní stala pro mnohé branou k objevení nových interpretů.

Hana Zagorová udělala dobře, že se vrátila pod křídla Supraphonu. Jak předchozí deska "Vyznání", tak aktuální "O Lásce" jsou zdařilými sbírkami popšansonů, kde při poslechu není třeba přeskakovat jednotlivé tracky. Přesto je nutno říct, že zpěvaččino masterpiece - album "Rozhovor v tichu" z roku 1991 - zůstalo nepřekonáno. Dnešní tvorba Zagorové už není o hitech, ale o hloubce, kterou jí dodávají kvalitní texty a zpěvaččin pěvecký projev. Na jejím hlase lze poměrně často slyšet věk, ale také životní zkušenosti a emoce. Zpěvačka si naštěstí v posledních letech dává velmi záležet, co zpívá, a proto je pravděpodobné, že i nové písničky budou mít dlouhou trvanlivost.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY