Na působivém debutu "Science Agrees" projektu D.A.R.K. zpívá Dolores O'Riordan i disco

13.09.2016 14:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

The Smiths, The Cranberries, rock, disco, DJ Olé Koretsky. Co mají tyto pojmy společného? Projekt D.A.R.K. Bez vydatnějšího zájmu médií vychází jejich debut "Science Agrees", na kterém se kromě Koretskyho podílela zpěvačka Dolores O'Riordan a basák Andy Rourke.
7/10

D.A.R.K. - Science Agrees

Skladby: Curvy, Chynamite, Gunfight, Steal You Away, High Fashion,, Watch Out, Miles Away, The Moon, Underwater, Loosen The Noose
Vydáno: 9.9.2016
Celkový čas: 43:12
Vydavatel: Cooking Vinyl
Baskytarista Andy Rourke, jeden ze zakládajících členů kultovních The Smiths, už nějaký ten pátek neměl moc do čeho umělecky píchnout. Jeho diskografie po rozpadu zmíněné kapely není zrovna bohatá, o to více je jeho účast na novém projektu zajímavá. Irští The Cranberries zase po svém comebacku znovu spíše hibernují a poslednímu albu "Roses" z roku 2012 už také začínají růst vousy. Ani sólově se v poslední době Dolores O'Riordan nijak neprojevovala. Poslední sólový zářez "No Baggage" jí vyšel v roce 2009. Osudy se protnuly a oba se spojili v novém projektu nazvaném tajemně D.A.R.K.

Nápad na zrod tohoto projektu ovšem vzešel z hlavy amerického hudebníka a dýdžeje, který si říká Olé Koretsky. K němu se v roce 2009 připojil Rourke a později i frontmanka The Cranberries. Čím oba hvězdné hudebníky pracovník Radia East Village zaujal, není známo. Možná nápadem propojit disco s rockovou hudbou a nabídkou nových hudebních rozměrů, než na které jsou oba známí hudebníci zvyklí.

Slyšet nezaměnitelný hlas Dolores O'Riordan v jiné poloze, než v jaké se prezentovala ve své domovské skupině či na sólových deskách, je asi nejsilnější důvod, proč dát D.A.R.K. šanci. Některé skladby debutu "Science Agrees" jsou spíše rockové a ne až tak zvukově překvapivé. Jiné ale zaujmou tanečním rytmem s rockovou baskytarou Andyho Rourka a popovými vokály, o které se Dolores dělí s Koretskym.

Ten se postaral i o hudební složku, na kterou měl nejvýraznější vliv z celého tria. Album se nahrávalo již od roku 2014 a postupně se pilovalo do výsledného obrazu. Dokonce byl v průběhu letošního roku několikrát i posunut termín vydání, jen aby výsledek zněl skutečně jedinečně.

Má tedy nevšední trio čím zaujmout? Rozhodně ano. "Science Agrees" sice není revoluční nahrávkou, ale její poslech je ohromně příjemnou záležitostí. Dolores O'Riordan je skvělá zpěvačka, která si poradila i s rolí disco-popové divy v písni "Gunfight", asi největším hitu alba. Ač se jedná o diskotékovou jednohubku, neurazí ani rockové fanoušky.

Další povedeným momentem je zasněná "Steal You Away", balada, u které nadchne sametový hlas Dolores za doprovodu vokálně zdatného Koretskyho, jenž svým výrazem evokuje Davida Gahana. I na rockovější písně dojde. "Watch Out" nejvíce ze všech skladeb připomene vliv The Smiths. Nečekejte syrovost, ale jakýsi britský závan osmdesátkového rocku. Za další vrchol lze považovat "The Moon", kde je hlavním tahákem, jak jinak, opět fenomenální Dolores O'Riordan za mikrofonem.

Novinka D.A.R.K. je překvapivým počinem, který možná v hudebně nabitém podzimu trochu zapadne. Ale je to škoda. "Science Agrees" sice zřejmě nemá vysoké ambice, přesto by bylo chybou o tento třičtvrtěhodinový zážitek přijít. jde totiž o výborné a především nevšední album.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY