Reedice "Live At The Hollywood Bowl" ukazuje autentickou beatlemánii

18.09.2016 12:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Universal Music

V letech 1964 a 65 vrcholila beatlemánie a bylo tedy logické, že se ji manažeři rozhodli podpořit natočením živáku. Bohužel, kvalita záznamu byla natolik tristní, že zůstal v archivu a vydán byl až po dlouhých dvanácti letech na LP. Letos ale přichází na řadu její zvukově ošetřená reedice.
9/10

The Beatles - Live At The Hollywood Bowl

Skladby: Twist and Shout, She's A Woman, Dizzy Miss Lizzy, Ticket to Ride, Can't Buy Me Love, Thing We Said Today, Roll Over Beethoven, Boys, A Hard Day's Night, Help, All My Loving, She Loves You, Long Tall Sally, You Can't Do That, I Want To Hold Your Hand, Everybody's Trying To Be My Baby, Baby's In Black
Vydáno: 9.9.2016
Celkový čas: 43:37
Vydavatel: Universal
Aktuální reedice "Live At The Hollywood Bowl" vychází poprvé i na CD, a to navíc v remasterované podobě, o kterou se postaral Giles Martin, syn producenta The Beatles George Martina, se čtveřicí dosud nevydaných skladeb. Fanouškové ho mohou brát jako audiododatek k aktuálnímu dokumentárnímu filmu "Eight Days a Week - The Touring Years", který měl v polovině září premiéru vkinech.

Deska zachycuje liverpoolskou čtveřici na vrcholu jejich první, řekněme popové, éry a na hudbu The Beatles vrhá poměrně zajímavý pohled. Tatam je ona studiová dokonalost, která je pro ně typická. Oba koncerty z Hollywood Bowl přinášejí podstatně syrovější hudební projev, který je daný jednak dobovými technickými možnostmi, jednak i možnou nervozitou a únavou muzikantů, byvších v té době doslova v jednom kole. Na záznamu jsou chyby, místy falešný zpěv a další nedokonalosti. Vše však vyzařuje obrovskou energii a nadšení pro věc.

Dočkáme se průřezu pěticí prvních alb kapely. Jaký paradox, když je jako novinka oznamována "Help!", která v tracklistu následuje bezprostředně po "A Hard Day's Night", rovněž ohlášené jako novinka. Pořadí skladeb nectí kontinuitu jejich natočení, důležitým měřítkem (vedle technických parametrů nahrávek) je spíše snaha o vytvoření představy o něčem, o čem až zas tolik záznamů neexistuje - o koncertu The Beatles.

Atmosféru dotváří specifický jev beatlemánie - neustálý jekot tisíců fanynek, který je jasně rozpoznatelný pod všemi skladbami a trochu se mírní snad jen v krátkých konferenciérských promluvách Paula McCartneyho a Johna Lennona. Je však namixován tak, že neobtěžuje a poslech skutečně jen dotváří. Mix a zvuková kvalita je fantastická, zvláště pokud zvážíme, za jakých podmínek a v jaké době nahrávky vznikly.

Je dobře, že jsme se těchto živých písní konečně dočkali v odpovídající kvalitě. Nelze však v žádném případě očekávat, že by se z desky stal bestseller trhající rekordy. Spíše se jedná o fanouškovskou a sběratelskou raritku, která ale dává jasný signál - The Beatles jsou, alespoň ve své hudbě, stále živí a mají co říct.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY